dc.contributor.author |
Cojocaru-Toma, Maria |
|
dc.date.accessioned |
2024-11-13T13:50:25Z |
|
dc.date.available |
2024-11-13T13:50:25Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.identifier.citation |
COJOCARU-TOMA, Maria. Analiza chimică a acizilor fenolici în părţi aeriene de Cichorium intybus L. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2024, vol.53, pp. 119-125. ISSN 1812-5077. |
en_US |
dc.identifier.issn |
1812-5077 |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/28401 |
|
dc.description.abstract |
Summary. Phenolic acids are widely used in medicine and in the pharmaceutical industry for their antioxidant,
anti-inflammatory, anti-carcinogenic, cardioprotective, antibacterial properties, constituting one of the most
numerous groups of phenolic compounds. Chicory (Cicorium intybus L., family Asteraceae) is a species included in the collection of the Scientific and Practical Centre for Medicinal Plants of the Nicolae Testemitanu
SUMPh. The aerial parts of the species are richer in phenolic acids and poorer in carbohydrates than the underground parts. In the aerial parts of chicory (Cichorii herba), by thin layer chromatography, the following phenolic acids were identified: chlorogenic, caffeic, cinnamic, gallic, Quantitative determination of phenolic acids in
the aerial parts of chicory, carried out spectrophotometrically, by three complementary methods, shows a high
content (10,48-13,22%) and indicates that chicory can serve as a source in the development of new indigenous
pharmaceutical forms. |
en_US |
dc.description.abstract |
Rezumat. Acizii fenolici sunt utilizaţi pe scară largă în medicină și în industria farmaceutică pentru proprietăţile lor antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, cardioprotectoare, antibacteriene, constituind unul
dintre cele mai numeroase grupuri de compuși fenolici. Cicoarea (Cicorium intybus L., familia Asteraceae) este
o specie introdusă în colecţia Centrului Știinţifico Practic în Domeniul Plantelor Medicinale al USMF „Nicolae
Testemiţanu”. Părţile aeriene ale speciei sunt mai bogate în acizi fenolici și mai sărace în carbohidraţi decât
părţile subterane. În părţile aeriene de cicoare (Cichorii herba), prin cromatografie în strat subţire, au fost identificaţi următorii acizi fenolici: clorogenic, cafeic, cinamic și galic. Determinarea cantitativă a acizilor fenolici
în părţile aeriene de cicoare, realizată spectrofotometric, prin trei metode complementare, arată un conţinut
ridicat (10,48-13,22%) și indică faptul că cicoarea poate servi ca sursă în elaborarea de noi forme farmaceutice
autohtone. |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Revista Farmaceutică a Moldovei |
en_US |
dc.subject |
Cichorium intybus L. |
en_US |
dc.subject |
phenolic acids |
en_US |
dc.subject |
herbal products |
en_US |
dc.subject.ddc |
CZU: 582.998.4:581.192 |
en_US |
dc.title |
Analiza chimică a acizilor fenolici în părţi aeriene de Cichorium intybus L. |
en_US |
dc.title.alternative |
Chemical analysis of phenolic acids in aerial parts of Cichorium intybus L. |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |