USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/19210
Title: Compuși fenolici în reziduuri de Lavandula angustifolia Mill.
Authors: Cojocaru-Toma, Maria
Vameș, Mariana
Keywords: Lavandula angustifolia Mill.;reziduu
Issue Date: 2021
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova
Citation: COJOCARU-TOMA, Maria, VAMEȘ, Mariana. Compuși fenolici în reziduuri de Lavandula angustifolia Mill.: [poster]. In: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: culegere de postere. 2021, p. 189.
Abstract: Introducere. USMF “Nicolae Testemițanu” Lavandula angustifolia Mill., f. Lamiaceae, originară din Bazinul Mediteranean, manifestă efecte antibacteriene, antifungice, carminative, sedative și antidepresive, în baza monoterpenoidelor aciclice: (linalool (35%), acetat de linalil (14.%), lavandulol, geraniol) și conținut de polifenoli. Scopul studiului. Determinarea totalului de polifenoli și de flavonoide în 2 reziduuri: Lavandulae R-1 (dimensiuni medii a particulelor de 0,5 mm) și Lavandulae R-2 (dimensiuni medii a particulelor de 15-20 mm). Material și Metode. Reziduul uscat din părți aeriene de levănțică, obținut după extragerea UV prin hidrodistilare, divizat în 2 loturi, a fost supus extragerii compușilor fenolici cu etanol 96% în aparatul Soxhlet, în 5 cicluri. Conținutul total de polifenoli a fost determinat spectrofotometric după Folin-Ciocalteu, iar totalul de flavonoide s-a dozat cu soluție de clorură de aluminiu 25 g/L. Rezultate. Rezultatele denotă, că reziduul Lavandulae (R-1), obținut din PV cu dimensiuni mai mici (0,5 mm) are un conținut mai mare de polifenoli, exprimat în acid galic (2,19 %) și totalul de flavonoide exprimat în rutozidă (2,03%), urmat de reziduu Lavandulae R-2 (dimensiunile PV 20 mm) cu un conținut de polifenoli (1,12%) și flavonoide (1,43%). Concluzii. Reziduurile de levănțică pot fi utilizate ca sursă de polifenoli, iar conținutul total de polifenoli și flavonoide depinde de metoda de extragere și de gradul de fărămițare a produselor vegetale.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/19210
Appears in Collections:Conferinţa ştiinţifică anuală "Cercetarea în biomedicină și sănătate: calitate, excelență și performanță", 20-22 octombrie 2021: Culegere de postere

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
189_COMPUSI_FENOLICI_IN_REZIDUURI_DE_LAVANDULA_ANGUSTIFOLIA_MILL._Cojocaru_Toma_Vames.pdf671.17 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback