Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Profilinele - marker pentru alergie alimentară sau sindrom polen - alimente?

Show simple item record

dc.contributor.author Cebotari, Iuliana
dc.contributor.author Brocovschii, Victoria
dc.contributor.author Corlăteanu, Alexandru
dc.date.accessioned 2025-12-06T12:50:28Z
dc.date.accessioned 2025-12-07T15:28:21Z
dc.date.available 2025-12-06T12:50:28Z
dc.date.available 2025-12-07T15:28:21Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation CEBOTARI, Iuliana; Victoria BROCOVSCHII și Alexandru Corlăteanu. Profilinele - marker pentru alergie alimentară sau sindrom polen - alimente? = Profilins - marker for food allergy or pollen-food syndrome?. Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2025, vol. 12, nr. 3, anexa 2, p. 202. ISSN 2345-1467. (Congres aniversar : 80 de ani de inovaţie în sănătate şi educaţie medicală, 20-22 octombrie 2025 : culegere de rezumate). en_US
dc.identifier.issn 2345-1467
dc.identifier.uri https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/2025-10/MJHS_12_2_2025_anexa2site.pdf
dc.identifier.uri https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/31933
dc.description Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Chișinău, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Introducere. Profilinele sunt proteine ubicuitare, prezente în toate celulele eucariote şi identificate ca alergeni în polenuri, latex şi alimente derivate din plante. În zonele cu expunere înaltă, pacienţii alergici sunt frecvent sensibilizaţi la profiline, unii dintre care suferă reacţii la alimente induse de acestea. Scop. Ne-am propus să prezentăm un caz clinic, ca să evidenţiem rolul diagnosticului molecular în sensibilizarea la profiline pentru a evalua riscul de alergii alimentare şi reacţii încrucişate cu polen. Material şi metode. Pacientă în vârstă de 42 de ani, cunoscută cu alergie respiratorie, sub formă de rinită alergică sezonieră la expunerea la buruieni în perioada lunii august şi septembrie, prin sensibilizare la profiline din plante şi manifestări clinice locale cu senzaţie de înţepătură şi disconfort la deglutiţie la consumul unor alimente. Rezultate. Pacienta în vârstă de 42 de ani, cunoscută cu rinită alergică, după consumul de pepene verde şi kiwi apare senzaţie de înţepătură şi disconfort la deglutiţie. S-au determinat multiple sensibilizări respiratorii (Dermatophagoides pteronyssinus Der p 23 - 7,92, Curmal Pho d 2 - 25,59 Profilină, Ambrozie Amb a 1 - 29,75, Amb a 4 - 40,17, Pelin negru Art v 1 - 1,25, Trepădătoare Mer a 1 - 25,16 Profilină, Timoftică Phl p 12 - 17,41 Profilină, Mesteacăn argintiu Bet v 2 - 7,46 Profilină, Criptomeria Cry j 1 - 27,91, Polen de nuc Jug r_pollen - 3,9), alimentare (Pepene Cuc m 2 - 26,36 Profilină) şi latex (Hev b 8 - 10,12 Profilină). Concluzii. Ca şi pan-alergen, profilinele sunt asociate cu sensibilizări multiple la polen şi sindrom de reactivitate încrucişată polen-alimente-latex. Diagnosticul molecular relevă sensibilizarea la profiline, care au rol central în reacţiile încrucişate şi nu reflectă o alergie alimentară veritabilă. ro_RO
dc.description.abstract Introduction. Profilins are ubiquitinated proteins, present in all eukaryotic cells and identified as allergens in pollens, latex and plant-derived foods. In areas of high exposure, allergic patients are frequently sensitized to profilin proteins, some of whom may suffer profilin-induced reactions to food. Objective. We aimed to present a clinical case to highlight the role of molecular diagnostics in profilin sensitization to assess the risk of food allergy and pollen cross-reactions. Material and methods. Patient aged 42 years, known with respiratory allergy, in the form of seasonal allergic rhinitis with symptoms on exposure to weeds during August and September, by sensitization to plant profilin proteins and presenting local clinical manifestations with stinging sensation and discomfort on swallowing when eating certain foods. Results. The 42-year-old patient, known to have allergic rhinitis, after consumption of watermelon and kiwi fruit, develops stinging sensation and discomfort on swallowing. Multiple respiratory sensitizations were determined (Dermatophagoides pteronyssinus Der p 23 - 7.92, date palm Pho d 2 - 25.59 Profilin, ragweed Amb a 1 - 29.75, Amb a 4 - 40.17, mugwort Art v 1 - 1.25, annual mercury Mer a 1 - 25.16 Profilin, timothy Phl p 12 - 17.41 Profilin, birch Bet v 2 - 7.46 Profilin, Cryptomeria Cry j 1 - 27.91, walnut pollen Jug r_pollen - 3,9), food sensitizations (melon Cuc m 2 - 26.36 Profilin) and latex sensitization (Hev b 8 - 10.12 Profilin). Conclusion. As a pan-allergen, profilins are associated with multiple pollen sensitizations and pollen-food-latex cross-reactivity syndrome. Molecular diagnosis reveals sensitization to profilin proteins, which play a central role in cross-reactivity and do not reflect a true food allergy. en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.subject molecular diagnostics en_US
dc.subject profilins en_US
dc.subject pollen-food syndrome en_US
dc.subject.ddc CZU: 612.017.3:613.2+616-022.8-078
dc.title Profilinele - marker pentru alergie alimentară sau sindrom polen - alimente? ro_RO
dc.title.alternative Profilins - marker for food allergy or pollen-food syndrome? en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics