USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/26958
Title: 20.80009.8007.14 / Cercetări complexe de elaborare a noilor produse farmaceutice antiinfecțioase autohtone pentru optimizarea farmacoterapiei afecțiunilor stomatologice, orofaringiene și auriculare
Authors: Valica, Vladimir
Principal investigator: Valica, Vladimir
Project team: Valica, Vladimir
Maniuc, Mihail
Todiraș, Mihail
Macaev, Fliur
Ciobanu, Sergiu
Parii, Sergiu
Uncu, Livia
Ciobanu, Nicolae
Ungureanu, Ion
Casian, Igor
Casian, Ana
Rusnac, Liliana
Corețchi, Ianoș
Marcu, Diana
Andronache, Lilia
Cabac, Vasile
Cociug, Adrian
Dizdari, Ana
Pogrebnoi, Serghei
Sucman, Natalia
Uncuță, Diana
Vîslouh, Oxana
Mazur, Ecaterina
Ungureanu, Alina
Nicolai, Eugeniu
Pantea, Valeriana
Butovscaia, Cristina
Buga, Diana
Smetanscaia, Anastasia
Orlenco, Irina
Movilă, Liviu
Podgornîi, Ana
Drumea, Maria
Fursenco, Cornelia
Gandacov, Vladilena
Project code: 20.80009.8007.14
Strategic priority: Sănătate
Strategic direction: Preparate farmaceutice și nutraceutice
Start date: 2020-01-01
End date: 2023-12-31
Project status: Finalizat
Subdivision or department: Centrul Științific al Medicamentului
Partner institution: IMPS Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”
Funding institution: Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare (ANCD)
Project aim: Efectuarea cercetărilor în domeniul elaborării de noi remedii antiinfecțioase autohtone cu potențial de aplicare în infecții cu agenți patogeni rezistenți în afecțiuni stomatologice, orofaringiene și auriculare.
Main results: "Scopul proiectului a fost atins și rezultatele obținute au fost confirmate prin faptul că în condiții de laborator s-a realizat: 1.1 elaborarea procedeelor noi de obținere din părțile aeriene de monardă a uleiului volatil şi uleiului volatil cu timochinonă, utilizate ulterior în calitate de substanță activă la elaborarea produselor stomatologice cu acțiune antiinfecțioasă; 1.2 elaborarea produselor stomatologice pe baza uleiului volatil de monardă: compoziţii şi procedee tehnologice de preparare a noilor produse farmaceutice lichide (picături bucofaringiene, picături bucofaringiene pe bază de PEG) şi semisolide (gel gingival, pastă stomatologică adezivă şi unguent stomatologic) destinate profilaxiei şi tratamentului afecţiunilor parodontale de etiologie bacteriană şi micotică; 1.3 elaborarea unui fitopreparat nou, original sub formă de capsule în baza produselor extractive din speciile genului Solidago, care îmbină efectele antiinfecțios și otoprotector și constituie un aport valoros în soluționarea problemelor de tratament ale infecțiilor auriculare și orofaringiene; 1.4 sinteza și cercetarea complexă a unei molecule noi din grupul viniltriazolului, cu structură chimică originală și mecanism antiinfecțios potențial nou asupra unor germeni rezistenți, ceea ce reprezintă un progres important în domeniul cercetării de noi clase de remedii antiinfecțioase; 1.5 dezvoltarea unui produs farmaceutic combinat original, sub formă de picături auriculare cu efecte simultane antibacterian în baza ciprofloxacinei și antifungic în baza econazolului, ambele fiind potențate de uleiul volatil de busuioc. Acest fapt crește eficiența tratamentului infecțiilor otice și reduce riscul ulterior de dezvoltare a rezistenței. 1.6 elaborarea metodelor de standardizare a substanțelor obținute şi noilor forme farmaceutice, necesare în studiile de compatibilitate, stabilitate, precum şi în controlul calității la producerea industrială. 1.7 elaborarea procedeelor tehnologice de obținere a substanțelor individuale timochinonă şi timohidrochinonă din herba de monardă, ce va permite efectuarea spectrului întreg de studii preclinice ale substanțelor menționate. 2. Formele farmaceutice obținute sunt aduse până la faza pilot de producere, fiind elaborată toată documentația analitico-normativă și preclinică cu posibilitatea implementării rezultatelor obținute în acest proiect prin transfer tehnologic către întreprinderile producătoare de medicamente. 3. Un aport de valoare în dezvoltarea domeniului de cercetare abordat și a direcției strategice „Preparate farmaceutice și nutraceutice” constituie creșterea producției științifice: publicații, brevete, studii, participare la congrese, conferințe, workshopuri regionale și internaționale, aplicarea de metodologii și abordări moderne. "
Project impact: Ca impact social proiectul contribuie la dezvoltarea și calificarea resurselor umane, prin atragerea și implicarea tinerilor cercetători în activități de cercetare complexe interdisciplinare. Totodată, preparatele noi antiinfecțioase stomatologice și auriculare lansate pe piața autohtonă vor fi competitive și accesibile pentru populație.
.
Ca impact economic, rezultatele obținute în cadrul proiectului contribuie semnificativ în perspectivă la apariția unor noi preparate autohtone antiinfecțioase stomatologice și auriculare inofensive pe piața farmaceutică, reducerea consumului de antibiotice și a rezistenței bacteriene și fungice. Ca urmare, va fi, la fel, posibil crearea noilor locuri de muncă și creșterea defalcărilor în bugetul consolidat.
.
Impactul științific s-a manifestat prin crearea condițiilor optime pentru creșterea competitivității și vizibilității activității de cercetare: articole publicate, participări la conferințe științifice, colaborări cu terți. În urma cercetărilor realizate s-a evidențiat o bună colaborare a echipei de cercetare multidisciplinară bine „cimentată”. Toate acestea au creat premisele de a încheia parteneriate de cercetare, de a dezvolta proiecte comune cu alte instituții similare ale Uniunii Europene, inclusiv cele din România, și de a participa la concursurile anunțate de programele Horizon 2020 și Horizon Europe.
Organized scientific events: „Perspective în Cercetarea Produselor Farmaceutice de Origine Sintetică și Naturală”, 14 mai 2021
Keywords: rezistență bacteriană;antiinfecțioase;boala parodontală;maladii otice;produse farmaceutice noi
Issue Date: 2023
Abstract: Rezistența bacteriană la antibiotice, este în continuă creștere și constituie o problemă extrem de complexă și importantă la nivel mondial precum și în Republica Moldova. Ca urmare, cercetările de elaborare a unor produse noi, originale, cu activitate antibacteriană și antifungică eficientă și asupra bacteriilor multi-drug-rezistente, valorifică materia primă locală pentru obținerea unor produse eficiente, inofensive și, totodată, accesibile pentru populația Republicii Moldova, ceea ce conferă proiectului un grad sporit de originalitate. O sursă de materie primă de perspectivă pentru obţinerea unor noi fitopreparate antiinfecțioase și otoprotectoare sunt speciile din g. Solidago. În baza saponozidelor triterpenice deacilate acestea prezintă o activitate pronunțată împotriva mai multor specii de fungi responsabili de apariția otomicozelor și candidozelor orale, iar prezența unui spectru bogat de compuși fenolici la sp. Solidago virgaurea asigură acțiune antiinfecțioasă și antiinflamatoare pronunțată în maladii otice. Totodată, produsele extractive din Solidago ar putea fi utilizate cu succes în tratamentul mai multor forme de surditate. Speciile genului Monarda sunt plante aromatice, care posedă acțiune antimicrobiană pronunțată datorită prezenței compușilor fenolici în componența uleiului volatil. Totodată, Monarda prezintă unicul gen din familia Lamiaceae, care poate produce cantități considerabile de timochinonă – substanță cu acțiune antimicotică. Faptul dat presupune posibilitatea de a înlocui antibioticele tradițional utilizate în tratamentul bolilor infecțioase și, în particular, a afecțiunilor cavității bucale cu produse noi obținute din această sursă. Obectivele proiectului propus se conturează în obținerea prin sinteză a unui compus nou antifungic derivat de viniltriazol; dezvoltarea unei combinații antibacteriene și antifungice originale de ciprofloxacină, econazol și ulei volatil de busuioc în baza sinergismului de acțiune și elaborarea pe baza produselor extractive din Monardă și Solidago a preparatelor stomatologice, orofaringiene și auriculare. Realizarea sarcinilor puse va permite implementarea în practica stomatologică și otorinolaringologică a noilor produse farmaceutice inofensive și eficiente pe baza substanțelor active obținute din materia primă autohtonă și, ca rezultat, înlocuirea, cel puțin parțială, a antibioticelor în schemele clasice de tratament a infecțiilor parodontale, orofaringiene și auriculare. Totodată, va fi elaborată o metodologie nouă de conlucrare multidisciplinară într-o echipă de cercetare pentru elaborarea de noi medicamente.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/26958
Appears in Collections:Proiecte Program de Stat



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback