dc.contributor.author |
Bozbei, Iulia |
|
dc.contributor.author |
Calalb, Tatiana |
|
dc.contributor.author |
Uncu, Livia |
|
dc.contributor.author |
Valica, Vladimir |
|
dc.date.accessioned |
2024-11-14T14:34:21Z |
|
dc.date.available |
2024-11-14T14:34:21Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.identifier.citation |
BOZBEI, Iulia, CALALB, Tatiana, UNCU, Livia, VALICA, Vladimir. Evaluarea compușilor chimici cu potenţial aplicativ din diferite organe de Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot = Evaluation of chemical compounds with application potential from different organs of Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2024, vol.53, pp. 141-142. ISSN 1812-5077. |
en_US |
dc.identifier.issn |
1812-5077 |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/28424 |
|
dc.description.abstract |
INTRODUCERE. Aronia A. melanocarpa este cunoscută ca plantă producătoare de fructe benefice în nutriţie și
cu valoaroase proprietăţi farmacologice (antioxidanţă, antimicrobiană, antiinflamatoare, vitaminizantă, hypotensivă, hepatoprotectoare, antimutagenă, antidiabetică, antisclerotică etc.). În ultimele decenii s-au intensificat investigaţiile fitochimice și farmacologice asupra diferitor organe ale plantei, în special, părţi non-comestibile –frunze, scoarţa tulpini, lăstari, mlădiţe și muguri.
SCOPUL STUDIULUI. Evaluarea claselor de compuși chimici și ale particularităţilor lor farmacologice în organele
non-comestibile ale aroniei A. melanocarpa.
MATERIAL ȘI METODE. Au fost analizate cca 50 surse bibliografice în bazele de date Google Scholar și PubMed
după diverse criterii: organul plantei, clasa de compuși chimici, metoda de extracţie, acţiunea farmacologică și
domeniul de aplicare.
REZULTATE. Rezultatele denotă, că constituenţii chimici majori în toate organele aroniei sunt compușii fenolici,
cu deosebiri cantitative și calitatve în funcţie de metoda de extracţie și organul plantei. Antocianii, flavonolii
și acizi fenolici (mg/100g produs uscat) au fost estimaţi în extracte metanolice din fructe și frunze de aronie: fructe –glicozide de cianidină (0,3-323,2) și acizi fenolici (clorogenic –16,3-273,5 și neoclorogenic –92,3-
212,6), dar în extractele din frunze cantităţi mari de flavonoli (quercetină, quercitrină și rutină –62,1-367,0),
precum și acid clorogenic, neoclorogenic și rosmarinic (respectiv, 724,2; 482,7 și 154,7) [3]. Extractele apoase și
metanolice de frunze și lăstari, caracterizate cu conţinut mai înalt de polifenoli decât fructele și scoarţa, posedă
și un potential antioxidant mai superior, recomandate ca biomaterial pentru produse cosmetice [2]. Acţiunea
antimicrobiană a extractelor din frunze și lăstari faţă de tulpini patogene de S.aureus, Listeria monocytogenes,
Proteus mirabilis, P.aeruginosa, Salmonella enterica, la fel, este determinată de conţinut înalt de polifenoli. Au
fost raportate macroelementele K, Mg și Ca, dominante în fructe și frunze, responsabile de controlul și reglarea
metabolismului, reducerea riscului de accidente vasculare cerebrale, hipertensiune și osteoporoză, si microelementele (Zn, Fe, Se) cu rol biologic ca parte integrantă a enzimelor, cu implicarea în transportul de electroni,
stocarea oxigenului și în procesele redox. S-a demonstrat activitatea inhibitoare a extractelor din fructe, tulpini și frunze (în descreștere) asupra enzimelor: a acetilcolinesterazei (dar nu și a butirilcolinesterazei) în boala
Alzheimer; elastazei, ce impiedică descompunerea elastanei (proteină importantă în matricea celulelor), care
reprezintă o materie primă de perspectivă pentru produse terapeutice și cosmetice [1,3].
CONCLUZIE. Compușii fenolici din frunze, tulpini și fructe de aronie sunt asociaţi cu activitatea antioxidantă și
antibacteriană, macro- și microelementele –antienzimatică. Frunzele și tulpinile sunt o sursă promiţătoare de:
substanţe bioactive terapeutice, înlocuitori ai agenţilor de sinteză, biomaterial în cosmetice și aditivi alimentari
pentru sporirea calităţilor funcţionale ale alimentelor. |
en_US |
dc.description.abstract |
INTRODUCTION. Black chokeberry A. melanocarpa is known as a fruit-producing plant beneficial in nutrition
and with valuable pharmacological properties (antioxidant, antimicrobial, anti-inflammatory, vitaminizing,
hypotensive, antimutagenic, antidiabetic, hepatoprotective etc.). In recent decades phytochemical and pharmacological investigations on other organs of the plant have intensified, in particular, non-edible parts - leaves, stem bark, shoots, twigs and buds.
THE AIM OF STUDY. Evaluation of chemical compound classes and their pharmacological peculiarities in the
non-edible organs of the black chokeberry A. melanocarpa species.
MATERIAL AND METHODS. About 50 bibliographic sources were evaluated in Google Scholar and PubMed databases according to various criteria: plant organ, chemical compound class, method of extraction, pharmacological action, and field of application.
RESULTS. The results show that the main chemical compounds in all black chokeberry organs are phenolic
compounds with quantitative and qualitative differences. Anthocyanins, flavonols and phenolic acids (mg/100
g dry product) were estimated in methanolic extracts of black chokeberry fruits and leaves: fruits –cyanidin
glycosides (0.3-323.2) and phenolic acids (chlorogenic –16.3-273. 5 and neochlorogenic –92.3-212.6), but leaf
extracts have higher amounts of flavonols (quercetin, quercitrin and rutin –62.1-367.0) as well as chlorogenic,
neochlorogenic and rosmarinic acid (724.2; 482.7 and 154.7, respectively) [3]. Aqueous and methanolic extracts from leaves and shoots, characterized by a higher polyphenol content than fruits and bark, also possess
a higher antioxidant potential and are recommended as biomaterial for cosmetic products [2]. The antimicrobial action of leaf and shoot extracts against pathogenic strains of S. aureus, Listeria monocytogenes, Proteus
mirabilis, P. aeruginosa, Salmonella enterica is also determined by their high polyphenol content. Chemical
elements, macro- K, Mg and Ca, dominant in fruits and leaves, responsible for controlling and regulating metabolism, reducing the risk of stroke, hypertension and osteoporosis, and microelements (Zn, Fe, Se) with a biological role as an integral part of enzymes and through involvement in electron transport, oxygen storage and
redox processes, have been reported. Inhibitory activity of fruit, stem and leaf extracts (decreasing) has been
demonstrated on enzymes: of acetylcholinesterase (but not of butyrylcholinesterase), related to Alzheimer’s
disease; elastase, which prevents the breakdown of elastin (an important protein in the cell matrix), which represents a new prospect for therapeutic and cosmetic products [1,3].
CONCLUSIONS. Phenolic compounds from black chokeberry leaves, stems and fruits are associated with antioxidant and antibacterial activity, but macro- and microelements –antienzymatic. Leaves and stems are a
promising source of: therapeutic bioactive substances; synthetic agent substitutes, biomaterial in cosmetics
and food additives, which will enhance the functional qualities of foods. |
en_US |
dc.publisher |
Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Revista Farmaceutică a Moldovei |
en_US |
dc.subject |
black chokeberry |
en_US |
dc.subject |
chemical compounds |
en_US |
dc.subject |
biological action |
en_US |
dc.subject.ddc |
CZU: 615.322:582.734:581.192 |
en_US |
dc.title |
Evaluarea compușilor chimici cu potenţial aplicativ din diferite organe de Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot |
en_US |
dc.title.alternative |
Evaluation of chemical compounds with application potential from different organs of Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |