Introducere: Afecţiunile pancreatice au o importanţă majoră pentru studierea în scară largă dat fiind faptul că ele sunt într-o continuă creştere, având un impact important asupra stării de sănătate a persoanei afectate, încadrarea în câmpul de muncă şi letalitatea înaltă. Scopul lucrării. Evaluarea particularităţilor socio-igienice a factorilor de risc ocupaţional în dezvoltarea unei pancreatite cronice. Material şi metode. Lucrarea reprezintă un studiu retrospectiv, care a inclus un eşantion de 162 pacienţi, internaţi în spitalul KASTURBA HOSPITALTUMKUR, India, cu diagnosticul de pancreatită cronică recidivantă. Rezultate şi discuţii. S-a efectuat evaluarea pacienţilor cu pancreatită cronică în raport cu vârsta, grupaţi in 6 categorii (20-86 ani). Am constatat că maladia are frecvenţa cea mai mare la pacienţii cu vârsta 56-65 ani cu 34,7%, urmat de vârstă 66-75 de ani cu 32,1% şi 46-55 de ani cu 16,6%. Din numărul total de pacienţi anchetaţi conform fişei de observaţie 73 confirmă că consumă ocazional alcool dintre care 43 bărbaţi şi 30 femei, iar 53 sunt fumători, 37 bărbaţi şi 16 femei. în urma chestionării pacienţilor cu pancreatită cronică s-a determinat că factorul cel mai des prezent la locul de muncă este temperatura ridicată 44%, urmată de factorul uman 24%, vibraţia, zgomotul, undele electro-magnetice şi iluminatul care sunt prezente separat sau în combinaţie cu alţi factori. Concluzie. în majoritatea cazurilor cei ce au suferit un puseu acut de pancreatită vor mai dezvolta unul în următorii ani şi din acest considerent sunt necesare cunoaşterea profundă a factorilor de risc ce pot provoca boala şi prevenţia apariţiei prin metode de profilaxie atât primară cât şi secundară.
Background. Pancreatic diseases are of major importance to be studied on a large scale because they are in continuous growth, having an important impact on the health status of the affected person, employment, and high lethality. Objective of the study. Evaluation of socio-hygienic characteristics of occupational risk factors in the development of chronic pancreatitis. Material and methods. The paper represents a retrospective study, which included a sample of 162 patients, hospitalized to the Kasturba Hospital - Tumkur, India, with the diagnosis of recurrent chronic pancreatitis. Results. Patients with chronic pancreatitis were evaluated in relation to age, grouped into 6 categories (20-86 years). We found that the disease has the highest frequency in patients aged 56-65 with 34.7%, followed by 66-75 with 32.1% and 46-55 with 16.6%. From the total number of patients investigated according to the observation sheet, 73 confirm that they occasionally consume alcohol, of which 43 men and 30 women, and 53 are smokers, 37 men and 16 women. After surveying patients with chronic pancreatitis, it was determined that the most common factor present at the workplace is high temperature 44%, followed by the human factor 24%, vibration, noise, electromagnetic waves and lighting that are present separately or in combination with other factors. Conclusion. In most cases, those who have undergone acute pancreatitis will develop one over the next few years; therefore, there is a need for a profound knowledge of the risk factors that can cause the disease and prevent the occurrence by both primary and secondary prophylaxis.