Introducere. Utilizarea pe larg a alimentelor ca medicamente are
rădăcini adânci. Drept dovadă sunt textele medicale antice, precum cele
egiptene, grecești și romane, ce descriu aplicații medicale ale
usturoiului, ciocolatei, considerată ca un remediu de către medicii
europeni din sec. XVIII-lea, iar proverbul „un măr pe zi ține doctorul
departe" rămâne actual și până în prezent.
Scopul lucrării. Studierea istoricului dezvoltării suplimentelor
alimentare (SA).
Material și metode. Evaluarea a peste 93 de publicații științifice prin
metode de analiză și interpretare (Google academic, MEDLINE, PubMed).
Rezultate. Etapele de dezvoltare a SA sunt lungi și complexe, iar
utilizarea acestora are rădăcini în diverse culturi și perioade istorice. În
1747, chirurgul scoțian James Lind a descoperit că citricele au ajutat la
prevenirea scorbutului, ulterior fiind demonstrat faptul, că scorbutul
este o boală cauzată de deficiența de vitamina C, ce se conține în citrice.
Istoriile, unde bătrânii îndeamnă femeile însărcinate să introducă un cui
de fier într-un măr, iar a doua zi să-l consume, a putut fi explicat mult
mai târziu: acizii din măr transformă fierul într-o formă biodisponibilă,
și fiind consumată odată cu mărul aceasta asigura o profilaxie a anemiei.
Studiile din anii 1950-1960 au arătat, că consumul de alimente expuse
la ustensile din fier determină o creștere semnificativă a valorilor
hemoglobinei la oameni. Primele SA sub formă de tablete și capsule au
începutsă se producă la începutulsec. XX. În anii 1930, au fost introduse
suplimentele pe bază de ulei de pește pentru a furniza acizi grași omega3. Actualmente, gama de SA a crescut considerabil, punând baza unei adevărate industrii producătoare. Bazele legislative privind SA au fost
stabilite în SUA după dezbateri îndelungate între Food and Drug
Administration (FDA) și producători, respectiv consumatori. În cadrul
Uniunii Europene, actul legislativ inițial specific pentru SA a fost "
DIRECTIVE 2002/46/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE
COUNCIL” din 10 iunie 2002. În România, primul act legislativ legat de
SA a apărut în 2000, emis de Ministerul Sănătății. În 2002 a fost
publicată OUG 97/2002 care a fost aprobată cu modificări și completări
prin Legea nr. 57/2003 incluzând și articole specifice referitoare la SA,
în vigoare până în prezent. În Republica Moldova, prima legislație
specifică privind SA a fost adoptată în anul 2006 prin intermediul Legii
nr. 281 privind produsele alimentare și suplimentele alimentare.
Concluzii. Studiul etapelor evolutive ale SA denotă o dezvoltare
vertiginoasă în ultimii 20 de ani. SA pot juca un rol important în asigurarea
unei nutriții adecvate și în menținerea sănătății, dar este esențial să fie
utilizate în mod corespunzătorși în contextul unei diete echilibrate.
Introduction. The widespread use of food as medicine has deep
roots. As proof are the ancient medical texts, such as the Egyptian,
Greek and Roman ones, which describe medical applications of garlic,
chocolate, considered as a remedy by European doctors in the century.
18th century, and the proverb "an apple a day keeps the doctor away"
remains current to this day.
Aim of the study. To study the history of the development of dietary supplements (SA).
Material and methods. Evaluation of more than 93 scientific
publications through analysis and interpretation methods (Google
academic, MEDLINE, PubMed).
Results. The developmental stages of SA are long and complex, and
their use is rooted in various cultures and historical periods. In 1747, the
Scottish surgeon James Lind discovered that citrus fruits helped prevent
scurvy, later proving thatscurvy is a disease caused by vitamin C deficiency,
which is contained in citrus fruits. The stories, where the elders urged
pregnant women to insert an iron nail into an apple, and the next day to
consume it, could be explainedmuch later:the acidsin the apple transform
the iron into a bioavailable form, and being consumed once with the apple
it provides a prophylaxis of anemia.
Studies from the 1950s and 1960s showed that the consumption of
food exposed to iron utensils causes a significant increase in hemoglobin
valuesin humans. The first SA in the form of tablets and capsules began to
be produced at the beginning of the century. 20th In the 1930s, fish oil
supplements were introduced to provide omega-3 fatty acids. Currently,
the range of SA has grown considerably, laying the foundation for a real
manufacturing industry. The legal basis for SA was established in the USA
after long debates between the Food and Drug Administration (FDA) and
manufacturers and consumers respectively. Within the European Union,
the initialspecific legislative actfor SA was "DIRECTIVE 2002/46/EC OF THE
EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL" of June 10, 2002. In
Romania, the first legislative act related to SA appeared in 2000, issued by
the Ministry of Health. In 2002, GEO 97/2002 was published, which was
approved with amendments and additions by Law No. 57/2003, including
specific articles related to AS, in force until now. In the Republic of
Moldova, the first specific legislation regarding AS was adopted in 2006
through Law No. 281 on food products and food supplements.
Conclusions. The study of the evolutionary stages of AS shows a
rapid development in the last 20 years. SA can play an important role in
ensuring adequate nutrition and maintaining health, but it is essential
that they are used appropriately and in the context of a balanced diet.