dc.contributor.author |
Diaconescu, Smaranda |
|
dc.date.accessioned |
2019-11-04T13:10:25Z |
|
dc.date.available |
2019-11-04T13:10:25Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
|
dc.identifier.citation |
DIACONESCU, Smaranda. Practici alimentare riscante – intoxicaţia cu ciuperci la copii. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2016, nr. 6(70), p. 142. ISSN 1729-8687. |
en_US |
dc.identifier.issn |
1729-8687 |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/6916 |
|
dc.identifier.uri |
http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/05/cm6_70_2016_cg.pdf |
|
dc.description |
Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa, Iaşi, România, Prima Conferință științifico-practică națională cu participare internațională ”Siguranţa chimică și toxicologia la confluenţa dintre domenii” 24-25 noiembrie 2016 Chișinău, Republica Moldova |
en_US |
dc.description.abstract |
Intoxicaţia cu ciuperci se produce în 95% din
cazuri în zonele rurale, datorită faptului ca ciupercile otrăvitoare sunt confundate cu cele comestibile
de către culegătorii amatori; doar în 5% din cazuri
intoxicaţia survine în urma consumului de ciuperci
alterate. Severitatea intoxicaţiei depinde de zona
climatică în care ciuperca crește, de condiţiile de
creștere, de doza de toxină eliberată și de caracteristicile genetice ale ciupercii. Fierberea, congelarea
sau prelucrarea prin diferite metode nu afectează
toxicitatea ciupercilor.
Exista trei mari categorii de intoxicaţii în funcţie
de timpul de apariţie al simptomelor:
• cu debut rapid (în primele 6 ore de la ingestie) – manifestări alergice, gastrointestinale și
neurologice;
• cu debut progresiv (între 6 și 24 de ore postingestie) - manifestări hepatotoxice și nefrotoxice;
• cu debut tardiv (după 24 de ore) – predominant
manifestări nefrotoxice.
Intoxicaţiile provocate de consumul de ciuperci
necomestibile reprezintă în continuare o problemă
majoră de sănătate publică, având consecinţe dintre
cele mai severe, mai ales atunci când apar la copii,
datorită particularităţilor clinice și de tratament la
această grupă de vârstă.
În zonele rurale ale României, culesul și consumul de ciuperci reprezintă o practică des întâlnită.
Având în vedere frecvenţa intoxicaţiilor cu ciuperci
necomestibile, uneori cu prognostic nefavorabil, se
recomandă desfășurarea unor campanii de informare
a populaţiei, mai ales în zonele afectate de aceste
practici. |
|
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Asociația Obștească ”Economie, Management și Psihologie în Medicină” din Republica Moldova |
en_US |
dc.subject.mesh |
Mushroom Poisoning |
en_US |
dc.subject.mesh |
Child |
en_US |
dc.title |
Practici alimentare riscante – intoxicaţia cu ciuperci la copii |
en_US |
dc.type |
Other |
en_US |