Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Evaluarea obiceiurilor alimentare ale populației rezidente din Republica Moldova

Show simple item record

dc.contributor.author Andoni, Ana
dc.contributor.author Ciobanu, Elena
dc.date.accessioned 2020-05-13T19:11:59Z
dc.date.available 2020-05-13T19:11:59Z
dc.date.issued 2018
dc.identifier.citation ANDONI, Ana, CIOBANU, Elena. Evaluarea obiceiurilor alimentare ale populației rezidente din Republica Moldova. In: Arta Medica. 2018, nr. 4(69), pp. 21-23. ISSN 1810-1852. en_US
dc.identifier.issn 1810-1852
dc.identifier.uri https://artamedica.md/old_issues/ArtaMedica_69.pdf
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/9476
dc.description Specialitatea Medicina preventivă, Catedra de igienă generală, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” en_US
dc.description.abstract Obiceiurile alimentare nesănătoase sunt foarte frecvente, iar mâncărurile tip fast-food, grăsimile, zahărul, lipsa hidratării și sedentarismul fac deja parte din viața multor persoane. Ritmul alert al vieții cotidiene, lipsa de timp și stresul zilnic își pun amprenta asupra sănătății. Scopul acestui studiu a fost de a evalua comportamentul alimentar al populației rezidente din Republica Moldova, determinant esențial al stării de sănătate. Studiul realizat a fost de tip descriptiv, transversal, desfășurat pe un lot de 71 persoane, cu vârsta 15-69 ani, din diferite localități ale Republicii Moldova, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. În spectrul obiceiurilor alimentare ale populației din Republica Moldova prevalează: carnea de pui – 87,3%, produsele alimentare grase – 31,0%, laptele – 50,0%, untul – 68,0%, dulciurile – 70,0%. Rezultatele cercetării au evidențiat un regim alimentar neechilibrat, sărac în fructe, legume și pâine neagră. en_US
dc.description.abstract Unhealthy eating habits are very common, and fast food, fat, sugar, lack of hydration and sedentary life are already part of the lives of many people. The alert rhythm of everyday life, lack of time and daily stress put their mark on your health. The aim of this study was to assess the food behavior of the Moldovan population, an essential determinant of health. The study was of a descriptive and transversal type, carried out on a group of 71 persons, aged 15-69 years, from different localities of the Republic of Moldova, both from urban and rural areas. In the spectrum of the food habits of the population of the Republic of Moldova prevails: chicken meat – 87.3%, fatty foods – 31.0%, milk – 50.0%, butter – 68.0%, sweets – 70.0%. The results of the research revealed an unbalanced diet, poor in fruits, vegetables and black bread.
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Asociaţia chirurgilor “Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova en_US
dc.subject eating habits en_US
dc.subject unbalanced diet en_US
dc.subject habits en_US
dc.subject the food conduct en_US
dc.subject.mesh Moldova en_US
dc.subject.mesh Feeding Behavior en_US
dc.subject.mesh Nutritional Requirements en_US
dc.subject.mesh Snacks en_US
dc.subject.mesh Malnutrition en_US
dc.subject.mesh Diet, Food, and Nutrition en_US
dc.title Evaluarea obiceiurilor alimentare ale populației rezidente din Republica Moldova en_US
dc.title.alternative Assessing the eating habits of the resident population in the Republic of Moldova en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics