USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26788
Title: 20.80009.8007.16 / Implementarea unei metode chirurgicale în tratamentul glaucomului cu implantarea şuntului cu supapă elaborat
Authors: Bendelic, Eugeniu
Principal investigator: Bendelic, Eugeniu
Project team: Bendelic, Eugeniu
Alsaliem, Sulaiman
Lobcenco, Aglaia
Magla, Tatiana
Iacubițchii, Maria
Frunze, Olesea
Project code: 20.80009.8007.16
Strategic priority: Sănătate
Strategic direction: Maladiile netransmisibile – monitorizare epidemiologică, prevenție, diagnostic și tratament
Start date: 2020-01-01
End date: 2023-12-31
Project status: Finalizat
Coordinating institution: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu"
Subdivision or department: catedra de Oftalmologie
Funding institution: Bugetul de Stat
Project aim: Introducerea unei metode chirurgicale cu implantare de şunt cu supapă elaborat în scopul îmbunătăţirii tratamentului chirurgical al glaucomului, ceea ce ar duce la micşorarea cazurilor de orbire şi invaliditate în Republica Moldova.
Main results: Ca potenţiali beneficiari ai rezultatelor proiectului pot fi: - Instituţiile medicale care vor dispune de şuntului antiglaucomatos cu supapă; - Populaţia ţării, mai exact, pacienţii cu glaucom necompensat medicamentos, care vor beneficia de şuntul cu supapă; - Întreprinderile de producere a dispozitivelor medicale - vor dispune de variante tehnologice industriale ale fluxului tehnologic de producere.
Project impact: Impactul SOCIAL al proiectului - proiectul, de asemenea va contribui la dezvoltarea resurselor umane, în special a tinerilor cercetători. Impactul tehnic, economic şi social al cercetărilor propuse se poate defini prin: îmbunătăţirea stării de sănătate şi prelungire a vieţii active; oportunităţi pentru învăţământ şi perfecţionare.
Impactul ECONOMIC al proiectului - Impactul tehnic, economic şi social al cercetărilor propuse se poate defini prin: îmbunătăţirea stării de sănătate şi prelungire a vieţii active; oportunităţi pentru învăţământ şi perfecţionare.
Impactul ȘTIINȚIFIC al proiectului - în procesul realizării proiectului vor fi propuse metode şi tehnici microchirurgicale în tratamentul glaucomului cu implantarea şuntului antiglaucomatos cu supapă şi elaborate procese tehnologice adecvate, vor fi studiate eficacitatea şi avantajul metodei date de tratament, vor fi apreciate efectele clinice şi gradul de inofensivitate. Rezultatele originale obţinute, cunoştinţele şi experienţa dobândite în acest proiect vor fi diseminate prin comunicări ştiinţifice, publicaţii şi un workshop la tematică.
Organized scientific events: Seminar ”Particularități de diagnostic și management a glaucomului”, desfăşurat în IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”, 25 noiembrie 2022, în mun.Chisinău (R.Moldova).
Keywords: glaucom;oftalmologie;orbire;invaliditate;şunt;supapă;antiglaucomatoasă
Issue Date: 2020
Abstract: Glaucomul reprezintă un grup de afecţiuni caracterizate prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, responsabil de transmiterea informaţiilor de la ochi la creier, producând astfel îngustarea treptată a câmpului vizual şi, în final, provocând deseori orbirea. Fiind o afecţiune cu o evoluţie asimptomatică de lungâ durată, cu pierderi ireversibile ale funcţiilor vizuale şi cu costuri importante, necesită o atenţie sporită permanentă. În lume, în fiecare minut, glaucomul provoacă orbirea unei persoane. Glaucomul constituie o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Glaucomul este o boală ce atacă “din umbră” (în stadiile iniţiale fără acuze sau simptome), iar pacientul află despre boală când deja 40% din nervul optic este afectat. Sunt afectate preponderent persoanele după 40 ani, în special, persoanele vârstnice. Anume această afecţiune continuă să fie o patologie dominantă în dezvoltarea orbirii ireversibile în rîndul populaţiei. Reieşind din datele Biroului Naţional de Statistică, la momentul actual în RM locuiesc 3.547.539 persoane, dintre care bărbaţi-1.705.351, femei - 1.842.188. Populaţia cu vârsta peste 40 de ani reprezintă - 1.477.648, dintre ei bărbaţi - 649.953 (44%), femei - 827.695 (56%). În Europa de Vest şi SUA pe larg sunt utilizate metode chirurgicale de tratament al glaucomului cu implantare de supapă antiglaucomatoasă sau de şunt. În prezent aceste metode sunt considerate cele mai efective. Unul din dezavantajele supapei antiglaucomatoase rămâne a fi costului înalt. La Catedra de Oftalmologie a fost inclus în cercetare pe animale şuntul antiglaucomatos cu supapă elaborat cu scopul optimizării tratamentului chirurgical al glaucomului. Producerea autohtonă a şuntului cu supapă antiglaucomatoasă ar conduce la noi oportunități de tratament al pacienților cu glaucom.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26788
Appears in Collections:Proiecte Program de Stat



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback