dc.contributor.author |
Andriuță, Constantin |
|
dc.contributor.author |
Botezatu, Iulita |
|
dc.contributor.author |
Holban, Tiberiu |
|
dc.contributor.author |
Plăcintă, Gheorghe |
|
dc.contributor.author |
Rusu, Irina |
|
dc.contributor.author |
Popovici, Raisa |
|
dc.contributor.author |
Potîng-Raşcov, Valentina |
|
dc.contributor.author |
Malcoci, Svetlana |
|
dc.contributor.author |
Cojocaru, Stela |
|
dc.date.accessioned |
2019-06-25T16:32:39Z |
|
dc.date.available |
2019-06-25T16:32:39Z |
|
dc.date.issued |
2011 |
|
dc.identifier.citation |
ANDRIUŢĂ, Constantin, BOTEZATU, Iulita et al. Caracteristica botulismului la bolnavii tineri în Republica Moldova. In: Anale ştiinţifice ale USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 12-a. Chişinau: СEP Medicina, 2011, vol. 3: Probleme actuale în medicina internă, pp. 363-368. |
en_US |
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/4508 |
|
dc.description |
Catedra Boli infecţioase, tropicale şi parazitologie medicală
USMF „N. Testemiţanu”, IMSP SCBI „Toma Ciorbă” |
en_US |
dc.description.abstract |
The study was done on 148 cases history of 19-44 years old patients with botulism. The
majority of patients (56,7%) were infected because of the consumption of canned foods in
domestic conditions. The neutralization reaction with botulotoxin B was positive in 41,4% of
cases, revealed on the second-third week of the disease. The disease evolved in mild and
moderate forms, the severe form was established in 13 patients, from them 5 (3,4%) died.
Studiului au fost supuse 148 foi de observaţie a bolnavilor cu botulism de vârstă 19-44
ani. Majoritatea pacienţilor (56,7%) s-au infectat după consumul în hrană a diferitor produse alimentare, conservate în condiţii casnice. Reacţie de neutralizare cu botulotoxina B a fost în pozitivă în (41,4%) cazuri, depistându-se în a 2-3 săptămână de boală. Maladia a evoluat în forme uşoare şi medii, dar a decurs grav la 13 pacienţi, dintre care 5 (3,4% din tot lotul) au decedat. |
en_US |
dc.language.iso |
other |
en_US |
dc.publisher |
CEP Medicina |
en_US |
dc.subject.mesh |
Botulism |
en_US |
dc.subject.mesh |
Young Adult |
en_US |
dc.subject.mesh |
Food, Preserved - adverse effects |
en_US |
dc.subject.mesh |
Botulism - diagnosis |
en_US |
dc.subject.mesh |
Botulism - etiology |
en_US |
dc.subject.mesh |
Moldova |
en_US |
dc.subject.mesh |
Food, Preserved - poisoning |
en_US |
dc.title |
Caracteristica botulismului la bolnavii tineri în Republica Moldova |
en_US |
dc.title.alternative |
The characteristics of botulism in young patients in Republic of Moldova |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |