dc.contributor.author |
Cernelev, Veronica |
|
dc.contributor.author |
Hotineanu, Adrian |
|
dc.contributor.author |
Cazacu, Dumitru |
|
dc.date.accessioned |
2024-04-12T11:15:52Z |
|
dc.date.available |
2024-04-12T11:15:52Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.identifier.citation |
CERNELEV, Veronica, HOTINEANU, Adrian, CAZACU, Dumitru. Abordarea nutrițională a pacientului bariatric: [prezentarea orală PO 20]. In: Abordarea metabolică a patologiei hepatice: țesut adipos ca organ metabolic: curs interdisciplinar în boli digestive și metabolice, ed. a 7-a, 12-13 aprilie 2024. Chișinău, 2024, p.32. ISBN 978-9975-82-365-4. |
en_US |
dc.identifier.isbn |
978-9975-82-365-4 |
|
dc.identifier.uri |
https://online.anyflip.com/zrqpe/ugyo/mobile/index.html |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26995 |
|
dc.description.abstract |
Obezitate este o condiție clinică cronică și progresivă care
afectează persoanele de diferite vîrste. Instrumentele
utilizate, ca prima intenție, pentru controlul greutății sunt
educarea și individualizarea principiilor alimentare ținind
cont de necesitățile pacientului, asigurarea un regim somnveghe
cit se poate de fiziologic, activitatea fizică moderată
și igiena emoțională. Etapa a doua de intervenție pentru
controlul greutății include asocierea tratamentului
medicamentos și completarea deficitelor nutriționale în
cazul cind au fost identificate. Treapta a treia de tratament
a obezității include intervențiile bariatrice. Chirurgia
bariatrică permite pacientului sa piardă sigur si rapid în
greutate, cresc sansele de remisiune a diabetului zaharat
tip.2 si se îmbunătațește semnificativ calitatea vieții atit
timp cit este monitorizat de o echipă interdisciplinară.
Intervențiile nutriționale recomandate preoperator sint
indicate cu scop de scădere ponderala, reducerea
complicațiilor intra si postoperatorii, concomitent cu
educarea pacientului bariatric privind etapele de
transformare si schimbare a regimului alimentar etapizat,
postoperator. Prevenirea deficitelor nutriționale pînă la
operația bariatrică poate imbunătăți rezultatele si reduce
mortalitatea pe termenl scurt și lung. |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Ministerul Sănătății a Republicii Moldova, USMF ”Nicolae Testemițanu”, Disciplina de gastroenterologie, Laboratorul de gastroenterologie, Asociația ”Programul educațional în boli digestive și metabolice”, Societatea de Gastroenterologie și Hepatologie din Republica Moldova |
en_US |
dc.subject |
obezitate |
en_US |
dc.subject |
chirurgie bariatrică |
en_US |
dc.subject |
deficite nutriționale |
en_US |
dc.subject |
diabet zaharat tip.2 |
en_US |
dc.title |
Abordarea nutrițională a pacientului bariatric |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |