Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Determinarea potenţiometrică a indicelui de peroxid a unor uleiuri vegetale

Show simple item record

dc.contributor.author Ivanov, Kirill
dc.contributor.author Cheptănaru, Constantin
dc.contributor.author Mîrzac, Viorica
dc.contributor.author Globa, Elena
dc.date.accessioned 2025-12-06T12:50:28Z
dc.date.accessioned 2025-12-07T15:35:34Z
dc.date.available 2025-12-06T12:50:28Z
dc.date.available 2025-12-07T15:35:34Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation IVANOV, Kirill; Constantin CHEPTĂNARU; Viorica MÎRZAC și Elena GLOBA. Determinarea potenţiometrică a indicelui de peroxid a unor uleiuri vegetale = Potentiometric determination of the peroxide value of selected vegetable oils. Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2025, vol. 12, nr. 3, anexa 2, p. 272. ISSN 2345-1467. (Congres aniversar : 80 de ani de inovaţie în sănătate şi educaţie medicală, 20-22 octombrie 2025 : culegere de rezumate). en_US
dc.identifier.issn 2345-1467
dc.identifier.uri https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/2025-10/MJHS_12_2_2025_anexa2site.pdf
dc.identifier.uri https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/32003
dc.description Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Chișinău, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Introducere. Uleiurile vegetale sunt bogate în acizi graşi polinesaturaţi care participă în procesele metabolice importante. Indicele de peroxid este un indicator al gradului de oxidare al uleiurilor, care afectează negativ stabilitatea produselor cosmetice şi compromite eficienţa şi siguranţa produselor farmaceutice. Scop. Determinarea indicelui de peroxid a unor uleiuri vegetale, utilizând metoda titrării potenţiometrice ca alternativă a titrării clasice şi evaluarea calităţii acestora la păstrare. Material şi metode. Pentru analiză au fost luate şapte uleiuri comerciale virgine, presate la rece: ulei de seminţe de susan, dovleac, miez de nucă, avocado, cătină albă, ulei de in şi măsline. Indicele de peroxid a fost determinat prin metoda iodometrică de titrare conform ISO 3960 şi potenţiometrică conform ISO 27107 la titratorul „TITRION”. Rezultate. La deschiderea ambalajului indicele de peroxid a fost mai mic în cazul uleiurilor de susan 0,71 ± 0,01; nucă 1,90 ± 0,03 şi in 1,02 ± 0,02 (mEq/ kg), în comparaţie cu uleiurile de dovleac 2,17 ± 0,02; avocado 2,29 ± 0,03; cătină albă 2,59 ± 0,03 şi măsline 2,04 ± 0,03 (mEq/kg). După o lună de păstrare la 25°C, valorile au crescut mai mult la uleiurile de in 2,52 ± 0,02 şi dovleac 3,69 ± 0,02, fiind mai mici pentru uleiurile de susan 1,69 ± 0,03; avocado 3,49 ± 0,04 şi măsline 2,14 ± 0,03 (mEq/kg). După trei luni de păstrare indice de peroxid mai mare a fost înregistrat pentru uleiurile de in 4,50 ± 0,06 şi dovleac 5,50 ± 0,06 (mEq/kg). Concluzii. Metoda potenţiometrică a permis determinarea indicelui de peroxid a uleiurilor vegetale (avocado, dovleac, etc) şi constituie o alternativă la iodome-tria clasică. Rezultatele indică necesitatea consumului uleiurilor în termen cât mai scurt de la deschidere, în special a celor de in şi dovleac. ro_RO
dc.description.abstract Introduction. Vegetable oils are rich in polyunsaturated fatty acids, which play a vital role in metabolic processes. The peroxide value is an indicator of the degree of oil oxidation, a process that can negatively affect the stability of cosmetic products and compromise the efficacy and safety of pharmaceutical products. Objective. Determination of the peroxide value of selected vegetable oils using potentiomet-ric method as an alternative to classical titration and evaluation of their quality during storage. Material and methods. Seven commercially available virgin cold-pressed oils were analyzed: sesame, pumpkin, walnut, avocado, sea buckthorn, flaxseed, and olive oils. The peroxide value was determined using the iodometric titration method according to ISO 3960 and the potentiometric method according to ISO 27107, performed with the “TITRION” titrator. Results. At the time of opening, the peroxide value was lower in sesame 0.71 ± 0.01; walnut 1.90 ± 0.03, and flaxseed oils 1.02 ± 0.02 (mEq/kg), compared to pumpkin seed 2.17 ± 0.02; avocado 2.29 ± 0.03; sea buckthorn 2.59 ± 0.03; and olive oils 2.04 ± 0.03 (mEq/kg). After one month of storage at 25°C, the values increased more significantly in flaxseed 2.52 ± 0.02 and pumpkin seed oils 3.69 ± 0.02, while remaining lower in sesame 1.69 ± 0.03; avocado 3.49 ± 0.04, and olive oils 2.14 ± 0.03 (mEq/kg). After three months of storage, the highest peroxide values were recorded for flaxseed 4.50 ± 0.06 and pumpkin seed oils 5.50 ± 0.06 (mEq/kg). Conclusion. The potentiometric method enabled the determination of the peroxide value of colored oils (avocado, pumpkin, etc.) and represents an alternative to classical iodometric titration. Results. highlight the need to consume oils quickly after opening, especially flaxseed and pumpkin oils. en_US
dc.publisher Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences en_US
dc.subject peroxide value en_US
dc.subject vegetable oils en_US
dc.subject potentiometric method en_US
dc.subject.ddc CZU: 665.3:543.554:544.146.5
dc.title Determinarea potenţiometrică a indicelui de peroxid a unor uleiuri vegetale ro_RO
dc.title.alternative Potentiometric determination of the peroxide value of selected vegetable oils en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics