Show simple item record

dc.contributor.author Dana Dolineanschi
dc.contributor.author Anna Benea
dc.date.accessioned 2024-12-19T12:50:28Z
dc.date.accessioned 2024-12-22T13:59:17Z
dc.date.available 2024-12-19T12:50:28Z
dc.date.available 2024-12-22T13:59:17Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Dana Dolineanschi; Anna Benea. BENEFICIILE INULINEI PENTRU SĂNĂTATEA UMANĂ = BENEFITS OF INULIN FOR HUMAN HEALTH. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2024, vol. 11, Nr. 3, anexa 2, p. 732. ISSN 2345-1467. en_US
dc.identifier.issn 2345-1467
dc.identifier.uri https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/inline-files/MJHS_11_3_2024_anexa2__site.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/29733
dc.description Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Introducere. Inulina este o fibră alimentară solubilă care ajută la reducerea nivelului lipoproteinelor cu densitate scăzută. Ea are un efect benefic asupra intoleranței la glucoză, deoarece sporește producția de anumite peptide de către bifidobacteriile intestinale care stimulează celulele endocrine intestinale să producă peptide asemănătoare glucagonului. Această proprietate îmbunătățește rezistența hepatică la insulină și metabolismul energetic. Scopul lu crării. Evaluarea surselor bibliografice privind identificarea plantelor cu conținut de inulină și utilizarea lor practică. Material și metode. Au fost evaluate plantele cu conținut de inulină în baza publicațiilor științifice de specialitate din diferite surse de informare naționale cât și internaționale (PubMed, Google Scholar ). Rezultate În plante inulina se găsește cel mai frecvent în frunze, rădăcini și rizomi. Cele mai multe specii care conțin inulină sunt din familiile Aster aceae , Campanulaceae, Poaceae, Liliaceae, Amarylidaceae. Unele plante ce conțin inulină sunt utilizate în alimentație: ceapa, usturoiul, sparanghelul, topinamburul, cicoarea. De asemenea, sunt cunoscute și plantele medicinale: Inula he lenium , Echinacea purpurea , Arnica montana , Taraxacum of ficinale. Inulina asigură condiții optime pentru creșterea și dezvoltarea microflorei intestinale, contribuie la normaliza rea metabolismului, prevenind dezvoltarea obezității și a aterosclerozei, prin activarea procesului de eliminare a gră similor asociat cu procesele de digestie a glucozei. Conclu zii. Este necesară identificarea în flora Republicii Moldova a speciilor cu conținut ridicat de inulină, pentru a standardiza produsele vegetale locale, care vor servi ulterior ca surse naturale pentru industria farmaceutică, cosmetică și alimentară. ro_RO
dc.description.abstract Background. Inulin is a soluble dietary fiber that helps reduce low-density lipoprotein levels. It has a beneficial effect on glucose intolerance because it enhances the production of certain peptides by intestinal bifidobacteria that stimulate intestinal endocrine cells to produce glucagon-like pep tides. This improves liver insulin resistance and energy me tabolism. Objective of the study. Review of the literature on the identification of inulin-containing plants and their practical applications. Material and methods. The plants with inulin content were evaluated based on scientific pub lications from various national and international informa tion sources (PubMed, Google Scholar). Results. In plants, inulin is most found in leaves, roots and rhizomes. Most inulin-containing species are from the families Asteraceae, Campanulaceae, Poaceae, Liliaceae, Amarylidaceae. Some inulin-containing plants are used in the human diet: onions, garlic, asparagus, topinambur, chicory. Also, medicinal plants with a high inulin content are known as: I. helenium , E. purpurea , A. monana , T. officinale. Inulin provides optimal conditions for the growth and development of intestinal microflora, contributes to the normalization of metabolism, preventing the development of obesity and atherosclerosis, by activating the fat elimination process associated with glucose digestion processes. Conclusion. It is necessary to identify in the flora of the Republic of Moldova species with high inulin content to standardize local plant products, which will then serve as natural sources for the pharmaceu tical, cosmetic and food industries. en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.subject inulin en_US
dc.subject plant sources en_US
dc.subject benefits en_US
dc.title BENEFICIILE INULINEI PENTRU SĂNĂTATEA UMANĂ ro_RO
dc.title.alternative BENEFITS OF INULIN FOR HUMAN HEALTH en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics