Abstract:
Obezitate este o condiție clinică cronică și progresivă care
afectează persoanele de diferite vîrste. Instrumentele
utilizate, ca prima intenție, pentru controlul greutății sunt
educarea și individualizarea principiilor alimentare ținind
cont de necesitățile pacientului, asigurarea un regim somnveghe
cit se poate de fiziologic, activitatea fizică moderată
și igiena emoțională. Etapa a doua de intervenție pentru
controlul greutății include asocierea tratamentului
medicamentos și completarea deficitelor nutriționale în
cazul cind au fost identificate. Treapta a treia de tratament
a obezității include intervențiile bariatrice. Chirurgia
bariatrică permite pacientului sa piardă sigur si rapid în
greutate, cresc sansele de remisiune a diabetului zaharat
tip.2 si se îmbunătațește semnificativ calitatea vieții atit
timp cit este monitorizat de o echipă interdisciplinară.
Intervențiile nutriționale recomandate preoperator sint
indicate cu scop de scădere ponderala, reducerea
complicațiilor intra si postoperatorii, concomitent cu
educarea pacientului bariatric privind etapele de
transformare si schimbare a regimului alimentar etapizat,
postoperator. Prevenirea deficitelor nutriționale pînă la
operația bariatrică poate imbunătăți rezultatele si reduce
mortalitatea pe termenl scurt și lung.