USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/24533
Title: Consumul de sare și tensiunea arterială crescută în Israel
Other Titles: Salt intake and raised blood pressure in Israel
Authors: Lopato, Egor
Keywords: salt intake;blood pressure;Israel
Issue Date: 2022
Publisher: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences
Citation: LOPATO, Egor. Consumul de sare și tensiunea arterială crescută în Israel = Salt intake and raised blood pressure in Israel. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova. 2022, vol. 29(3), anexa 1, p. 84. ISSN 2345-1467.
Abstract: Introducere. Hipertensiunea este responsabilă de 12,8% din totalul deceselor la nivel mondial, aportul mare de sare fiind unul dintre principalii factori de risc. Scăderea aportului de sare poate contribui la reducerea hipertensiunii și a morbidității și mortalității. Scopul lucrării. Rezumarea datelor și a publicațiilor existente privind consumul de sare și tensiunea arterială în populația israeliană și descrierea situației actuale. Material și metode. Au fost efectuate căutări în bazele de date electronice PubMed și Google Scholar și pe pagina web a Ministerului Sănătății din Israel în vederea identificării articolelor și datelor despre consumul de sare și tensiunea arterială în Israel. Căutarea s-a făcut folosind cuvinte cheie și s-a limitat la informațiile publicate în engleză și ebraică. Rezultate. Aportul mediu de sare a constituit 9,76 g/zi la adulți și 12,0 g/zi la adolescenți. Acesta a fost mai mare la bărbați (12,04 g/zi) decât la femei (9,3 g/zi) (p < 0,001). Densitatea sodiului a fost legată de hipertensiune. O cincime din populație a raportat că a fost diagnosticată de un medic cu tensiune arterială crescută, fără nicio diferență între bărbați și femei. Prevalența tensiunii arteriale crescute diagnosticate a crescut în general cu 34% între 2004 și 2014, în special la bărbați (atât evrei, cât și arabi) și femei arabe - cu circa 50%. Au fost implementate inițiative de reducere a sării și de prevenire și control al hipertensiunii. Concluzii. Consumul de sare la adulți și adolescenți a fost de peste două ori mai mare decât nivelul recomandat. Creșterea gradului de conștientizare și implementarea unui mediu alimentar sănătos ar putea fi eficiente în reducerea consumului de sare și a hipertensiunii.
Background. Hypertension is responsible for 12.8% of the total death worldwide, and high salt intake is one of the main risk factors for hypertension. Decreasing in salt intake can contribute to a significant reduction in hypertension, and morbidity and mortality. Objective of the study. To summarize the existing data and publications on salt intake and blood pressure in Israeli population and to describe the current situation. Material and Methods. Electronic databases PubMed and Google Scholar and MoH of Israel website were searched for articles and data reporting on salt intake and blood pressure in Israel. Search was done using key words and was limited to the information published in English and Hebrew. Results. Mean salt intake was 9.76 g/day in adults and 12.0 g/day in adolescents. The average intake of salt was higher in men (12.04 g/day) than women (9.3 g/ day) (p < 0.001). Sodium density was linked to hypertension. One fifth of population reported being diagnosed by a physician with raised blood pressure with no difference between men and women. There was an overall increase in the prevalence of reported physician-diagnosed raised blood pressure by 34% between 2004 and 2014, particularly in men (both Jewish and Arab) and Arab women – by almost 50%. Salt reduction initiatives and hypertension prevention and control measures were implemented. Conclusion. Salt intake was more than twice as higher than the recommended level in adults and adolescents. Awareness increasing and implementation of a healthy food environment could be effective in reducing salt intake and hypertension.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences
URI: https://conferinta.usmf.md/wp-content/uploads/MJHS_29_3_2022_anexa_.pdf
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/24533
ISSN: 2345-1467
Appears in Collections:Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2022 nr. 3(29) Anexa 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MJHS_29_3_2022_A_p084.pdf153.62 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback