Introducere. Efectul nociv al abuzului de alcool asupra tuturor organelor și sistemelor, și în special, asupra sistemului digestiv, a fost demonstrat, incontestabil, de multiple studii. Ficatul, fiind implicat nemijlocit în metabolizarea etanolului, este unul din primele organe care suferă. Scopul lucră rii. Analiza comorbidităților gastroduodenale la pacienții cu ciroză hepatică asociată consumului de alcool. Materi al și metode. Au fost studiați 61 de pacienți cu ciroză hepatică asociată consumului de alcool, aflați la tratament în Spitalul Clinic Municipal ,,Sf. Arhanghel Mihailˮ, 45 (73.8%) bărbați și 16 (26.2%) femei, cu vârsta 27-86 ani, vârsta medie-56±2.3 ani. Rezultate. Conform testului AUDIT-C: 32.8 % din pacienți prezentau risc crescut de consum de alcool, 62.3%-risc înalt, 4,92%-risc moderat. Riscul crescut și înalt de consum de alcool a prevalat la bărbați (90% și 65.8%). FEGDS efectuată la 45 din pacienți a relevat: gastrită cronică eritematos-exudativă-38, gastrită erozivă-2, gastrită atrofică-2, bulbită erozivă-1, duodenită-2, ulcer gastric-7 (cu hemoragie-4, perforant-1, rezecție gastrică în anamnestic-3), ulcer acut duodenal cu hemoragie-1, ulcer cronic duodenal cu deformarea bulbului duodenal-2, gastropatie congestivă formă severă-5, gastroduodenopatie formă blândă-7. H. pylori a fost detectat numai 4 pacienți prin testul ureazic rapid în bioptatul gastric obținut la endoscopie. Concluzii. Rezultatele studiului au demonstrat că la pacienții cu ciroză hepatică asociată consumului de alcool afecțiunile stomacului și duodenului sunt prezente într-un număr mare, alcoolul fiind, incontestabil, factorul de risc major de afectare al mucoasei gastroduodenale și de creștere a gradului de risc al complicațiilor vitale, preponderent la bărbați.
Background. The harmful effect of alcohol abuse on all organs and systems, and in particular, on the digestive system, has been demonstrated, indisputably, by multiple studies. The liver, being directly involved in ethanol metabolism, is one of the first organs to suffer. Objective of the study. Analysis of gastroduodenal comorbidities in patients with liver cirrhosis associated with alcohol consumption. Material and methods. 61 patients with liver cirrhosis associated with alcohol consumption, undergoing treatment in St. Archangel Michael Hospital 45 (73.8%) men,16 (26.2%) women, aged 27-86 years, average age-56±2.3 years. Re sults. According to the AUDIT-C test: 32.8% of patients had an increased risk of alcohol consumption, 62.3%-high risk, 4.92%-moderate risk. The increased and high risk of alcohol consumption prevailed in men (90% and 65.8%). FEGDS performed in 45 of the patients revealed: chronic erythematous-exudative gastritis-38, erosive gastritis-2, atrophic gastritis-2, erosive bulbitis-1, duodenitis-2, gastric ulcer-7 (with hemorrhage-4, perforating-1, gastric resection in his tory-3), acute duodenal ulcer with hemorrhage-1, chronic duodenal ulcer with deformation of the duodenal bulb-2, congestive gastropathy severe form-5, gastroduodenopathy mild form-4. H. pylori was detected in only 4 patients by the rapid urease test in the gastric biopsy obtained at endoscopy. Conclusions. The results of the study demonstrated that in patients with liver cirrhosis associated with alcohol consumption, stomach and duodenal diseases are present in a large number, alcohol being, indisputably, the major risk factor for affecting the gastroduodenal mucosa and increas ing the degree of risk of vital complications, mainly in men.