USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/17779
Title: Dependenţa de calculator
Authors: Tihon, Aliona
Keywords: comportament dependent;utilizarea calculatorului;dependenţa de internet
Issue Date: 2014
Publisher: Instituţia Medico-Sanitară Publică Institutul Mamei și Copilului
Citation: TIHON, Aliona. Dependenţa de calculator. In: Buletin de perinatologie. 2014, nr. 4(64), pp. 58-62. ISSN 1810-5289.
Abstract: Obiective: Noile dependenţe ale omului modern ridică întrebarea dacă aceste dependenţe de internet sunt cu adevărat periculoase. Probleme legate de sfera noţiunii de dependenţă, adicţie, comportament dependent (adictiv) implică o analiză a conceptelor actuale. Lucrurile se complică constatând că în orice activitate soldată cu recompensă (psihoemoţională), pentru cei vulnerabili, există riscul unui comportament compulsiv. Scopul studiului este de identificare a comorbidităţilor psihiatrice asociate dependenţei de calculator. Material şi metode: cuprinde un număr de 350 de elevi, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, care au răspuns la un chestionar care conţine 35 de întrebări legate de activităţile desfăşurate la calculator. Rezultate: În interesul studiului nostru am analizat datele ţinând cont de grupa de vârstă a participanţilor, ştiut fiind faptul că fiecare palier are caracteristicile proprii de interese, aptitudini, mod de socializare. Au rezultat astfel două grupuri: - 12-14 ani, cuprinzând un număr de 223 participanţi. - 15-18 ani, cu un număr de 127 respondenţi. Am ales să comparăm frecvenţa comportamentelor raportate la itemii de dependenţă de elevii din grupul studiat, respectiv cei identificaţi ca fiind dependenţi potrivit criteriilor lui Kimberly Young: - sentimentul că este preocupat permanent de calculator - simte că trebuie să petreacă tot mai mult timp la calculator pentru a ajunge la o stare de „bine”; - incapacitatea de a controla timpul petrecut la calculator; - senzaţia de iritabilitate, tristeţe când se opreşte din utilizarea calculatorului; - foloseşte calculatorul pentru a scăpa de probleme, pentru a-şi „ridica moralul”; - minte familia şi prietenii pentru a putea prelungi timpul dedicat calculatorului; -.riscă pierderea relaţiilor sociale, a serviciului, oportunităţile pentru o carieră profesională sau educativă; - devine neliniştit odată ce a înterupt activitatea on-line şi se gândeşte la cea viitoare. - rămâne conectat mai mult timp decât era prevăzut; Concluzii: Semnele şi simptomele dependenţei de internet includ: o desconsiderare generală pentru sănătate şi aspect; privarea de somn datorită petrecerii unui timp îndelungat online; scăderea activităţii fizice şi a interacţiunii sociale cu alte persoane, rezultate şcolare slabe, absenteism şcolar, izolare socială. Dependenţa de internet acoperă o varietate largă de comportamente şi probleme, cel mai des întâlnite fiind dependenţa de jocurile online, fie că sunt de noroc sau nu, şi dependenţa de relaţionarea virtuală, mai precis o supraimplicare în relaţiile cu cei de sex opus.
Abstract: The present study examined excessive Internet adolescents and a psychological aspect of users, sensation seeking, thus to differentiate motivation of Internet-dependent and non-dependent adolescents.
URI: https://www.mama-copilul.md/images/buletin-perinatologic/BP_2014/4_2014.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/17779
ISSN: 1810-5289
Appears in Collections:Buletin de Perinatologie Nr. 4(64) 2014

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dependenta_de_calculator.pdf198.52 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback