Show simple item record

dc.contributor.author Rusu, Mădălina
dc.contributor.author Movilă, Alina
dc.contributor.author Grițcan, Ana
dc.contributor.author Bozbei, Iulia
dc.contributor.author Uncu, Livia
dc.date.accessioned 2024-01-16T15:48:55Z
dc.date.available 2024-01-16T15:48:55Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation RUSU, Mădălina, MOVILĂ, Alina, GRIȚCAN, Ana, et al. Istoricul utilizării suplimentelor alimentare = The history of the development of food supplements. In:" Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor”: mater. conf. șt.-pract. a tinerilor cercetători, ed. a 12 -a, Chișinău, 28 noiembrie 2023. Chişinău, 2023, pp. 82-84. ISBN 978-9975-89-295-7. en_US
dc.identifier.isbn 978-9975-89-295-7
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26734
dc.description.abstract Introducere. Utilizarea pe larg a alimentelor ca medicamente are rădăcini adânci. Drept dovadă sunt textele medicale antice, precum cele egiptene, grecești și romane, ce descriu aplicații medicale ale usturoiului, ciocolatei, considerată ca un remediu de către medicii europeni din sec. XVIII-lea, iar proverbul „un măr pe zi ține doctorul departe" rămâne actual și până în prezent. Scopul lucrării. Studierea istoricului dezvoltării suplimentelor alimentare (SA). Material și metode. Evaluarea a peste 93 de publicații științifice prin metode de analiză și interpretare (Google academic, MEDLINE, PubMed). Rezultate. Etapele de dezvoltare a SA sunt lungi și complexe, iar utilizarea acestora are rădăcini în diverse culturi și perioade istorice. În 1747, chirurgul scoțian James Lind a descoperit că citricele au ajutat la prevenirea scorbutului, ulterior fiind demonstrat faptul, că scorbutul este o boală cauzată de deficiența de vitamina C, ce se conține în citrice. Istoriile, unde bătrânii îndeamnă femeile însărcinate să introducă un cui de fier într-un măr, iar a doua zi să-l consume, a putut fi explicat mult mai târziu: acizii din măr transformă fierul într-o formă biodisponibilă, și fiind consumată odată cu mărul aceasta asigura o profilaxie a anemiei. Studiile din anii 1950-1960 au arătat, că consumul de alimente expuse la ustensile din fier determină o creștere semnificativă a valorilor hemoglobinei la oameni. Primele SA sub formă de tablete și capsule au începutsă se producă la începutulsec. XX. În anii 1930, au fost introduse suplimentele pe bază de ulei de pește pentru a furniza acizi grași omega3. Actualmente, gama de SA a crescut considerabil, punând baza unei adevărate industrii producătoare. Bazele legislative privind SA au fost stabilite în SUA după dezbateri îndelungate între Food and Drug Administration (FDA) și producători, respectiv consumatori. În cadrul Uniunii Europene, actul legislativ inițial specific pentru SA a fost " DIRECTIVE 2002/46/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL” din 10 iunie 2002. În România, primul act legislativ legat de SA a apărut în 2000, emis de Ministerul Sănătății. În 2002 a fost publicată OUG 97/2002 care a fost aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 57/2003 incluzând și articole specifice referitoare la SA, în vigoare până în prezent. În Republica Moldova, prima legislație specifică privind SA a fost adoptată în anul 2006 prin intermediul Legii nr. 281 privind produsele alimentare și suplimentele alimentare. Concluzii. Studiul etapelor evolutive ale SA denotă o dezvoltare vertiginoasă în ultimii 20 de ani. SA pot juca un rol important în asigurarea unei nutriții adecvate și în menținerea sănătății, dar este esențial să fie utilizate în mod corespunzătorși în contextul unei diete echilibrate. en_US
dc.description.abstract Introduction. The widespread use of food as medicine has deep roots. As proof are the ancient medical texts, such as the Egyptian, Greek and Roman ones, which describe medical applications of garlic, chocolate, considered as a remedy by European doctors in the century. 18th century, and the proverb "an apple a day keeps the doctor away" remains current to this day. Aim of the study. To study the history of the development of dietary supplements (SA). Material and methods. Evaluation of more than 93 scientific publications through analysis and interpretation methods (Google academic, MEDLINE, PubMed). Results. The developmental stages of SA are long and complex, and their use is rooted in various cultures and historical periods. In 1747, the Scottish surgeon James Lind discovered that citrus fruits helped prevent scurvy, later proving thatscurvy is a disease caused by vitamin C deficiency, which is contained in citrus fruits. The stories, where the elders urged pregnant women to insert an iron nail into an apple, and the next day to consume it, could be explainedmuch later:the acidsin the apple transform the iron into a bioavailable form, and being consumed once with the apple it provides a prophylaxis of anemia. Studies from the 1950s and 1960s showed that the consumption of food exposed to iron utensils causes a significant increase in hemoglobin valuesin humans. The first SA in the form of tablets and capsules began to be produced at the beginning of the century. 20th In the 1930s, fish oil supplements were introduced to provide omega-3 fatty acids. Currently, the range of SA has grown considerably, laying the foundation for a real manufacturing industry. The legal basis for SA was established in the USA after long debates between the Food and Drug Administration (FDA) and manufacturers and consumers respectively. Within the European Union, the initialspecific legislative actfor SA was "DIRECTIVE 2002/46/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL" of June 10, 2002. In Romania, the first legislative act related to SA appeared in 2000, issued by the Ministry of Health. In 2002, GEO 97/2002 was published, which was approved with amendments and additions by Law No. 57/2003, including specific articles related to AS, in force until now. In the Republic of Moldova, the first specific legislation regarding AS was adopted in 2006 through Law No. 281 on food products and food supplements. Conclusions. The study of the evolutionary stages of AS shows a rapid development in the last 20 years. SA can play an important role in ensuring adequate nutrition and maintaining health, but it is essential that they are used appropriately and in the context of a balanced diet. en_US
dc.publisher Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Conferința științifico-practică a tinerilor cercetători ” Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor”, Ediția a a XII-a, 28 noiembrie 2023, Chișinău, Republica Moldova en_US
dc.subject dietary supplements en_US
dc.subject history en_US
dc.subject.ddc CZU: [613.292+615.32](091) en_US
dc.title Istoricul utilizării suplimentelor alimentare en_US
dc.title.alternative The history of the development of food supplements en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics