Introducere. Alergiile alimentare sunt în continuă creştere, cu o prevalentă de 6-8% la copii şi 1-2% la adulţi. Nucile sunt printre cele 14 alergene alimentare majore, proteinele de stocare (2S albuminele, 7,8,11S globulinele] fiind moleculele alergenice majore. Manifestările clinice pot fi de la uşoare până la sistemice severe inclusiv anafilaxie. Scopul lucrării. Ne-am propus să prezentăm un caz clinic prin care să punctăm importanţa sensibilizării la proteine de stocare din nucifere şi riscul de manifestări clinice severe care pot pune viaţa în pericol. Material şi metode. Pacienta în vârstă de 4 ani, cu episoade repetate de anafilaxie la expunere la nuci şi alimente care conţin nuci sau nucifere. Rezultate. Pacienta în vârstă de 4 ani, se prezintă cu episoade recurente de urticarie şi angioedem al feţei, care apar la 10 minute după consum de alimente care conţin nuci. După consumul de biscuiţi cu nuci, apare senzaţie de dispnee cu bronhospasm, urticarie generalizată cu prurit şi ameţeală, tratată la UPU cu epinefrină cu efect pozitiv. La evaluarea alergologică s-au determinat multiple alergii alimentare (albuminele şi globulinele din arahide Ara h 1,2,3], proteinele de stocare nucifere (Ana o 2, Ana o 3, Ber e 1, Cor a 9,11,14, Jug r 1,2,4,6]. Concluzii. Nuciferele sunt alergene majore, cu risc important de reacţii severe sistemice. Evitarea lor este dificilă din cauza prezenţei în numeroase alimente. Diagnosticul molecular stabileşte cu precizie sensibilizarea la proteinele de stocare, care implică risc de reacţii severe cu potenţial vital. Tratamentul cu epinefrină în anafilaxie este esenţial.
Background. The incidence of food allergy is increasing and affects up to 6-8% of children and 1-2% of adults. Nuts are one of the 14 major food allergens, with storage proteins (2S albumins, 7,8, and 11 globulins] major allergen molecules. Clinical manifestations can range from mild to severe, including anaphylaxis. Objective of the study. In this clinical case, we aim to define the importance of sensitization to nuts storage proteins and the risk of severe, life-threatening clinical manifestations. Material and methods. The patient, female, 4 years old, suffers from recurrent episodes of anaphylaxis after exposure to nuts and nut-containing foods. Results. Patient, female, 4 years old, presents with recurrent episodes of urticaria and face angioedema, which appear 10 minutes after ingestion of nut-containing foods. After the consumption of a nut biscuit, the patient complains of dyspnea with bronchospasm, generalized urticaria with pruritus, and was treated at the ER with epinephrine with a positive effect. During allergological assessment, allergies to multiple foods were determined (peanut albumins and globulins Ara h 1,2,3], nuts storage proteins (Ana о 2, Ana о 3, Ber e 1, Cor a 9,11,14, Jug r 1,2,4,6]. Conclusion. Tree nuts are major allergens, with an important risk of severe systemic reactions. Avoiding them can be difficult due to their presence in many foods. Molecular diagnostics accurately determine sensitization to storage proteins, which carries a risk of severe life-threatening reactions. Treatment with epinephrine is essential in anaphylaxis.