USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/6311
Title: Instruirea igienică a angjaţilor din ramura comerţului cu poduse alimentare. Perspective și oportunităţi
Other Titles: The hygienic training of employees involved in the food trade. perspectives and opportunities
Authors: Tcaci, Eudochia
Issue Date: 2013
Publisher: CEP "Medicina"
Citation: TCACI, Eudochia. Instruirea igienică a angjaţilor din ramura comerţului cu poduse alimentare. Perspective și oportunităţi. In: Anale Științifice ale IP USMF “Nicolae Testemiţanu”. Ed. a 14-a. Chișinău: CEP Medicina, 2013, vol. 2: Probleme actuale de sănătate publică şi management, pp. 264-267.
Abstract: The ensuring of the appropriate safety level of foodstuffs depends, to a greater extent, on the level of specific hygiene knowledge of the employees. The training of the employees involved in the food trade is provided by the Centers of Public Health. The assessment of the level of hygienic knowledge, specific to this profession have shown high percentage, being in the range of 57,2 to 57,5, before and after the training respectively. It has been demonstrated a low level of knowledge of the health risks of the studied group. In the outlook the training programs could be expanded by including measures of health education and promotion of healthy lifestyles. Asigurarea nivelului adecvat de siguranță a produselor alimentare depind în mare măsură de nivelul de cunoștințe igienice specifice al angajaților. Instruirea angajaților din ramura comerțului cu produse alimentare este asigurată de către Centrele de Sănătate Publică. Evaluarea nivelului de cunoștințe igienice specifice profesiei a demonstrat ponderea înaltă a persoanelor cu cunoștințe suficiente constituind 57,2 și 57,5% până la instruirea igienică și după instruirea igienică corespunzător. S-a demonstrat un nivel insuficient de cunoștințe în domeniului riscurilor pentru sănătate la grupul studiat. În perspectivă, programele de instruire igienică ar putea fi extinse prin includerea măsurilor de educație pentru sănătate și promovarea modului sănătos de viață.
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/6311
Appears in Collections:Medicină socială și management

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
INSTRUIREA_IGIENICA_A_ANGJATILOR_DIN_RAMURA_COMERTULUI_CU.pdf440.34 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback