Introducere. În 2021, Organizația Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție privind sănătatea orală ca
răspuns la prevalența ridicată a bolilor orale la nivel
global. Se estimează că 3,5 miliarde de persoane suferă
de boli orale, cele mai frecvente fiind caria dentară și
boala parodontală. Rezoluția solicită statelor membre
ale ONU să ia măsuri pentru a atenua factorii de risc
pentru bolile orale. În timp ce în rândul populației
generale preocuparea comunității științifice se reflectă într-o disponibilitate crescută a datelor privind sănătatea orală, în rândul militarilor numărul de studii
științifice este limitat. Sănătatea orală este considerată
a fi o componentă importantă a sănătății generale, cu
impact asupra capacității personalului de a-și îndeplini sarcinile în mod corespunzător. Tiparele alimentare care cresc riscul de carii dentare includ consumul
constant și pe termen lung de alimente care conțin
zaharuri, alimente lipicioase și băuturi zaharoase. Revizuirea literaturii de specialitate a arătat că nu există
date disponibile cu privire la starea de sănătate orală a
personalului militar activ din Republica Moldova.Scop. Analiza literaturii științifice disponibile pentru a determina influența dietei cu potențial cariogen
asupra sănătății orale a personalului militar.
Materiale și metode. Datele au fost colectate folosind termenii de căutare (MESH) despre potențialul cariogenic al dietei la personalul militar - Pubmed,
MEDLINE.
Rezultate. Analiza literaturii științifice a constatat
o prevalență crescută a cariilor dentare la personalul
militar care a consumat în mod constant produse bogate în carbohidrați. Conform studiului propus de Tudoronion et al pe 2020 dieta bogată în carbohidrați a
dus la un procent mai mare de subiecți diagnosticați
cu carii dentare 70,9%, comparativ cu cei care nu prezentau semne clinice de carie dentară 29,1% .
Concluzii și strategii de atenuare. Diferite studii au arătat că o creștere a procentului de consum de
carbohidrați în raport cu energia zilnică totală crește prevalența cariei dentare, ceea ce este în concordanță
cu rezultatele multor studii anterioare. OMS a recomandat un consum de < 10% de carbohidrați pentru
a preveni cariile dentare.
Introduction. In 2021 the World Health Organization adopted a resolution on oral health in response
to the high prevalence of oral diseases globally. It is
estimated that 3.5 billion people suffering from oral
diseases, the most common being dental caries and
periodontal diseases. It requires UN member states to
take action to mitigate the risk factors for oral diseases. While in the general population the concern of the
scientific community is reflected in an increased availability of oral health data, in the military the number
of scientific studies is limited. Oral health is considered to be an important component of general health,
with an impact on the ability of personnel to perform
their duties properly. Dietary patterns that increase
the risk of dental caries include consistent and
long-term consumption of foods containing sugars,
sticky foods, and sugary drinks. The literature review
revealed that there is no data available regarding oral
health status of active military personnel in the Republic of Moldova.Objective of the study. Analysis of available scientific literature to determine the influence of diet with
cariogenic potential on oral health of military personnel.
Materials and methods. Data was collected using
search terms (MESH) about the cariogenic potential of
diet in military personnel – Pubmed, MEDLINE.
Results. A review of the scientific literature found
an increased prevalence of dental caries in military
personnel who consistently consumed high carbohydrate products. According to the study proposed
by Tudoronion et al on 2020 high carbohydrate diet
resulted in a higher percentage of subjects diagnosed
with dental caries 70.9%, compared to those who did
not show clinical signs of dental caries 29.1% .
Conclusion and mitigation strategies. Different
studies showed that an increase in the percentage of
carbohydrate consumption relative to the total daily energy increases the prevalence of dental caries,
which is consistent with the results of many previous
studies. The WHO has recommended < 10% consumption of sugars to prevent dental caries. In contrast to many other studies indicating the anti-caries properties of fruits, increasing fruit consumption
during the day increased susceptibility to caries.