USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/31926
Title: OBICEIURI ALIMENTARE ŞI CALITATEA VIEŢII LA PACIENŢII CU BRGE
Other Titles: EATING HABITS AND QUALITY OF LIFE IN PATIENTS WITH GASTROESOPHAGEAL REFLUX DISEASE
Authors: Ivanova, Daria
Munteanu, Ecaterina
Stoica, Mihaela
Munteanu, Artur
Sârbu, Oxana
Mura, Alexei
Keywords: dietary habits;risk factors;quality of life;GERD disease
Issue Date: 2025
Publisher: 
Citation: Ivanova, Daria; Munteanu, Ecaterina; Stoica, Mihaela; Munteanu, Artur; Sârbu, Oxana; Mura, Alexei. OBICEIURI ALIMENTARE ŞI CALITATEA VIEŢII LA PACIENŢII CU BRGE = EATING HABITS AND QUALITY OF LIFE IN PATIENTS WITH GASTROESOPHAGEAL REFLUX DISEASE. In: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2025, vol. 12, Nr. 3/2025, anexa 2, p. 195. ISSN 2345-1467.
Abstract: Introducere. Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) a fost recunoscută ca una dintre cele mai frecvente patologii digestive la nivel global, cu o incidenţă estimată de 20%. Obiceiurile alimentare şi stilul de viaţă au fost identificate drept factori majori implicaţi în apariţia şi exacerbarea simptom-elor BRGE. Scop. A fost urmărită determinarea corelaţiei dintre obiceiurile alimentare şi BRGE, în scopul evaluării impactului acestora asupra calităţii vieţii la pacienţii diagnosticaţi cu această patologie. Material şi metode. A fost realizat un studiu observaţional, transversal, în perioada ianuarie 2024-2025, în cadrul SC Reabilitare şi Îngrijiri Cronice, pe un lot de 100 de pacienţi. Dintre aceştia, 50 prezentau BRGE (36 - erozivă, 14 nonerozivă), iar alţi 50 formau lotul de control. Au fost aplicate chestionarul SF-36 şi un formular privind obiceiurile alimentare. Rezultate. Pacienţii cu BRGE au prezentat dietă dezechilibrată, mese neregulate, gustări târzii, consum de alcool, alimente picante, prăjite, cafea, băuturi carbogazoase. De asemenea, pacienţii cu BRGE au obţinut scoruri semnificativ mai mici în chestionarul SF-36, în special la domeniile privind funcţia fizică, sănătatea mentală şi rolul social. Aceştia au raportat limitări în activităţile zilnice, scăderea energiei şi afectarea relaţiilor sociale. De asemenea, percepţia asupra stării generale de sănătate a fost mai negativă, iar nivelul de disconfort fizic şi psihic resimţit zilnic a fost considerabil mai ridicat în rândul pacienţilor cu BRGE. Concluzii. Obiceiurile alimentare dezechilibrate au fost asociate cu o frecvenţă crescută a simptomelor BRGE şi cu o afectare semnificativă a calităţii vieţii. Evaluarea şi corectarea comportamentelor alimentare pot contribui la ameliorarea simptomelor şi la îmbunătăţirea stării generale de sănătate.
Introduction. Gastroesophageal reflux disease (GERD) has been recognized as one of the most common digestive disorders worldwide, with an estimated incidence of 20%. Dietary habits and lifestyle factors have been identified as major contributors to the onset and exacerbation of GERD symptoms, in 40% of symptomatic cases. Objective. The aim of this study was to determine the correlation between dietary habits and GERD in order to assess their impact on the quality of life of patients diagnosed with this condition. Material and methods. A cross-sectional observational study was conducted between January 2024 and 2025 at the SC Rehabilitation and Chronic Care Center, involving a group of 100 patients. Among them, 50 had GERD (36 with erosive form, 14 with non-erosive form), while the other 50 -the control group. The SF-36 questionnaire and a dietary habits survey were administered. Results. GERD patients exhibited unbalanced diets, irregular meal patterns, late-night snacks, alcohol consumption, and frequent intake of spicy and fried foods, coffee, and carbonated beverages. They also scored significantly lower on the SF-36 questionnaire, particularly in the domains of physical functioning, mental health, and social role. These patients reported limitations in daily activities, reduced energy, and impaired social interactions. Moreover, their perception of general health was more negative, and the level of physical and psychological discomfort experienced daily was notably higher compared to the control group. Conclusion. Unbalanced dietary habits were associated with a higher frequency of GERD symptoms and a significant reduction in quality of life. Assessing and correcting dietary behaviors by integrating nutritional counseling may help alleviate symptoms and improve overall health status.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences
URI: https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/2025-10/MJHS_12_2_2025_anexa2site.pdf
https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/31926
ISSN: 2345-1467
Appears in Collections:Congresul consacrat aniversării a 80-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 20-22 octombrie 2025: Abstract book

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
M_195.pdf716.53 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback