Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Particularitățile factorilor de risc profesionali din mediul ocupațional de la întreprinderile de procesare a cărnii

Show simple item record

dc.contributor.author Pînzaru, Iurie
dc.date.accessioned 2020-05-11T14:02:16Z
dc.date.available 2020-05-11T14:02:16Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation PÎNZARU, Iurie. Particularitățile factorilor de risc profesionali din mediul ocupațional de la întreprinderile de procesare a cărnii. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2019, nr. 4(82), pp. 215-219. ISSN 1729-8687. en_US
dc.identifier.issn 1729-8687
dc.identifier.uri http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2020/04/Revista_SPEMM_2019_Nr.4_82_2019.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/9398
dc.description Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Congresul al VIII-lea al specialiștilor din domeniul sănătății publice și managementului sanitar 24-25 octombrie 2019 Chișinău, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract In urma cercetărilor științifice s-a stabilit că mediul ocupațional la întreprinderile de prelucrare a cărnii este format dintr-un complex de factori de risc profesionali: microclimat nefavorabil, nivel sporit de zgomot și iluminare insuficientă. Evaluarea indicatorilor temperaturii la locurile de muncă ale angajaților denotă necorespunderea lor în 54,8% cazuri, ai umidității relative a aerului – în 84,0%, ai iluminării – în 42,7%, ai zgomotului – în 31,8% cazuri. en_US
dc.description.abstract As a result of scientific research, it was established that the working environment at meat processing enterprises consists of a complex of professional risk factors: an unfavorable microclimate, an increased level of noise and insufficient lighting. The assessment of temperature indicators, relative air humidity, lighting and noise at the workplace indicates their noncompliance with hygiene norms in 54,8%, 84,0%, 42,7% and 31,8%, respectively.
dc.description.abstract В результате научных исследований установлено, что производственная среда на мясоперерабатывающих предприятиях состоит из комплекса профессиональных факторов риска неблагоприятного микроклимата, повышенного уровня шума и недостаточного освещения. Оценка температурных показателей, относительной влажности воздуха, освещения и шума на рабочем месте указывает на их несоответствие в 54,8%, 84,0%, 42,7 и 31,8%, соответственно.
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Congresul al VIII-lea al specialiștilor din domeniul sănătății publice și managementului sanitar 24-25 octombrie 2019 Chișinău, Republica Moldova
dc.subject meat processing enterprises en_US
dc.subject occupational risk factors en_US
dc.subject working environment en_US
dc.subject unfavorable microclimate en_US
dc.subject increased noise level en_US
dc.subject insuficient lighting en_US
dc.subject.ddc CZU: 613.62:637.52 en_US
dc.subject.mesh Risk Factors en_US
dc.subject.mesh Noise, Occupational en_US
dc.subject.mesh Meat-Packing Industry en_US
dc.subject.mesh Food Industry en_US
dc.subject.mesh Light en_US
dc.subject.mesh Moldova en_US
dc.title Particularitățile factorilor de risc profesionali din mediul ocupațional de la întreprinderile de procesare a cărnii en_US
dc.title.alternative Occupational risk factors feature of the meat processing enterprises working environment en_US
dc.title.alternative Особенности профессиональных факторов риска производственной среды мясоперерабатывающих предприятий en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics