USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/29753
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorIrina Filip-
dc.contributor.authorElena Donici-
dc.contributor.author-
dc.date.accessioned2024-12-19T12:50:28Z-
dc.date.accessioned2024-12-22T14:43:38Z-
dc.date.available2024-12-19T12:50:28Z-
dc.date.available2024-12-22T14:43:38Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationIrina Filip; Elena Donici; . METODE DE DETERMINARE A CONȚINUTULUI DE CAFEINĂ ÎN PROBE COMERCIALE DE CEAI = METHODS FOR THE DETERMINATION OF CAFFEINE CONTENT IN COMMERCIAL TEA SAMPLES. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2024, vol. 11, Nr. 3, anexa 2, p. 752. ISSN 2345-1467.en_US
dc.identifier.issn2345-1467-
dc.identifier.urihttps://cercetare.usmf.md/sites/default/files/inline-files/MJHS_11_3_2024_anexa2__site.pdf-
dc.identifier.urihttp://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/29753-
dc.descriptionUniversitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Chişinău, Republica Moldovaen_US
dc.description.abstractIntroducere. Cafeina (1,3,7-trimetil-xantin-2,6-dihidroxi purină) este un alcaloid prezent în diferite cantități în frun zele și fructele unor plante: Coffea arabica, Theobroma cacao. Cu toate acestea, mai multe studii indică faptul că, cafeina se conține și în frunzele și mugurii de ceai. Scop ul lucrării. Determinarea conținutului de cafeină în probe comerciale de ceai. Material și metode. Bazele de date electronice: While, Scopus și Springer au fost accesate. De asemenea, căutarea a fost efectuată folosind reviste farmaceutice și chimice tipărite. În total 124 surse bibliografice au fost eligibile. Rezultate. Doza maximă zilnică a cafeinei este cca. 3mg per kg de greutate corporală sau până la 400 mg pe zi pentru un adult sănătos . Privind posibilitățile de dozare a cafeinei în probele de ceai, metoda spectrofotometrică UVVis a fost cea mai frecvent utilizată, fiind prezentată în majoritatea referințelor bibliografice consultate (64%), urmată de metoda titrimetrică iodometrică, aplicată și descrisă în 30% din sursele bibliografice examinate. De asemenea, cafeina poate fi determinată cantitativ și prin metode HPLC, fi ind mai puțin aplicată în sursele bibliografice consultate din ultimii 10 ani (6%). Concluzii. Metoda fizico-chimică spectrofotometrică UV-Vis ocupă întâietatea la dozarea cafeinei în probele de ceai în comparație cu metodele titrimetrice și HPLC.ro_RO
dc.description.abstractIntroduction. Caffeine (1,3,7-trimethyl-xanthine-2,6-dihydroxy purine) is an alkaloid present in varying amounts in the leaves and fruits of some plants: Coffea arabica, Theobroma cacao. However, several studies indicate that caffeine is also contained in tea leaves and buds. Objective of the study . Determination of caffeine content in commercial tea samples. Material and methods. Electronic databases: While, Scopus and Springer were accessed. The search was also conducted using pharmaceutical and chemical print journals. A total of 124 bibliographic sources were eligible. Results. The maximum daily dose of caffeine is approx. 3mg per kg of body weight or up to 400mg per day for a healthy adult. Looking at the possibilities of caffeine dosage in tea samples, the UV-Vis spectrophotometric method was the most frequently used, being presented in the majority of consulted bibliographic references (64%), followed by the iodometric titrimetric method, applied and described in 30% of the bibliographic sources examined. Caffeine can also be quantitatively determined by HPLC methods, being less applied in the bibliographic sources consulted in the last 10 years (6%). Conclusion. UV-Vis spectrophotometric physicochemical method takes precedence in caffeine dosage in tea samples compared to titrimetric and HPLC meth ods.en_US
dc.publisherInstituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldovaen_US
dc.relation.ispartofRevista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciencesen_US
dc.subjectcaffeineen_US
dc.subjectHPLCen_US
dc.subjectUV-Vis spectrophotometryen_US
dc.subjectiodometric methoden_US
dc.titleMETODE DE DETERMINARE A CONȚINUTULUI DE CAFEINĂ ÎN PROBE COMERCIALE DE CEAIro_RO
dc.title.alternativeMETHODS FOR THE DETERMINATION OF CAFFEINE CONTENT IN COMMERCIAL TEA SAMPLESen_US
dc.typeOtheren_US
Appears in Collections:Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2024 Vol. 11, Issue 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
MJHS_3_2024_A2_752.pdf211.84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback