Introducere. Ţesutul adipos, reprezintă un organ activ metabolic care este format din celule cu diversă încărcătură incluzională, fiecare cu funcţii distincte. Prezenţa acestora reflectă necesitatea de adaptare a organismului la nevoile metabolice, având multiple funcţii, inclusiv imună, şi hormonală. Scop. Determinarea diferenţelor histologice şi fiziologice dintre tipurile de ţesut adipos, a factorilor care reglează funcţia şi activitatea lor metabolică în vederea determinării importanţei clinice. Material şi metode. A fost efectuat un review sistematic (387 surse) al literaturii recente (2020-2025) din PubMed şi ScienceDirect, cu selecţia studiilor ce ţin de plasticitatea ţesutului adipos, căile moleculare (UCP1, PRDM16) şi factorii de mediu (frig, exerciţiu fizic regulat) care pot influenţa transformarea tipurilor de ţesut grăsos. Rezultate.Ţesutul adipos alb (WAT) stochează energie, în timp ce cel brun (BAT) o consumă prin termogeneză. Adipocitele bej apar în WAT sub influenţa frigului, efortului fizic sau irisinei. Regulatorii-cheie sunt UCP1, PGC-1a şi PRDM16. Inflamaţia cronică inhibă brunificarea. Activitatea crescută a grăsimii bej/ brune se corelează cu o sensibilitate mai bună la insulină şi risc redus de obezitate. Modularea plasticităţii adipocitare oferă perspective terapeutice promiţătoare în bolile metabolice, inclusiv diabet, sindrom metabolic şi afecţiuni cardiovasculare, prin influenţarea echilibrului energetic şi a răspunsului inflamator. Concluzii. Ţesutul adipos este un mediu competitiv între celulele albe, bej şi brune, care modulează în mod activ balanţa energetică. Înţelegerea mecanismelor de transdiferenţiere adipocitară, deschide noi direcţii în tratamentele moderne, împotriva obezităţii şi bolilor metaboli.
Introduction. Adipose tissue represents a metabolically active organ formed of cells with diverse inclusion load each with distinct functions. Their presence reflects the need for the organism to adapt to metabolic demands having multiple functions including immune hormonal and interacting with other metabolic systems. Objective. Determining the histological and physiological differences between types of adipose tissue, factors regulating their function and metabolic activity in order to establish their clinical significance. Material and methods. A systematic review (387 sources) of recent literature (2020-2025) from PubMed and Science-Direct was conducted, selecting studies related to adipose tissue plasticity, molecular pathways (UCP1, PRDM16), and environmental factors (cold exposure, regular physical exercise) that may influence the transformation of fat tissue types. Results. White adipose tissue (WAT) stores energy, while brown adipose tissue (BAT) consumes it through thermogenesis. Beige adipocytes appear in WAT under the influence of cold, physical exercise, or irisin. Key regulators are UCP1, PGC-1a, and PRDM16. Chronic inflammation inhibits browning. Increased activity of beige/brown fat correlates, with improved insulin sensitivity and reduced obesity risk. Modulating adipocyte plasticity offers, promising therapeutic perspectives in metabolic diseases, including diabetes, metabolic syndrome, and cardiovascular conditions, by influencing energy balance and inflammatory response. Conclusion. Adipose tissue is a competitive environment between white, beige, and brown cells, actively modulating energy balance. Understanding adipocyte transdifferentiation mechanisms opens new promising directions in modern treatments against obesity and various metabolic diseases worldwide.