Introducere. Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai frecvente boli cronice, având un impact major asupra sănătăţii publice prin complicaţiile cardiovasculare asociate. Ajustările dietetice şi ale stilului de viaţă sunt strategii eficiente, devenind esenţiale în optimizarea gestionării acestei afecţiuni. Scop. Evaluarea comportamentului alimentar şi stării de nutriţie a pacienţilor cu hipertemsiune artrială în vederea evidenţierii unui profil alimentar specific (caracteristic). Material şi metode. A fost realizat un studiu mixt pe 108 pacienţi (63 femei şi 45 bărbaţi) cu vârstele între 37 - 84 de ani, internaţi cu HTA în Institutul Cardiologic în toamna a. 2024. S-a aplicat un chestionar cu 40 de întrebări completat faţă în faţă. Au fost studiate şi datele clinice ale pacienţilor Rezultatele obţinute au fost prelucrate statistic Rezultate. La pacienţii examinaţi s-au constatat frecvent tulburări nutriţionale, inclusiv exces ponderal şi obezitate, predominant de tip abdominal, dereglări ale metabolismului lipidic, aport alimentar ridicat de grăsimi, colesterol, car-bohidraţi, zahăr şi sodiu. S-a constatat, de asemenea o proporţie crescută de masă grasă (44,7% la bărbaţi şi 49,2% la femei) şi dezechilibre metabolice. Analiza alimentaţiei reale a constatat diferenţe între sexe privind structura meselor servite, frecvenţa şi volumul porţiilor servite, precum şi consumul de diverse alimente, băuturi carbogazoase, suplimente alimentare şi sare de bucătărie. Concluzii. Profilul nutriţional al pacienţilor cu HTA dezvoltat în cadrul acestui studiu poate fi utilizat atât ca instrument suplimentar pentru identificarea precoce a evoluţiei negative a maladiei, cât şi pentru determinarea necesităţii corectării regimului alimentar al pacienţilor.
Introduction. Arterial Hypertension (AHT) is one of the most common chronic diseases, having a major impact on public health through associated cardiovascular complications. Dietary and lifestyle adjustments are effective strategies, becoming essential in optimizing the management of this condition. Objective. Real evaluation of the eating behavior and nutritional status of patients with Arterial Hypertension in order to highlight a specific (characteristic) dietary profile. Material and methods. A mixed study was conducted on 108 patients (63 women and 45 men) aged 37 - 84 years, hospitalized with AHT in Institute of Cardiology in the fall of 2024. A questionnaire with 40 questions completed face to face was applied. The patients’ clinical data were also studied. The results obtained were statistically processed. Results. In the examined patients, nutritional disorders were frequently observed, including excess weight and obesity, predominantly abdominal, as well as lipid metabolism disturbances and a high dietary intake of fats, cholesterol, carbohydrates, sugar, and sodium. An increased proportion of body fat was also noted (44.7 % in men and 49.2 % in women), along with metabolic imbalances. The analysis of actual dietary intake revealed gender-based differences in the structure of meals served, the frequency and portion sizes, and the consumption of various foods, carbonated beverages, dietary supplements, and table salt. Conclusion. The nutritional profile of patients with arterial hypertension developed in this study can serve as an additional tool for the early detection of unfavorable disease progression, as well as for assessing the need to modify and optimize the patients’ dietary regimen.