USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/17638
Title: Educaţia prenatală – modele de pregătire pentru naştere
Other Titles: Prenatal education - birth training models
Authors: Limban, Vania
Keywords: prenatal education;birth training
Issue Date: 2018
Publisher: Instituţia Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului
Citation: LIMBAN, Vania. Educaţia prenatală – modele de pregătire pentru naştere. In: Buletin de perinatologie. 2018, nr. 3(79) (supliment), pp. 60-61. ISSN 1810-5289.
Abstract: Introducere: In vederea sustinerii dorintei femeilor de a da nastere natural fara interventii si fara sa sufere, de-a lungul timpului, medicii de obst & gin si moasele au structurat diferite modele de pregatire pentru nasterea naturala, oferind alternative benefice care si-au dovedit eficacitatea. Scopul: * Informarea medicilor de obst & gin, moaselor, asistentelor de obstetrica & gin care urmaresc gravidele in perioada de sarcina si le asista in travailiu & la nastere. *Informarea si educarea gravidelor si cuplurilor de viitori parinti despre modelele de pregatire pentru nastere, care si-au adus contributia de-a lungul timpului si contribuie si in prezentl la luarea deciziilor informate pentru o nastere naturala, avand ca puncte de reper: cresterea autocontrolului, reducerea durerii, scaderea considerabila a duratei travaliului, mentinerea perineului intact la nastere, altele. In conformitate cu rezultatele studiilor, nasterea naturala este nasterea cea mai sigura si mai lipsita de riscuri pentru mama si copil. Materiale şi Metode. Materiale: In urma constatarilor facute prin observatiile directe referitoare la nivelul de educatie si a deciziilor legate de nastere luate de gravide si cuplurile de viitori parinti, ca si a constatarilor legate de cresterea interesului acestora pentru primirea unor informatii corecte din partea personalului medical in conexiune cu diferitele metodele educationale si modul in care, in conformitate cu specificul fiecareia, pot sa-si folosesca propriile resurse fizice si psihoemeotionale, ca si asocierea acestora cu beneficiile folosirii fortei de gravitatie si a efectului de relaxare al apei in anumite conditii, s-a structurat prezentarea “Educatia Prenatala – Modele de Pregatire pentru Nastere” despre istoricul si beneficiilor folosirii principalelor modele de pregatire pentru nastere. Metode: Sustinerea acestei prezentari in cadrul *Evenimentelor publice de parenting adresate gravidelor si viitorilor parinti (Conferintele Prenting ADs & Social Moms, altele), *Simpozioanelor de training pentru moase, “Arta de a fi Parinte” - Proiect educational derulat in Romania de Asociatia Moaselor din Romania, *Cursurilor de instruire a gravidelor & viitorilor parinti de la Active Family Center. Rezultate: *Constientizarea de catre personalul medical, gravide si cupluri de viitori parinti a necesitatii informarii constante si corecte la nivel macro si micro; *Cresterea substantiala a numarului de participanti la conferinte & simpozione de parenting, cursuri de pregatire pentru nastere, alte forme de educare si informare. Concluzii: Educarea si informarea cuplurilor de viitori parinti va contribui la: *Cresterea ratei nasterilor naturale; *Scaderea mortalitatii materno - infantile si a complicatiile survenite la nasterile medicalizate; *Scaderea considerabila a numarului de nasteri prin operatie cezariana.
This article presents their benefits for natural birth to the detriment of birth by cesarean surgery, birth with peridural anesthesia, medicalized birth. The author presents her concept of “Assumed Birth - Yes, I can”.
metadata.dc.relation.ispartof: Buletin de perinatologie: Al VI-lea Congres Național de Obstetrică și Ginecologie cu participare internațională, 13-15 septembrie 2018, Chișinău, Republica Moldova
URI: https://mama-copilul.md/images/buletin-perinatologic/BP_2018/3_2018_supliment.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/17638
ISSN: 1810-5289
Appears in Collections:Buletin de Perinatologie Nr. 3(79) 2018 supliment

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Limban_V_EDUCATIA_PRENATALA_MODELE_DE_PREGATIRE_PENTRU_NASTERE_p.60_61.pdf218.47 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback