Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

EVALUAREA STATUTULUI NUTRIȚIONAL A PACIENȚILOR CU BOALA HEPATICĂ CRONICĂ

Show simple item record

dc.contributor.author Lupașco Daniella
dc.contributor.author Lupașco Iulianna
dc.contributor.author Golovatiuc Liudmila
dc.contributor.author Ghelimici Tatiana
dc.contributor.author Vengher Inna
dc.date.accessioned 2024-12-19T12:50:28Z
dc.date.accessioned 2024-12-21T22:50:16Z
dc.date.available 2024-12-19T12:50:28Z
dc.date.available 2024-12-21T22:50:16Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Lupașco Daniella; Lupașco Iulianna; Golovatiuc Liudmila; Ghelimici Tatiana; Vengher Inna. EVALUAREA STATUTULUI NUTRIȚIONAL A PACIENȚILOR CU BOALA HEPATICĂ CRONICĂ = ASSESSMENT OF THE NUTRITIONAL STATUS OF PATIENTS WITH CHRONIC LIVER DISEASE. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2024, vol. 11, Nr. 3, anexa 2, p. 294. ISSN 2345-1467. en_US
dc.identifier.issn 2345-1467
dc.identifier.uri https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/inline-files/MJHS_11_3_2024_anexa2__site.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/29323
dc.description Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Introducere. Evaluarea stării nutriționale (SN) prezintă etapa marcantă în procesul de diagnostic, tratament și prevenire a complicațiilor grave, a tuturor pacienților cu boli hepatice cronice (BHC) indiferent de vârstă și sex, ce cuprinde: antropometria, date clinice, biochimice și date privind aportul alimentar a pacientului. Scopul lucrării. Evaluarea nutrițională a pacienților cu boala hepatica steatozică metabolic asociată (BHSMA) din punct de vedere al aportului alimentar. Material și metode. Au fost evaluați 642 pacienți cu BHC, divizați în 5 loturi cu ajutorul chestionarului nutrițional autohton elaborat, care a inclus 38 de itemi, repartizați în 4 compartimente, inclusiv componența alimentației și cunoștințe cu referire la regimul alimentar. La toți pacienți a fost analizat volumul meselor, consumul zilnic și săptămânal a produselor de carne, lactate, panificație, ouă, fructe și legume, apă carbogazificată, sucuri etc. Rezultate. Au fost interogați cu ajutorul chestionarului autohton elaborat 81 de pacienți diagnosticați cu BHSMA din tre care femei 40 și bărbați 41.Vârsta medie a pacienților a fost de 52,19±1,39 cu un index de masa corporală (IMC) – 30,78±0,57 (obezitate de gr.I).Volumul meselor principale a fost mai mare comparativ cu alte loturi de cercetare, a fost evidențiat un consum zilnic mai accentuat a produselor de carne, lactate, fructe și legume, un consum săptămânal de ouă, un consum evidențiat de apă carbogazificată și de sucu ri, fiind respectiv de 5 și 2,5 ori mai mare versus alte loturi de cercetare. Concluzie. Analiza datelor obținute a permis identificarea caracterului nutrițional al pacienților cu BHSMA, care ulterior va permite medicilor specialiști și special iștilor în nutriție, oferirea propunerilor personalizate privind aportul adecvat de alimente și efectuarea unei corecții ulterioare individuale. ro_RO
dc.description.abstract Introduction. The nutritional status (NS) evaluation presents the significant stage in the process of diagnosis, treatment and prevention of serious complications, of all patients with chronic liver diseases (CHD) regardless of age and sex, which includes anthropometry, clinical, biochemical data as well as patient’s food intake data. The aim. Nutritional evaluation of patients with metabolically associated steatotic liver disease (MASLD) in terms of food intake. Material and methods. 642 CHD patients, divided in 5 groups, were evaluated with the help of developed national nutritional questionnaire, which included 38 items, distributed in 4 compartments, including the food composition and knowledge with diet reference. In all patients, the volume of meals, daily and weekly consumption of meat, dairy products, bakery, eggs, fruits and vegetables, carbonated water, juices, etc. were analyzed. Results . There were questioned 81 patients with MASLD using the questionnaire, of which 40 women and 41 men. The average age of the patients was 52.19±1.39 with a body mass index (BMI) of 30.78± 0.57 (gr. I obesity). The main meals volume was higher compared to their research groups, a higher daily consumption of meat, dairy products, fruits and vegetables, a weekly consumption of eggs, and a higher consumption of carbonated water and juices were highlighted, being respectively 5 and 2.5 times higher versus another research lots. Conclusion. The obtained data analysis allowed the identification of the nutritional character of patients with MASLD, which will subsequently allow medical specialists and nutritionists to offer personalized recommendations regarding adequate food intake and to carry out an individual subsequent correction. en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.subject Nutritional assessment en_US
dc.subject food questionnaire en_US
dc.subject metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease en_US
dc.title EVALUAREA STATUTULUI NUTRIȚIONAL A PACIENȚILOR CU BOALA HEPATICĂ CRONICĂ ro_RO
dc.title.alternative ASSESSMENT OF THE NUTRITIONAL STATUS OF PATIENTS WITH CHRONIC LIVER DISEASE en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics