|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- REVISTE MEDICALE NEINSTITUȚIONALE
- One Health & Risk Management
- One Health & Risk Management 2020
- One Health & Risk Management Vol. 1 No 2, 2020
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/12164
Title: | The influence of cultivation temperature on some phenotypic traits of Yersinia pseudotuberculosis |
Other Titles: | Influența temperaturii de cultivare asupra unor proprietăți fenotipice ale Yersinia pseudotuberculosis |
Authors: | Ushkalov, Valerii Salmanov, Aidyn Kalachniuk, Liliia Vishovan, Yuriy Boianovskiy, Sergiy Ushkalov, Artem Granate, Andry Huwiage, Goma M. Kepple, Oleksandra |
Keywords: | Yersinia pseudotuberculosis;cultivation temperature;phenotypic traits;antibiotics;resistance;sensitivity;biofilms |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova |
Citation: | USHKALOV, Valerii, SALMANOV, Aidyn, KALACHNIUK, Liliia, et al. The influence of cultivation temperature on some phenotypic traits of Yersinia pseudotuberculosis. In: One Health & Risk Management. 2020, vol. 1, no 2, pp. 34-40. ISSN 2587-3458. DOI: 10.38045/ohrm.2020.1.14 |
Abstract: | Introduction. Some causative agents of sapro-zoonotic infections can multiply in the
external environment (water reservoirs, soils, plants), as well as in animals, including
microorganisms of the genus Yersinia.
Material and methods. Isolation and identification of Y. pseudotuberculosis was carried
out in accordance with the instructions on “Epidemiology, laboratory diagnosis of yersiniosis, organization and conduct of preventive and anti-epidemiological measures”.
Antibiotic sensitivity was performed via the disc diffusion method in accordance with
EUCAST and national guidelines. Biofilm formation was tested using the spectrophotometric assay.
Results. It was established that the studied cultures showed a decrease in the level of
saccharolytic activity during cultivation at a temperature of +37°C in comparison with the
results obtained at 25°C, changes in sensitivity to antibiotics depending on the temperature of cultivation were revealed. It was established that Y. pseudotuberculosis cultures
were able to form denser (λ 570) biofilms when cultured at 25°C, in comparison with
biofilms formed at 37°C.
Conclusions. Biological characteristics of the studied Y. pseudotuberculosis isolates
(changes in the saccharolytic activity, the level of sensitivity to antibiotics and the formation of biofilms were revealed) depends on the cultivation conditions. Introducere. Unii agenți cauzali ai sapronozelor se pot multiplica atât în mediul extern
(rezervoare de apă, sol, plante), cât și în organismul animalelor, la astfel de agenți patogeni atribuindu-se și bacteriile din genul Yesinia.
Material și metode. Izolarea și identificarea Y. pseudotuberculosis a fost efectuată în
conformitate cu instrucțiunea „Epidemiologia, diagnosticul de laborator al yersiniozei,
organizarea și desfășurarea măsurilor preventive și antiepidemice”. Sensibilitatea la
antibiotice a fost efectuată prin metoda difuzimetrică, în conformitate cu EUCAST și gidul
național. Capacitatea de a forma biofilme, cât și densitatea lor, au fost determinate prin
metoda spectrofotometrică după densitatea optică.
Rezultate. Culturile studiate au demonstrat o scădere a nivelului activităţii zaharolitice, în
timpul cultivării la temperatura de +37°C, în comparație cu rezultatele obținute la 25°C,
totodată înregistrându-se şi diferenţe ale sensibilității la antibiotice în funcție de temperatura de cultivare. S-a mai stabilit că culturile de Y. pseudotuberculosis au fost capabile să
formeze biofilme mai dense (λ 570) la temperatura de 25°C, decât cele formate la 37°C.
Concluzii. S-a stabilit că, manifestarea proprietăților biologice ale izolatelor studiate de Y.
pseudotuberculosis (modificări ale activității zaharolitice, nivelul de sensibilitate la antibiotice și formarea de biofilme) depinde de condițiile de cultivare. |
metadata.dc.relation.ispartof: | One Health & Risk Management |
URI: | DOI: 10.38045/ohrm.2020.1.14 http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/12164 https://journal.ohrm.bba.md/index.php/journal-ohrm-bba-md/article/view/70/48 |
ISSN: | 2587-3458 2587-3466 |
Appears in Collections: | One Health & Risk Management Vol. 1 No 2, 2020
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|