Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

DINAMICA INTOXICAȚIILOR ALIMENTARE DE ORIGINE MICROBIANĂ ȘI BOLILOR DIAREICE ACUTE ÎN CHIȘINĂU

Show simple item record

dc.contributor.author Vasile Chetrari
dc.date.accessioned 2024-12-19T12:50:28Z
dc.date.accessioned 2024-12-21T17:37:11Z
dc.date.available 2024-12-19T12:50:28Z
dc.date.available 2024-12-21T17:37:11Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Vasile Chetrari. DINAMICA INTOXICAȚIILOR ALIMENTARE DE ORIGINE MICROBIANĂ ȘI BOLILOR DIAREICE ACUTE ÎN CHIȘINĂU = THE DYNAMICS OF MICROBIAL FOOD POISONING AND ACUTE DIARRHEAL DISEASES IN CHIȘINĂU. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2024, vol. 11, Nr. 3, anexa 2, p. 140. ISSN 2345-1467. en_US
dc.identifier.issn 2345-1467
dc.identifier.uri https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/inline-files/MJHS_11_3_2024_anexa2__site.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/29182
dc.description Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Introducere. Sănătatea populației în relație cu siguranța alimentelor reprezintă o problemă actuală, fiind apreciată respectiv de către Organizația Mondială a Sănătății. Scop ul lucrării. Studiul a avut drept scop evaluarea igienică a cazurilor de intoxicații alimentare de origine microbiană și boli diareice acute(BDA) în mun. Chișinău pe o perioada de 5 ani. Material si metode. Au fost analizate și evaluate datele statistice din rapoartele Centrului de Sănătate Publică din mun. Chișinău pentru anii 2018 – 2022 privind intoxicațiile alimentare de origine microbiană și BDA, alte documente conexe. Materialele au fost analizate folosind ur mătoarele metode: statistică, analitico-descriptivă, igienică, epidemiologică. Rezultate. Anual au fost înregistrate cazuri de intoxicații alimentare de origine microbiană și BDA, dinamica lor fiind însă diferită. Așa, numărul cazurilor de intoxicații alimentare, provocate de agenți determinați, a fost în scădere ajungând în ultimul an la 35,6% față de primul. În pofidă faptului, că și numărul cazurilor provocate de agenții nedeterminați a fost în scădere, ponderea lor a rămas încă destul de înaltă. Dintre agenții patogeni rolul E. coli s-a dovedit a fi mai înalt spre sfârșitul studiului (153,57% față de situația inițială). Poate fi menționată creșterea semnificativă (aproape de 3 ori) a ponderii variantei E. coli entero hemoragică. Cele mai multe cazuri de infecții enterovirale au avut loc în a.2021, alcătuind 43,17%. Ponderea rolului salmonelelor la sfârșitul studiului a ajuns la 77,41% față de primul an. În dependență de caz copiii afectați au alcătuit 38,3 – 87,1%. Concluzie. Intoxicațiile alimentare de origine microbiană și BDA rămân o problemă importantă de sănătate publică. În baza rezultatelor obținute, poate fi alcătuit un plan de măsuri de profilaxie a acestora. ro_RO
dc.description.abstract Background. The health of the population in relation to food safety presents a current problem, being appreciated respectively by the World Health Organization. Objective of the study. The aim of the study was the hygienic evaluation of the cases of food poisoning of microbial origin and acute diarrheal diseases (ADD) in Chisinau municipality over a period of 5 years. Material and methods. There were analyzed and evaluated the statistical data from the reports of the Public Health Center of Chisinau municipality for the years 2018 – 2022 regarding microbial food poisoning and ADD, as well as other related documents. The materials were analyzed using the following methods: statistical, analytical-descriptive, hygienic, and epidemiological. Results. Cases of microbial food poisoning and ADD were recorded annually, but their dynamics were different. For example, the number of cases of food poisoning caused by identified agents decreased reaching 35.6% in the last year compared to the first. Even though the number of cases caused by unidentified agents also decreased, their propor tion remained quite high. Among the pathogenic agents, the role of E. coli was found to be higher towards the end of the study (153.57% compared to the initial situation). A significant increase (almost threefold) in the proportion of the enterohemorrhagic E. coli variant can be noted. Most cases of enteroviral infections occurred in 2021, accounting for 43.17%. The proportion of the role of salmonella reached 77.41% at the end of the study compared to the first year. Depending on the cases, affected children constituted 38.3 – 87.1%. Conclusion. Microbial food poisoning and ADD re main significant public health issues. Based on the obtained results, a prevention plan can be developed. en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.subject mi crobial food poisoning en_US
dc.subject acute diarrheal diseases en_US
dc.subject food safety en_US
dc.title DINAMICA INTOXICAȚIILOR ALIMENTARE DE ORIGINE MICROBIANĂ ȘI BOLILOR DIAREICE ACUTE ÎN CHIȘINĂU ro_RO
dc.title.alternative THE DYNAMICS OF MICROBIAL FOOD POISONING AND ACUTE DIARRHEAL DISEASES IN CHIȘINĂU en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics