|
- IRMS - Nicolae Testemitanu SUMPh
- 1. COLECȚIA INSTITUȚIONALĂ
- Revista de Științe ale Sănătății din Moldova
- Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2024 Vol. 11, Issue 2
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/20.500.12710/29755
Title: | MĂSURI DE PREVENIRE A POPULAȚIEI ÎN CAZUL INTOXICAȚIILOR CU CIUPERCI |
Other Titles: | POPULATION PREVENTION MEASURES IN CASE OF MUSHROOM POISONING |
Authors: | Diana-Anastasia Caisin Tamara Cotelea |
Keywords: | mushrooms;poisoning;death;prevention |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Instituţia Publică Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova |
Citation: | Diana-Anastasia Caisin; Tamara Cotelea. MĂSURI DE PREVENIRE A POPULAȚIEI ÎN CAZUL INTOXICAȚIILOR CU CIUPERCI = POPULATION PREVENTION MEASURES IN CASE OF MUSHROOM POISONING. In: Revista de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2024, vol. 11, Nr. 3, anexa 2, p. 754. ISSN 2345-1467. |
Abstract: | Introducere. Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă o problemă de sănătate publică semnificativă, având potențialul de a provoca simptome grave și, în cazuri extreme, deces. Aces tea apar adesea din cauza confuziei ciupercilor comestibile cu cele toxice, în lipsa de cunoștințe adecvate despre speciile de ciuperci. Scopul lucrării. Informarea populației despre pericolul consumului ciupercilor otrăvitoare, măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, precum și acordarea asistenței medicale urgente în caz de intoxicații. Material și metode. Studiul a fost realizat prin colectarea datelor din rapoartele medicale, registrele centrelor de toxicologie și anchetele epidemiologice, precum și realizarea unui sondaj în rândul populației privind nivelul de cunoștințe despre ci upercile comestibile și toxice. Rezultate. Analiza datelor a relevat că majoritatea cazurilor de intoxicație cu ciuperci au fost cauzate de consumul accidental al unor specii toxice: Amanita phalloides și Galerina marginata . Se cunosc circa 3000 de specii de macromicete, pe teritoriul țării noastre fiind identificate 836 specii de macromicete, dintre care 121 – comestibile, 57 – toxice și 658 – necomestibile. Conform registrului persoanelor cu intoxicați cu ciuperci, în 2019 au fost înregistrate 81 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afec tarea a 88 persoane, inclusiv 15 copii sub 17 ani și 2 decese a persoanelor mature. În 2020 s-au înregistrat 302 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 370 persoane, inclu siv 80 copii sub 17 ani și 4 decese a persoanelor mature. Pe parcursul anului 2021 s-au înregistrat 143 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 180 persoane, dintre care 41 copii cu vârsta de până la 17 ani. Concluzii . Cauză a intoxicațiilor cu ciuperci a fost consumul ciupercilor culese de sine stătător. Gravitatea intoxicației depinde de specia de ci uperci, de vârstă – copiii, bătrânii și persoanele cu boli cron ice. Background. Mushroom poisonings are a significant public health problem, with the potential to cause serious symptoms and, in extreme cases, death. These poisonings often occur due to the confusion of edible mushrooms with toxic ones, in the absence of adequate knowledge about the species of mushrooms. Objective of the study. To inform the population about the danger of consuming poisonous mushrooms, the measures to prevent mushroom poisoning, as well as the provision of urgent medical assistance in case of poisoning. Material and methods. Data were collected from medical reports, poison center registries and epidemiological surveys. A survey was also conducted among the population to assess the level of knowledge about edible and toxic mushrooms. Results. Data analysis revealed that most cases of mushroom poisoning were caused by acciden tal consumption of toxic species such as Amanita phalloides and Galerina marginata . Around 3000 species of macromycetes are known worldwide. On the territory of our country, 836 species of macromycetes have been identified, of which 121 – edible, 57 – toxic and 658 – inedible. According to the register of people poisoned by mushrooms, in 2019 81 cases of mushroom poisoning were registered, affecting 88 people, including 15 children under the age of 17 and 2 deaths of adults. In 2020, 302 cases of mushroom poisoning were registered, affecting 370 people, including 80 children under 17 and 4 deaths of adults. During 2021, 143 cases of mushroom poisoning were registered, affecting 180 people, including 41 children under the age of 17. Conclusions. The cause of mushroom poisoning was the consumption of mushrooms picked by oneself. The severity of poisoning depends on the species of mushrooms, age - children, the elderly and people with chronic diseases. |
metadata.dc.relation.ispartof: | Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences |
URI: | https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/inline-files/MJHS_11_3_2024_anexa2__site.pdf http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/29755 |
ISSN: | 2345-1467 |
Appears in Collections: | Revista de Științe ale Sănătății din Moldova : Moldovan Journal of Health Sciences 2024 Vol. 11, Issue 2
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.
|