dc.contributor.author |
Nartea, Mihaela |
|
dc.contributor.author |
Grișca, Mihaela |
|
dc.contributor.author |
Ciobanu, Nicolae |
|
dc.contributor.author |
Ciobanu, Cristina |
|
dc.contributor.author |
Benea, Anna |
|
dc.contributor.author |
Ohindovschi, Angelica |
|
dc.contributor.author |
Cojocaru-Toma, Maria |
|
dc.date.accessioned |
2024-11-13T14:01:56Z |
|
dc.date.available |
2024-11-13T14:01:56Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.identifier.citation |
NARTEA, Mihaela, GRIȘCA, Mihaela, CIOBANU, Nicolae, et al. Studiul chimic al taninurilor în produsele vegetale de la speciile genului Helichrysum. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2024, vol.53, pp. 126-132. ISSN 1812-5077. |
en_US |
dc.identifier.issn |
1812-5077 |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/28402 |
|
dc.description.abstract |
Abstract. Tannins are complex substances, presenting polyphenols characterized by structural heterogeneity
with different molecular weights, forming impermeable compounds with proteins, by which they manifest anti-inflammatory, antioxidant, astringent, healing, antimicrobial, antiviral, analgesic and hemostatic properties.
For the identification and assay of the tanning substances plant products from the species of the genus Helichrysum from the spontaneous flora (H. arenarium) and the collection of the Scientific-Practical Centre for
Medicinal Plants of the Nicolae Testemitanu SUMPh (H. italicum) were conditioned. The presence of the hydrolysable tannins was established by chemical reactions of colour and precipitation, and titrimetric dosing of total
tannins shows a higher content in leaves (H. arenarium-7,40%) and (H. italicum -6,40%), followed by flowers,
aerial parts and stems. The experimental study indicates that the tannin content differs according to the nature
and type of plant products used from species of the Helichrysum genus. |
en_US |
dc.description.abstract |
Rezumat. Taninurile sunt substanţe complexe, prezentând polifenoli caracterizaţi prin eterogenitate structurală
cu diferite greutăţi moleculare, formând compuși impermeabili cu proteinele, prin care manifestă proprietăţi
antiinflamatorii, antioxidante, astringente, cicatrizante, antimicrobiene, antivirale, analgezice și hemostatice.
Pentru identificarea și dozarea substanţelor tanante au fost condiţionate produse vegetale de la speciile genului
Helichrysum din flora spontană (H. arenarium) și din colecţia Centrului Știinţifico-Practic în Domeniul Plantelor
Medicinale a USMF „Nicolae Testemiţanu” (H. italicum). Prezenţa taninurilor hidrolizabile a fost stabilită prin reacţii chimice de culoare și precipitare, iar dozarea titrimetrică a totalului de substate tanante denotă un conţinut
mai mare în frunze (H. arenarium -7,40%) și (H. italicum - 6,40%), urmat de flori, părţi aeriene și tulpini. Studiul
experimental indică că conţinutul de taninuri diferă în dependenţă de natura și tipul produselor vegetale utilizate
de la speciile genului Helichrysum. |
en_US |
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Revista Farmaceutică a Moldovei |
en_US |
dc.subject |
medicinal plants |
en_US |
dc.subject |
plant products |
en_US |
dc.subject |
taninns |
en_US |
dc.subject.ddc |
CZU: 547.98:615.322:582.998.2 |
en_US |
dc.title |
Studiul chimic al taninurilor în produsele vegetale de la speciile genului Helichrysum |
en_US |
dc.title.alternative |
Chemical study of tannins in plant products from species of the Helichrysum genus |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |