Abstract:
Dereglarea sarcinii la termen mic pentru societate este un deziderat de importanță majoră printre problemele obstetricii contemporane fiind una din formele principale ale pierderii reproductive. Sarcina dereglata la termen mic este un concept patologic complex, evoluția careia este soldata cu stagnare sau cu diferite forme de avorturi la termen precoce, până la 12 săptămâni de gestație. Dereglarea etapei de placentație la stadiul timpuriu de dezvoltare a conceptului fetal contribuie la o perturbare majoră în sistemul utero-placento-fetal, urmată de instalarea placentopatiei precoce, cauza majoră în dereglarea evoluției sarcinii normale în termen precoce. Prin investigarea materialului conceptului fetal pe parcursul anilor 2016-2028, studiu retrospectiv, a fost evaluată frecvența sarcinilor dereglate la termen mic, profilul patologic și situsurile de cercetare în sistemul utero-placentar. Concomitent au fost evaluate particularitățile clinico-evolutive ale sarcinilor dereglate în termen precoce cu estimarea factorilor de risc în dezvoltarea avorturilor în termen mic. Prin aplicarea metodelor histologice de colorație (hematoxilină-eozină) și celor complementare vor fi studiate particularitățile histopatologice în sarcinile dereglate la termen precoce (sarcini stagmnate și evoluate în avort spontan precoce și rezolvate la indicații sociale).
În cadrul acestui proiect intenţionăm să estimăm impactul factorilor moleculari proangiogenici vs antiangiogenici în angiogeneza precoce perioadei de placentație. Prin studierea factorilor proangiogenici (VEGFA) și receptorii săi (VEGFR1, VEGFR2), P1GF; Agp 1 și Ang 2 cu receptorii lor Tie 1 și 2 vs de factorii antiagiogenici (sFlt 1, endoglin1/engl și CD105) vom determina rolul lor în formarea primară a vaselor sanguine în situsul germinativ-placentar. Concomitent, se va studia profilul proangiogenic și antiangiogenic în serul sanguin matern prin aplicarea anticorpilor solubili (serici) PGF, VEGF, sENG și sFlt1, prin compararea reciprocă a lor. Prin investigații imunohistochimice cu markerii Collagen tip IV și Laminin va fi determinat stabilitatea membranei bazale în perioada precoce a vasculo-și angiogenezei la nivelul diferențierii vilozităților coriale (ord. I, II, III) inclusiv, în statutul gestațional uterin la nivelul vaselor spiralate modificate gestațional. Una din problemele atestate cu dificultăți de diagnostic se atribuie la mola hidatiformă, care în raport formele sale, manifestă un polimorfism histopatologic diferit. Astfel, prin aplicarea anticorpilor anti-p53 și anti-p57, de comun cu factorul de proliferare Ki67, tindem de a determina profilul fenotipic patologic și diferențierii subtipurilor molare cu accent asupra modificărilor histopatologice țintite, ce vor fi criterii veridice întru derularea activității ulterioare de diagnosticare în practica medicală. Prin analize imunohistochimice cu markerii anti-CD3, anti-CD4, anti-CD8, anti-CD20, plasma cell, anti-CD68, anti-CD56 va fi determinat profilul patologic inflamator în situsurile germinativ-placentar și gestațional deciduo-endometrial, care ne va da posibilitate de a elucida comparativ rolul lor în eșecul sarcinii.
Rezultatele acestui proiect vor avea impact direct asupra strategiei contemporane de diagnostic şi prognostic în sarcinile dereglate la termen mic.