USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16451
Title: Cânepa ca sursă de ulei gras și principii active
Other Titles: Cannabis as a source of fatty oil and active ingredients
Authors: Znagovan, Alexandru
Nemetz, Marina
Issue Date: 2014
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: ZNAGOVAN, Alexandru, NEMETZ, Marina. Cânepa ca sursă de ulei gras și principii active. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2014, nr. 3-4, p. 66. ISSN 1812-5077.
Abstract: Obiectivul studiului: Este de necontestat beneficiul utilizării uleiurilor vegetale grase, cunoscute și apreciate din cele mai străvechi timpuri. Necătînd la originea și proveniența lor naturală aproape identică (din semințe, fructe), compoziția si proprietățile lor sunt absolut diferite. Printre uleiurile vegetale cu conținut sporit de principii biologic active importante pentru organismele vii, se află și uleiul de Cânepă, plantâ oleagenă și textilă prețioasă, dar și controversată, cultivată fiind de către om de peste 10000 de ani. Aflată sub “sechestru” de mulți ani Cânepa rămîne în același timp materia primă din semințele căreia se obține uleiul de Cânepă, apreciat după calitățile sale în toate timpurile și în multe țări. Reeșind din aceasta ne-am propus ca scop studiul teoretic al Cânepei și al uleiului de Cânepă ca sursă de ulei gras și substanțe biologic active. Materiale și metode: Au fost studiate diferite surse bibliografice și informative din diferite țări, mai ales din Republica Moldova și Izrael, despre planta de Cânepă, metode de prelucrare a Cânepei și de obținere a uleiului, utilizarea în schemele nutritive și terapeutice, cadrul legal de cultivare și conținutul variat de principii active care atrag tot mai des, în ultimii ani, atenția cercetătorilor și savanților. Rezultate: În uleiul vegetal din Cânepă se atestă un conținut sporit de acizi grași: linoleic(45-65%), oleic(6-20%), palmitic(4-10%), stearic (1-4%), alte principii activetocoferoli- 800 mg/kg, acizi grași ω3:ω6. Majoritatea producătorilor de ulei de Cânepă, propun metoda de presare la rece, iar randamentul constituie pînă la 36% de ulei. Mulți savanți și-au propus studierea mai amplă a Cânepei pentru lărgirea spectrului ei de utilizare. Astfel, în Izrael, în mai bine de 10 ani se fac cercetări în vederea înlaturării parțiale sau totale din Cânepă a unor derivați ai tetrahidrocanabinolului responsabili de efectul narcotizant, si păstrarea acelora cu efect terapeutic în scopul obținerii remediilor cu efecte multiple antitumorale, analgezice, antiinflamatoare, anti- Parkinson, antistres posttraumatic, ș.a., demonstrate pe animale de laborator. Concluzii: Studiul denotă comercializarea și utilizarea pe larg a uleiului de Cânepă în schemele nutritive și terapeutice în multe țări ale lumii, inclusiv în Izrael; în Republica Moldova uleiul de Cânepă nu se comercializează. Producătorii uleiului de Cânepă propun metoda de presare la rece a semințelor de Cânepă ca fiind una din cele mai eficiente pentru păstrarea echilibrului principiilor active în starea lor nativă. După conținutul altor principii active uleiul de Cânepa deține un loc de frunte (tocoferoli-800mg/kg), iar după raportul de 1:4 a conținutului de acizi grași ω3:ω6 este unical.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică consacrată jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16451
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
66_Revista_Farmaceutica_a_Moldovei_2014_nr._3_4RFM_2014_nr._3_4.pdf91.8 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback