Abstract:
The chemical analysis of 12 samples of the Milk-Thistle fruits, cultivated in various
localities, has revealed a significant variability of the contents of different flavonolignane
fractions. Reproduction of samples of this plant in identical conditions has allowed to assume,
that this variability is caused by presence of various genotypes. To assure the possibility of
obtaining of the Milk-Thistle dry extract, which meets the requirements of the European
Pharmacopoeia, we recommend to make changes in the pharmacopoeical monograph for the
Milk-Thistle fruits, and to manufacturers of raw material – to carry out the sowing material
selection by chemical composition.
Key words: Silybum marianum, flavonolignans, pharmaceutical standardisation.
Analiza chimică a 12 eşantioane de fructe de armurariu, cultivate în diferite localităţi, a
arătat o variabilitate considerabilă a conţinutului diferitor fracţii de flavonolignane.
Reproducerea mostrelor acestei plante în condiţii identice de creştere ne permite să presupunem,
că această variabilitate este condiţionată de prezenţa diferitor genotipuri. Pentru a asigura
posibilitatea obţinerii extractului uscat de armurariu, corespunzător cerinţelor Farmacopeei
Europene, recomandăm introducerea unor modificări la monografia farmacopeică pentru fructe
de armurariu, iar producătorilor de materie primă – de a efectua selectarea materialului semincer
după compoziţia chimică.
Cuvinte cheie: Silybum marianum, flavonolignane, standardizare farmaceutică.