Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Practici alimentare riscante – intoxicaţia cu ciuperci la copii

Show simple item record

dc.contributor.author Diaconescu, Smaranda
dc.date.accessioned 2019-11-04T13:10:25Z
dc.date.available 2019-11-04T13:10:25Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation DIACONESCU, Smaranda. Practici alimentare riscante – intoxicaţia cu ciuperci la copii. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2016, nr. 6(70), p. 142. ISSN 1729-8687. en_US
dc.identifier.issn 1729-8687
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/6916
dc.identifier.uri http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm6_70_2016_cg.pdf
dc.description Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa, Iaşi, România, Prima Conferință științifico-practică națională cu participare internațională ”Siguranţa chimică și toxicologia la confluenţa dintre domenii” 24-25 noiembrie 2016 Chișinău, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Intoxicaţia cu ciuperci se produce în 95% din cazuri în zonele rurale, datorită faptului ca ciupercile otrăvitoare sunt confundate cu cele comestibile de către culegătorii amatori; doar în 5% din cazuri intoxicaţia survine în urma consumului de ciuperci alterate. Severitatea intoxicaţiei depinde de zona climatică în care ciuperca crește, de condiţiile de creștere, de doza de toxină eliberată și de caracteristicile genetice ale ciupercii. Fierberea, congelarea sau prelucrarea prin diferite metode nu afectează toxicitatea ciupercilor. Exista trei mari categorii de intoxicaţii în funcţie de timpul de apariţie al simptomelor: • cu debut rapid (în primele 6 ore de la ingestie) – manifestări alergice, gastrointestinale și neurologice; • cu debut progresiv (între 6 și 24 de ore postingestie) - manifestări hepatotoxice și nefrotoxice; • cu debut tardiv (după 24 de ore) – predominant manifestări nefrotoxice. Intoxicaţiile provocate de consumul de ciuperci necomestibile reprezintă în continuare o problemă majoră de sănătate publică, având consecinţe dintre cele mai severe, mai ales atunci când apar la copii, datorită particularităţilor clinice și de tratament la această grupă de vârstă. În zonele rurale ale României, culesul și consumul de ciuperci reprezintă o practică des întâlnită. Având în vedere frecvenţa intoxicaţiilor cu ciuperci necomestibile, uneori cu prognostic nefavorabil, se recomandă desfășurarea unor campanii de informare a populaţiei, mai ales în zonele afectate de aceste practici.
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Asociația Obștească ”Economie, Management și Psihologie în Medicină” din Republica Moldova en_US
dc.subject.mesh Mushroom Poisoning en_US
dc.subject.mesh Child en_US
dc.title Practici alimentare riscante – intoxicaţia cu ciuperci la copii en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics