| dc.contributor.author | Albu, Adriana | |
| dc.contributor.author | Ghica, Dragoș-Cătălin | |
| dc.contributor.author | Foia, Iolanda | |
| dc.contributor.author | Indrei, Lucian | |
| dc.date.accessioned | 2020-05-08T16:19:41Z | |
| dc.date.available | 2020-05-08T16:19:41Z | |
| dc.date.issued | 2019 | |
| dc.identifier.citation | ALBU, Adriana; GHICA, Dragoș-Cătălin; FOIA, Iolanda; INDREI, Lucian. Evaluarea timpului alocat activității fizice și a obiceiurilor alimentare ale unui lot de adolescenți de la un colegiu tehnic. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2019, nr. 4(82), pp. 107-112. ISSN 1729-8687. | en_US |
| dc.identifier.issn | 1729-8687 | |
| dc.identifier.uri | http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2020/04/Revista_SPEMM_2019_Nr.4_82_2019.pdf | |
| dc.identifier.uri | https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/9221 | |
| dc.description | Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, Iași, România | en_US |
| dc.description.abstract | Creșterea și dezvoltarea sunt două procese influențate de mai mulți factori interni și externi. În ceea ce privește factorii externi, timpul petrecut pentru efectuarea exercițiilor fi zice și dieta joacă un rol important. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 184 de adolescenți de la Colegiul Tehnic din Bacău. În studiu au fost incluse 67 de fete (36,41%) și 117 băieți (63,58%). A fost măsurat timpul alocat exercițiilor fi zice și obiceiurilor alimentare. În majoritatea cazurilor (45,10%), timpul alocat exercițiilor a fost mai mic de 30 de minute. Diferențele de sex sunt semnificative din punct de vedere statistic la p<0,01 (ƒ=2, χ²=17,125) și se referă la fetele care acordă o atenție modestă activității fi zice. Consumul de lapte este de 1 dată pe săptămână (32,06%) sau de două ori pe săptămână (28,80%), consumul de ouă – de 2-3 ori pe săptămână, diferențele în funcție de sex fiind nesemnificative statistic. Cartofi i sunt prezenți în special în meniu – de 2-3 ori pe săptămână (38,04%), iar produsele pe bază de zahăr sunt consumate zilnic (38,04%). Diferențele calculate pentru ambele elemente sunt nesemnificative din punct de vedere statistic. Așadar, obiceiurile alimentare sunt similare între sexe, dar preocuparea pentru activitatea fi zică este diferită. | en_US |
| dc.description.abstract | Growth and development are two processes influenced by several internal and external factors. Concerning the external factors, the time spent exercising and diet, play a key role. The study was done on a sample of 184 adolescents from a Technical College in Bacau. There were 67 girls (36,41%) and 117 boys (63,58%). We measured the time allotted for physical exercise and their eating habits. In the majority of cases (45.10%) the exercise time was less than 30 minutes. Gender differences are statistically significant at p<0,01 (ѓ=2, χ²=17,125) and draw attention to the girls who pay modest attention to physical activity. Milk intake is 1 time per week (32,06%) or twice per week (28,80%), eggs 2-3 times per week, diff erences based on sex being statistically insignificant. Potatoes are especially present in the menu, 2-3 times per week (38,04%) and sugar products are present daily (38,04%). Differences calculated for both items are statistically insignificant. Eating habits are similar between the sexes, but the concern for physical activity is different. | |
| dc.description.abstract | Рост и развитие – это два процесса, на которые влияют несколько внутренних и внешних факторов. Что касается внешних факторов, время, затраченное на физические упражнения, и прием пищи играют ключевую роль. Исследование было проведено на выборке из 184 подростков из технического колледжа в городе Бакэу. Группа состояла из 67 девочек (36,41%) и 117 мальчиков (63,58%). Было измерено время, отведенное на физические упражнения, и пищевые привычки. В большинстве случаев (45,10%) время тренировки составляло менее 30 минут. Гендерные различия статистически значимы при p<0,01 (ƒ=2, χ²=17,125) и указывают на то, что девушки уделяют меньше времени физической активности. Потребление молока составляло один раз в неделю (32,06%) или два раза в неделю (28,80%), яиц – 2-3 раза в неделю, различия по половому признаку статистически незначимы. Картофель присутствует в меню 2-3 раза в неделю у 38,04% опрошенных, а сахарные продукты присутствуют ежедневно у 38,04%. Различия, рассчитанные для обоих факторов, статистически незначимы. Пищевые привычки схожи между полами, но забота о физической активности разная. | |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldova | en_US |
| dc.relation.ispartof | Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Congresul al VIII-lea al specialiștilor din domeniul sănătății publice și managementului sanitar 24-25 octombrie 2019 Chișinău, Republica Moldova | |
| dc.subject | physical exercise | en_US |
| dc.subject | eating habits | en_US |
| dc.subject.ddc | CZU: 613.96:613.22:377 | en_US |
| dc.subject.mesh | Exercise | en_US |
| dc.subject.mesh | Feeding Behavior | en_US |
| dc.subject.mesh | Adolescent | en_US |
| dc.subject.mesh | Biomedical Research | en_US |
| dc.subject.mesh | Adolescent Development | en_US |
| dc.title | Evaluarea timpului alocat activității fizice și a obiceiurilor alimentare ale unui lot de adolescenți de la un colegiu tehnic | en_US |
| dc.title.alternative | Evaluation of time allotted for physical exercise and eating habits for a group of teenagers from a technical college | en_US |
| dc.title.alternative | Оценка времени, отведенного на физические упражнения, и привычек питания для группы подростков из технического колледжа | en_US |
| dc.type | Article | en_US |