USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/25388
Title: Evaluarea eficienței tratamentului combinat orto-k și medicamentos în controlul progresiei miopiei. Caz clinic
Authors: Rotaru, Irina
Issue Date: 2023
Publisher: Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu", Asociația Oftalmologilor din Moldova, IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”
Citation: ROTARU, Irina. Evaluarea eficienței tratamentului combinat orto-k și medicamentos în controlul progresiei miopiei. Caz clinic. In: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023: culegere de rezumate. Chișinău: [s. n.], 2023, p. 43.
Abstract: Introducere: Prevalența miopiei este în continuă creștere la nivel mondial și este în prezent recunoscută ca o problemă majoră de sănătate publică. Anual apar studii clinice și publicații științifice despre importanța controlului eficient al progresiei miopiei la copii. În cadrul controlului miopiei, una dintre cele mai eficiente metode de tratament al acesteia, s-a dovedit a fi, conform studiilor recent publicate, tratamentul ortokeratologic și administrarea picăturilor cu atropină în doze mici de 0,01%. Scopul: De a evalua efectele pe termen lung al ortokeratologiei în combinație cu soluție atropină în doze mici de 0,01%, la copiii cu miopie progresivă. Material și metodă: A fost urmarit cazul unei paciente cu vârsta de 9 ani cu miopie progresivă, care anterior timp de un an de zile a fost sub tratament cu lentile de noapte. S-a observat o progresie a miopiei cu -0,75 D timp de un an, pe fondul tratamentului ortokeratologic și s-a luat decizia de a continua următorul an tratamentul orto-k în combinație cu soluție cu atropină în doza de 0,01%, câte o picătură, o dată pe zi, în ambii ochi. Pacientei i s-a examinat acuitatea vizuală corijată și necorijată, refracția obiectivă și subiectivă, keratometria, biometria (AAP), diametrul cornean, oftalmoscopia, topografia corneană. De asemenea, pacienta a fost evaluată la intervale de 3, 6, 9 și 12 luni. Rezultate și discuții: În perioada de urmărire a pacientei, s-a observat încetinirea progresiei miopiei cu stabilizarea indicilor refractivi și biometrici comparativ cu valorile inițiale, pe fond de tratament combinat, orto-k și soluție de atropină în doza de 0,01%. S-a determinat, după un an de tratament combinat, stabilizarea echivalentului sferic, cu o creștere de -0,25 D ambii ochi și menținerea indicilor biometrici (AAP). Acuitatea vizuală necorijată s-a menținut la aceleași valori ca și anterior inițierii tratamentului combinat. De asemenea, se menționeaza lipsa apariției efectelor adverse de la utilizarea atropinei în doza de 0,01%. Concluzii: Conform cazului clinic evaluat timp de un an, s-a demonstrat că tratamentul ortokeratologic combinat cu picături de atropină în doza de 0,01% și-a dovedit eficiența și siguranța în încetinirea progresiei miopiei la copii.
metadata.dc.relation.ispartof: Conferința anuală a Asociației oftalmologilor din Moldova cu participare internațională „Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”, 22-23 septembrie 2023
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/25388
Appears in Collections:”Afecțiuni oculare: abord multidisciplinar, tehnologii moderne de diagnostic și tratament, tendințe”: culegere de rezumate



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback