Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Panalergenele din familia PR-10 - sensibilizare reală sau reactivitate încrucişată

Show simple item record

dc.contributor.author Bajura, Cătălina
dc.contributor.author Butucel, Ana
dc.contributor.author Brocovschii, Victoria
dc.contributor.author Corlăteanu, Alexandru
dc.date.accessioned 2024-10-25T16:24:45Z
dc.date.available 2024-10-25T16:24:45Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation BAJURA, Cătălina, BUTUCEL, Ana, BROCOVSCHII, Victoria, CORLĂTEANU, Alexandru. Panalergenele din familia PR-10 - sensibilizare reală sau reactivitate încrucişată = Panallergens of the PR-10 family - true sensitisation or cross-reactivity. In: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2024, vol. 11(2), an. 1: Congresul de medicină internă din RM: culegere de rezumate. p. 20. ISSN 2345-1467. en_US
dc.identifier.issn 2345-1467
dc.identifier.uri https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/inline-files/MJHS_11_2_2024_anexa1site_compressed-1.pdf
dc.identifier.uri https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/28193
dc.description.abstract Introducere. Proteinele PR-10 sunt panalergene, exprimate în concentraţii mari în polen, seminţe, fructe. Proteinele PR-10 alergenice din polen se găsesc la membrii ordinului Fagales (mesteacăn, fag, alun, arin, stejar). Reacţia pozitivă la Bet vl (familia PR-10, alergen major) indică sensibilizarea primară la polenul de mesteacăn. Mulţi pacienţi alergici la mesteacăn prezintă IgE pozitive la diverse fructe şi legume cu sau fără reacţii alergice. Scopul lucrării. Evaluarea sensibilizării reale sau a cross-reactivităţii la panalergenele din familia PR-10 la pacienţii cu rinită alergică cu sau fără astm. Material şi metode. A fost efectuată analiza datelor testelor IgE moleculare a 191 de pacienţi diagnosticaţi cu rinită alergică, inclusiv 33 cu astm, în intervalul 2020 - 2024. Rezultate. Sensibilizarea faţă de PR-10 a fost determinată în 16,3% cazuri, dintre care 87, cu sensibilizare primară Bet vl. 4 pacienţi au prezentat sensibilizare la alte molecule PR- 10 în lipsa sensibilizării către Bet vl. Majoritatea celor sensibilizaţi la Bet vl (77,7 %) au prezentat cross-reactivitate cu polenurile altor copaci din Fagales (33,3% arin Aln gl, 48,1% alun Cor al, 66,7% fag Fag sl) sau unele alimentele vegetale (7,4% arahide Ara h8,3,7% soia Gly m4,26% alune Cor al, 40,75% măr Mal dl, 7,4% morcov Dau cl, 40,75% căpşună Fra al). Concluzii. Evaluarea sensibilizării faţă de proteinele PR-10, marker de sensibilizare fiind molecula Bet vl din polenul de mesteacăn, determină tipul de sensibilizare primară sau reactivitate încrucişată, determinând managementul ulterior al pacientului. en_US
dc.description.abstract Introduction. PR-10 proteins are panallergens, expressed in high concentrations in pollen, seeds, fruits. Allergenic PR-10 proteins in pollen are found in members of the order Fagales (birch, beech, hazel, alder, maple, oak). Positive reaction to Bet vl (PR-10 family, major allergen) indicates primary sensitization to birch pollen. Many birch-allergic patients have positive IgE to various fruits and vegetables with or without allergic reactions. Objective of the study. To assess true sensitization or cross-reactivity to PR-10 family panallergens in patients with allergic rhinitis with or without asthma. Material and methods. Analysis of molecular IgE test data of 191 patients diagnosed with allergic rhinitis including 33 with asthma in the interval 2020 - 2024 was performed. Results. Sensitization to PR-10 was determined in 16.3% cases, of which 87% with primary Bet vl sensitization. 4 patients showed sensitization to other PR-10 molecules in the absence of sensitization to Bet vl. The majority of those sensitized to Bet vl (77.7%) showed cross-reactivity with pollen from other Fagales trees (33.3% maple Aln gl, 48.1% hazel Cor al, 66.7%, beech Fag sl) or some food allergens (7.4% peanut Ara h8,3.7% soy Gly m4, 26% hazel Cor al, 40.75% apple Mai dl, 7.4% carrot Dau cl, 40.75% strawberry Fra al). Conclusions. Assessment of sensitization to PR-10 proteins, the sensitization marker being the Bet vl molecule in birch pollen, determines the type of primary sensitization or cross-reactivity, determining subsequent patient management. en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Revista de Științe ale Sănătății din Moldova: Moldovan Journal of Health Sciences: Congresul de medicină internă din Republica Moldova cu participare internațională, ediția IV, 13-14 septembrie 2024: culegere de rezumate en_US
dc.subject PR-10 en_US
dc.subject Bet v1 en_US
dc.subject cross-reactivity en_US
dc.subject birch en_US
dc.subject.ddc CZU: 616-056.3:577.112 en_US
dc.title Panalergenele din familia PR-10 - sensibilizare reală sau reactivitate încrucişată en_US
dc.title.alternative Panallergens of the PR-10 family - true sensitisation or cross-reactivity en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics