Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Considerații clinico-epidemiologice asupra a cinci cazuri clinice de salmoneloză parvenite dintr-un focar

Show simple item record

dc.contributor.author Plăcintă, Gheorghe
dc.contributor.author Cebotarescu, Valentin
dc.contributor.author Cojuhari, Lilia
dc.date.accessioned 2024-01-25T15:19:50Z
dc.date.available 2024-01-25T15:19:50Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.issn 2587-3466
dc.identifier.issn 2587-3458
dc.identifier.uri https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/645/568
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26770
dc.description.abstract Introducere. Povara bolilor diareice acute transmise prin alimente este substanțială în fiecare an, fiind afectate aproximativ una din zece persoane. Acestea pot fi severe, în special la copiii mici, înregistrându-se anual la 550 mln. de copii, inclusiv 220 mln. sub vârsta de cinci ani. Salmoneloza este una dintre cele patru cauze majore ale bolilor diareice acute, fiind identificate peste 2 500 de serotipuri. Rezervorul pentru Salmonellaspp.pot fi diverse animale domestice, iar oamenii se infectează prin consumul de alimente contaminate gătite insuficient termic. Perioada de incubație și simptomele depind de cantitatea de bacterii prezente în alimente, de starea imunitară a persoanei și de tipul de Salmonella.Scopulstudiului constă în descrierea și în analiza evoluției clinico-epidemiologică a salmonelozei transmise prin produse alimentare contaminate și apărute într-un focar.Material și metode. Studiul cuprinde cinci cazuri clinice de salmoneloză cu Salmonella Enteritidis apărute într-o colectivitate de copii în urma consumului de produse alimentare contaminate. Copiii au fost internați în IMSP Spitalul Clinic de Boli infecțioase „Toma Ciorbă”. Diagnosticul a fost confirmat pe baza datelor clinico-anamnestice, epidemiologice, investigațiilor paraclinice, inclusiv analiza bacteriologică a materiilor fecale. Rezultate. Lotul de studiu cuprinde cinci pacienți spitalizați în IMSP Spitalul Clinic de Boli infecțioase „Toma Ciorbă”, dintre care trei fete și doi băieți cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani. Maladia a rezultat după consumul de carne de pui preparată în ou, debutând peste 10-15 ore cu grețuri, vomă, febră, frisoane, dureri abdominale însoțite de scaune diareice frecvente. Aceste simptome au fost comune pentru toți pacienții. Febra, între 38 și 39,5 °C, s-a menținut timp de două zile la doi pacienți, iar la trei pacienți –până la patru zile, după care a scăzut treptat. Sindromul gastrointestinal s-a manifestat la debutul bolii prin grețuri și vome, la care s-au asociat durerile difuze în abdomen, diareea apoasă abundentă cu aspect verzui cu o frecvență de până la 10-15 scaune zilnic care a persistat până la patru zile la trei pacienți și până la șase zile la doi pacienți. Evoluția bolii a fost în forme medii cu deshidratare de gradul II, toți pacienții necesitând terapie de rehidratare, inclusiv parenterală. Datele examenului paraclinic au pus în evidență prezența leucocitozei moderate cu deviere la stânga a formulei leucocitare la toți pacienții, cu prezența acetonuriei la trei pacienți. Diagnosticul a fost confirmat prin coprocultură, în care a fost identificată Salmonella Enteritidis la toți pacienții. Tratamentul a inclus rehidratarea atât perorală, cât și parenterală, antibioterapie cu aminopeniciline și tratament simptomatic, care a dus la ameliorarea clinică la toți pacienții și la externarea la domiciliu. Concluzii. Salmoneloza rămâne una dintre principalele etiologii ale toxiinfecțiilor alimentare. Evoluția bolii a fost în forme tipice la toți pacienții, de gravitate medie, cu răspuns la terapia de rehidratare, inclusiv parenterală, necesitând și antibioterapie (aminopeniciline). en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof One Health & Risk Management en_US
dc.subject salmoneloza en_US
dc.subject toxi-infecție alimentară en_US
dc.subject focar en_US
dc.subject terapie de rehidratare en_US
dc.title Considerații clinico-epidemiologice asupra a cinci cazuri clinice de salmoneloză parvenite dintr-un focar en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics