USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/16534
Title: Determinarea cantitativă a izoflavonelor în diverse produse si suplimente alimentare prin metoda spectrofotometrică UV-VIS
Other Titles: Quantitative determination of isoflavones in various products and food supplements using uv-vis spectrophotometric methods
Authors: Uncu, Livia
Valica, Vladimir
Suvorchina, Olga
Vislouh, Oxana
Mazur, Ecaterina
Roman, Zinaida
Keywords: izoflavones;spectrophotometric method;food supplements
Issue Date: 2015
Publisher: Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova
Citation: UNCU, Livia, VALICA, Vladimir, SUVORCHINA, Olga et al. Determinarea cantitativă a izoflavonelor în diverse produse si suplimente alimentare prin metoda spectrofotometrică UV-VIS. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2015, nr. 1-2, pp. 24-27. ISSN 1812-5077.
Abstract: Rezumat. Interesul crescut pentru izoflavonoide datorită beneficiilor asupra sănătăţii umane îşi are originea încă de la începutul descoperirii lor. O serie de studii in vitro au demonstrat inhibarea carcinogenezei de către flavonoide, existând unele dovezi esenţiale că acest lucru se produce şi in vivo. Cele mai studiate izoflavonoide din acest punct de vedere au fost genisteina şi daidzeina. În prezentul studiu a fost determinat conținutul de izoflavone în semințe de soia, dar și într-un șir de suplimente nutritive, fiind dezvoltată și perfectată o tehnică instrumentală simplă (spectrofotometrie în UV-VIS) după extragerea acestora cu metanol 70%. Tehnica utilizată pentru determinare s-a dovedit a fi exactă, sensibilă și reproductivă, limita de detecție a fost de 0, 64 μg/ml.
Abstract. Increasing interest to izoflavones is due to the benefits to human health since its discovery. A number of studies in vitro has demonstrated the inhibition of carcinogenesis by izoflavones, which manifest the same action in vivo. Genistein and daidzein are the well -studied izoflavones from this point of view. In this study it was determined the content of isoflavones in soybean, but also in a few nutritional supplements. The simple instrumental technique (spectrophotometric UV-VIS) for determination of isoflavones after their extraction with methanol 70% have been developed and perfected. The technique used for the determination have been shown to be accurate, reproductive and sensitive, the detection limit was 0, 64 mg/ml.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista Farmaceutică a Moldovei
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16534
ISSN: 1812-5077
Appears in Collections:Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 1-2, 2015



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback