Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Metode de determinare a conținutului de cafeină în probe comerciale de ceai

Show simple item record

dc.contributor.author Filip, Irina
dc.contributor.author Donici, Elena
dc.date.accessioned 2024-12-19T12:50:28Z
dc.date.accessioned 2024-12-22T14:43:38Z
dc.date.available 2024-12-19T12:50:28Z
dc.date.available 2024-12-22T14:43:38Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation FILIP, Irina; DONICI, Elena. Metode de determinare a conținutului de cafeină în probe comerciale de ceai = Methods for the determination of caffeine content in commercial tea samples. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2024, vol. 11(3), an. 2, p. 752. ISSN 2345-1467. en_US
dc.identifier.issn 2345-1467
dc.identifier.uri https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/inline-files/MJHS_11_3_2024_anexa2__site.pdf
dc.identifier.uri https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/29753
dc.description Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Introducere. Cafeina (1,3,7-trimetil-xantin-2,6-dihidroxi purină) este un alcaloid prezent în diferite cantități în frunzele și fructele unor plante: Coffea arabica, Theobroma cacao. Cu toate acestea, mai multe studii indică faptul că, cafeina se conține și în frunzele și mugurii de ceai. Scopul lucrării. Determinarea conținutului de cafeină în probe comerciale de ceai. Material și metode. Bazele de date electronice: While, Scopus și Springer au fost accesate. De asemenea, căutarea a fost efectuată folosind reviste farmaceutice și chimice tipărite. În total 124 surse bibliografice au fost eligibile. Rezultate. Doza maximă zilnică a cafeinei este cca. 3mg per kg de greutate corporală sau până la 400 mg pe zi pentru un adult sănătos . Privind posibilitățile de dozare a cafeinei în probele de ceai, metoda spectrofotometrică UVVis a fost cea mai frecvent utilizată, fiind prezentată în majoritatea referințelor bibliografice consultate (64%), urmată de metoda titrimetrică iodometrică, aplicată și descrisă în 30% din sursele bibliografice examinate. De asemenea, cafeina poate fi determinată cantitativ și prin metode HPLC, fi ind mai puțin aplicată în sursele bibliografice consultate din ultimii 10 ani (6%). Concluzii. Metoda fizico-chimică spectrofotometrică UV-Vis ocupă întâietatea la dozarea cafeinei în probele de ceai în comparație cu metodele titrimetrice și HPLC. ro_RO
dc.description.abstract Introduction. Caffeine (1,3,7-trimethyl-xanthine-2,6-dihydroxy purine) is an alkaloid present in varying amounts in the leaves and fruits of some plants: Coffea arabica, Theobroma cacao. However, several studies indicate that caffeine is also contained in tea leaves and buds. Objective of the study. Determination of caffeine content in commercial tea samples. Material and methods. Electronic databases: While, Scopus and Springer were accessed. The search was also conducted using pharmaceutical and chemical print journals. A total of 124 bibliographic sources were eligible. Results. The maximum daily dose of caffeine is approx. 3mg per kg of body weight or up to 400mg per day for a healthy adult. Looking at the possibilities of caffeine dosage in tea samples, the UV-Vis spectrophotometric method was the most frequently used, being presented in the majority of consulted bibliographic references (64%), followed by the iodometric titrimetric method, applied and described in 30% of the bibliographic sources examined. Caffeine can also be quantitatively determined by HPLC methods, being less applied in the bibliographic sources consulted in the last 10 years (6%). Conclusion. UV-Vis spectrophotometric physicochemical method takes precedence in caffeine dosage in tea samples compared to titrimetric and HPLC methods. en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.subject caffeine en_US
dc.subject HPLC en_US
dc.subject UV-Vis spectrophotometry en_US
dc.subject iodometric method en_US
dc.title Metode de determinare a conținutului de cafeină în probe comerciale de ceai ro_RO
dc.title.alternative Methods for the determination of caffeine content in commercial tea samples en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics