USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/12164
Title: The influence of cultivation temperature on some phenotypic traits of Yersinia pseudotuberculosis
Other Titles: Influența temperaturii de cultivare asupra unor proprietăți fenotipice ale Yersinia pseudotuberculosis
Authors: Ushkalov, Valerii
Salmanov, Aidyn
Kalachniuk, Liliia
Vishovan, Yuriy
Boianovskiy, Sergiy
Ushkalov, Artem
Granate, Andry
Huwiage, Goma M.
Kepple, Oleksandra
Keywords: Yersinia pseudotuberculosis;cultivation temperature;phenotypic traits;antibiotics;resistance;sensitivity;biofilms
Issue Date: 2020
Publisher: Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova
Citation: USHKALOV, Valerii, SALMANOV, Aidyn, KALACHNIUK, Liliia, et al. The influence of cultivation temperature on some phenotypic traits of Yersinia pseudotuberculosis. In: One Health & Risk Management. 2020, vol. 1, no 2, pp. 34-40. ISSN 2587-3458. DOI: 10.38045/ohrm.2020.1.14
Abstract: Introduction. Some causative agents of sapro-zoonotic infections can multiply in the external environment (water reservoirs, soils, plants), as well as in animals, including microorganisms of the genus Yersinia. Material and methods. Isolation and identification of Y. pseudotuberculosis was carried out in accordance with the instructions on “Epidemiology, laboratory diagnosis of yersiniosis, organization and conduct of preventive and anti-epidemiological measures”. Antibiotic sensitivity was performed via the disc diffusion method in accordance with EUCAST and national guidelines. Biofilm formation was tested using the spectrophotometric assay. Results. It was established that the studied cultures showed a decrease in the level of saccharolytic activity during cultivation at a temperature of +37°C in comparison with the results obtained at 25°C, changes in sensitivity to antibiotics depending on the temperature of cultivation were revealed. It was established that Y. pseudotuberculosis cultures were able to form denser (λ 570) biofilms when cultured at 25°C, in comparison with biofilms formed at 37°C. Conclusions. Biological characteristics of the studied Y. pseudotuberculosis isolates (changes in the saccharolytic activity, the level of sensitivity to antibiotics and the formation of biofilms were revealed) depends on the cultivation conditions.
Introducere. Unii agenți cauzali ai sapronozelor se pot multiplica atât în mediul extern (rezervoare de apă, sol, plante), cât și în organismul animalelor, la astfel de agenți patogeni atribuindu-se și bacteriile din genul Yesinia. Material și metode. Izolarea și identificarea Y. pseudotuberculosis a fost efectuată în conformitate cu instrucțiunea „Epidemiologia, diagnosticul de laborator al yersiniozei, organizarea și desfășurarea măsurilor preventive și antiepidemice”. Sensibilitatea la antibiotice a fost efectuată prin metoda difuzimetrică, în conformitate cu EUCAST și gidul național. Capacitatea de a forma biofilme, cât și densitatea lor, au fost determinate prin metoda spectrofotometrică după densitatea optică. Rezultate. Culturile studiate au demonstrat o scădere a nivelului activităţii zaharolitice, în timpul cultivării la temperatura de +37°C, în comparație cu rezultatele obținute la 25°C, totodată înregistrându-se şi diferenţe ale sensibilității la antibiotice în funcție de temperatura de cultivare. S-a mai stabilit că culturile de Y. pseudotuberculosis au fost capabile să formeze biofilme mai dense (λ 570) la temperatura de 25°C, decât cele formate la 37°C. Concluzii. S-a stabilit că, manifestarea proprietăților biologice ale izolatelor studiate de Y. pseudotuberculosis (modificări ale activității zaharolitice, nivelul de sensibilitate la antibiotice și formarea de biofilme) depinde de condițiile de cultivare.
metadata.dc.relation.ispartof: One Health & Risk Management
URI: DOI: 10.38045/ohrm.2020.1.14
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/12164
https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/70/48
ISSN: 2587-3458
2587-3466
Appears in Collections:One Health & Risk Management Vol. 1 No 2, 2020



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback