Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

IMPACTUL ALIMENTAȚIEI ASUPRA DEZVOLTĂRII SINDROMULUI METABOLIC

Show simple item record

dc.contributor.author Oxana Frunze
dc.date.accessioned 2024-12-19T12:50:28Z
dc.date.accessioned 2024-12-21T14:59:36Z
dc.date.available 2024-12-19T12:50:28Z
dc.date.available 2024-12-21T14:59:36Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Oxana Frunze. IMPACTUL ALIMENTAȚIEI ASUPRA DEZVOLTĂRII SINDROMULUI METABOLIC = THE IMPACT OF NUTRITION IN THE DEVELOPMENT OF THE METABOLIC SYNDROME. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2024, vol. 11, Nr. 3, anexa 2, p. 66. ISSN 2345-1467. en_US
dc.identifier.issn 2345-1467
dc.identifier.uri https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/inline-files/MJHS_11_3_2024_anexa2__site.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/29111
dc.description Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Introducere. Sindromul metabolic (SM) reprezintă o afecțiune multifactorială, caracterizată prin obezitate centrală, insulinorezistență (IR), hipertensiune arterială (HTA), dislipidemie și hiperglicemie. Scopul lucrării. Cercetarea impactului alimentației asupra dezvoltării SM și prevenirea dezvoltării lui prin schimbarea obiceiurilor alimentare. Material și metode. A u fost analizate articole din bazele de date: PubMed, Frontiers, National Library of Medicine, Elsevier. Rezultate. C arbohidrații rafinați duc la spike-uri glicemice, contribuind la apariția obezității și a diabetului zaharat (DZ). Energizantele și băuturile dulci la fel conduc la IR, epuizând pancreasul și contribuind la dezvoltarea DZ. Lipidele saturate cresc LDL-colesterolul, ce prezintă un risc pentru bolile cardiovasculare. Mezelurile și carnea prelucrată cu conținut ridicat de sodiu duc la HTA. Dieta mediter aneeană poate preveni sau chiar ameliora componentele SM datorită conținutului ridicat de fibre alimentare, acizi grași omega-3 și -9, carbohidrați complecși, antioxidanți, minerale, vitamine și substanțe bioactive, precum polifenolii. Me canismele prin care nutrienții intervin în ameliorarea SM sunt multiple și vizează funcția gastrointestinală, secreția de incretine și insulină, stresul oxidativ și inflamația cronică. Concluzii. Extinderea cunoștințelor referitor la efectele, mecanismele și relațiile dinamice dintre diferite regimuri alimentare și componentele SM poate contribui substanțial la prevenirea sindromului metabolic și a comorbidităților asociate lui. ro_RO
dc.description.abstract Background. Metabolic syndrome (MS) is a multifactorial condition, characterized by central obesity, insulin resistance (IR), high blood tension (HBT), dyslipidemia and hyperglycemia. Objective of the study. Research on the impact of diet on the development of metabolic syndrome and prevention by changing eating habits. Material and methods. Analysis of specialized scientific articles from the following databases: PubMed, Frontiers, National Library of Medicine, Elsevier. Results. Refined carbohydrates lead to glycemic spikes, contributing to obesity and diabetes mellitus (DM). Energy drinks and sugary drinks also contribute to the development of IR, which exhausts the pancreas and leads to the development of DM. Saturated fats grow LDL-cholesterol, which presents a risk for cardiovascular disease. Sausages and processed meat with high sodium lead to HBT. The Mediterranean diet can prevent or even improve the components of MS due to its high content of dietary fiber, omega-3 and -9 fatty acids, complex carbohydrates, antioxidants, minerals, vitamins and bioactive substances, such as polyphenols. There are multiple mechanisms by which nutrients mediate MS and involve gastrointestinal function, incretin and insulin secretion, oxidative stress, and chronic inflammation. Conclusion. Expanding knowledge regarding the effects, mechanisms, and dynamic relationships between different dietary patterns and MS components may contribute substantially to the prevention of metabolic syndrome and its associated comorbidities. en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.subject metabolic syndrome en_US
dc.subject diet en_US
dc.subject insulin resistance en_US
dc.title IMPACTUL ALIMENTAȚIEI ASUPRA DEZVOLTĂRII SINDROMULUI METABOLIC ro_RO
dc.title.alternative THE IMPACT OF NUTRITION IN THE DEVELOPMENT OF THE METABOLIC SYNDROME en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics