Abstract:
În perioada 03.01.2022-30.12.2022, va fi realizat transferul tehnologic al „Registrului electronic de evidență al pacienților Covid-19” din USMF „Nicolae Testemițanu” în 3 IMSP cofinanțatoare: IMSP SCR „Timofei Moșneaga”, IMSP IMU, IMSP SCBI „Toma Ciorbă”.
Baza de date a softului „Registrul electronic de evidență al pacienților COVID-19” a trei IMSP cofinanțatoare va fi transferată pe serverile IMSP SCR „Timofei Moșneaga”, IMSP IMU, IMSP SCBI „Toma Ciorbă”. Cercetările care vor fi realizate pe perioada derulării proiectului și activitățile practice ale specialiștilor din domeniu vor permite elaborarea soluțiilor inovative pentru îmbunătățirea managementului clinico-epidemiologic al pacienților cu infecția COVID-19, care vor fi încluse în Protocol Clinic Național (ediția VII) PCN-371, „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”. Rezultatele obținute vor fi disiminate în articole, inclusiv cu SCOPUS, rezumate și postere la manifestările științifice naționale și internaționale. Baza de date a „Registrului electronic de evidență al pacienților Covid-19” din USMF „Nicolae Testemițanu” va fi utilizată de către studenți pentru realizarea a 4 teze de licență.
Membrii echipei proiectului vor participa la manifestări științifice naționale și internaționale cu lucrări științifice bazate pe informația din softul „Registrul electronic de evidență al pacienților COVID-19”.
Softul va permite evaluarea informației despre managementul clinic al datelor despre pacienții care au suportat infecția COVID-19. Proiectul va fi o premiză de creare a unui parteneriat reciproc avantajos de realizare a cercetărilor științifice pentru îmbunătățirea managementului clinico-epidemiologic a infecției COVID-19. Sursele informaționale obținute din această colaborare va permite completarea și dezvoltarea în continuare bază de date a Registrului de către trei IMSP cofinanțatoare, care va servi o sursă informațională valoroasă de evaluare a managementului clinic, competetiv și comparativ al tehnologiilor și serviciilor de sănătate acordate pacienților cu Covid-19.
Transferul tehnologic al softului și rezultatele științifice care vor fi obținute, vor contribui la dezvoltarea și calificarea resurselor umane, prin atragerea și implicarea medicilor clinicieni în activități de cercetare interdisciplinare complexe. Fiind abordat subiectul privind tactici și strategii în conduita pacienților cu infecția COVID-19, între specialiştii USMF „N.Testimițanu” și a IMSP cofinanțatoare va fi creat primul clastru interinstituțional de cercetare științifică la nivelul Institutului Național de Cercetare în Sănătate a USMF „Nicolae Testemițanu”.
Suplimentar acestei surse informaționale de date despre pacienții care s-au tratat cu infecția Covid-19, în cadrul proiectului vor fi evaluați 100 pacienți la care se vor efectuat câte 2 analize de laborator AC1 și AC2.
Softul va servi un instrument de monitorizare în dinamică a pacienților stocați în „Registrul electronic de evidență al pacienților COVID-19” și va constitui un instrument excelent de analiză științifică a managementului clinico-epidemiologic al infecției COVID-19 și va putea fi ajustat pentru evaluarea conduitei clinice a pacienților cu alte maladii.
Elaborarea soluțiilor inovative de diagnostic pentru eficientizare managementului clinico-epidemiologic al infecției COVID-19, în rezultatul transferului tehnologic al softului „Registrului electronic de evidență al pacienților COVID-19” și optimizarea conduitei clinice a pacienților cu COVID-19 va permite distribuirea și utilizarea corectă a resurselor socio-economice.
Softul „Registrul electronic de evidență al pacienților Covid-19” va putea fi extins în instituțiile medicale spitalicești de nivel raional, municipal și republican în baza noilor proiecte tehnologice.
Informația obținută la finalizarea proiectului va servi suport pentru colaborarea interdisciplinară și va fi un potențial de noi cercetări la nivel european prin accesarea de proiecte internaționale în programele Horizon 2020 și Horizon Europe la tematicile: „Evaluarea managementului clinic al infecției Covid-19 în situații de criză pandemică”; „Impactul infecției Covid-19 la diferite grupe de populație”; „Reabilitarea pacienților care au suportat infecia Covid-19”; etc.
Cadrele didactice vor utiliza informația din proiect pentru instruirea studenților, rezidenților și medicilor la catedrele USMF „Nicolae Testemițanu”.
Managementul bazat pe valoare (MBV) va oferi consecvență a misiunii, strategiei, culturii, comunicării structurilor organizaționale și a procesului decizional în domeniul infecției Covid-19 și va permite măsurarea performanței și alinierea acesteia cu instrumentele de recompensă și motivații.