USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/31948
Title: ŢINTIREA DISFUNCŢIEI MITOCONDRIALE ÎN BOALA HEPATICĂ STEATOZICĂ ASOCIATĂ DISFUNCŢIEI METABOLICE PRIN INTERVENŢII NUTRIŢIONALE
Other Titles: TARGETING MITOCHONDRIAL DYSFUNCTION IN METABOLICALLY ASSOCIATED STEATOHEPATITIS THROUGH NUTRITIONAL INTERVENTIONS
Authors: Tîmbur, Alexandrina
Berliba, Elina
Keywords: MASLD;mitochondria;oxidative stress;Mediterranean diet
Issue Date: 2025
Publisher: 
Citation: Tîmbur, Alexandrina; Berliba, Elina. ŢINTIREA DISFUNCŢIEI MITOCONDRIALE ÎN BOALA HEPATICĂ STEATOZICĂ ASOCIATĂ DISFUNCŢIEI METABOLICE PRIN INTERVENŢII NUTRIŢIONALE = TARGETING MITOCHONDRIAL DYSFUNCTION IN METABOLICALLY ASSOCIATED STEATOHEPATITIS THROUGH NUTRITIONAL INTERVENTIONS. In: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2025, vol. 12, Nr. 3/2025, anexa 2, p. 217. ISSN 2345-1467.
Abstract: Introducere. Boala hepatică steatozică asociată disfuncţiei metabolice (MASLD) este cea mai frecventă afecţiune hepatică cronică la nivel global. Disfuncţia mitocondrială joacă un rol esenţial în progresia patologiei, iar intervenţiile nutriţionale pot influenţa favorabil evoluţia bolii prin ţintirea acestei disfuncţii. Scop. Analiza particularităţilor disfuncţiei mi-tocondriale în MASLD şi evaluarea impactului intervenţiilor nutriţionale, în vederea reducerii progresiei şi optimizării terapiei. Material şi metode. A fost realizată o analiză narativă a literaturii publicate între 2010 şi 2024, incluzând 62 de studii din bazele de date PubMed, Medline şi Elsevier. Au fost analizate studii clinice şi experimentale care investighează relaţia dintre MASLD, disfuncţia mitocondrială şi impactul intervenţiilor nutriţionale asupra acestei patologii. Rezultate. S-a constatat reducerea activităţii complexelor I şi III mitocondriali, acumularea de specii reactive de oxigen şi afectarea mitofagiei la pacienţii cu MASLD. Dieta mediteraneeană a determinat o scădere a conţinutului de grăsime hepatică cu 39%, faţă de 19% în dieta standard (p < 0,05). Suplimentarea cu l-carnitină a scăzut alanin ami-notransferaza şi scorul Liver Fat Score. Resveratrolul şi coenzima Q10 au redus malondialdehida (MDA) şi au crescut capacitatea antioxidantă totală (TAC). Regimul de post intermitent a scăzut transaminazele şi a stimulat kinaza activată de adenozin monofosfat (AMPK). Testele aplicate: t-Student şi ANOVA. Concluzii. Disfuncţia mitocondrială a fost confirmată ca factor esenţial în progresia MASLD spre forme severe. Intervenţiile nutriţionale, precum dieta med-iteraneeană, suplimentarea cu l-carnitină şi antioxidanţi, au ameliorat parametrii hepatici, reducând stresul oxidativ şi îmbunătăţind metabolismul.
Introduction. Metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease (MASLD) is the most common chronic liver condition worldwide. Mitochondrial dysfunction plays a key role in the progression of the pathology, and nutritional interventions can positively influence disease evolution by targeting this dysfunction. Objective. Analysis of mitochondrial dysfunction characteristics in MASLD and evaluation of the impact of nutritional interventions, aiming to reduce disease progression and optimize therapy. Material and methods. A narrative review was conducted of the literature published between 2010 and 2024, including 62 studies from the PubMed, Medline, and Elsevier databases. Clinical and experimental studies investigating the relationship between MASLD, mitochondrial dysfunction, and the impact of nutritional interventions on this pathology were analyzed. Results. A decreased activity of mitochondrial complexes I and III, accumulation of reactive oxygen species, and impaired mitophagy were observed in MASLD patients. The Mediterranean diet led to a 39% reduction in liver fat content, compared to 19% with the standard diet (p < 0.05). L-carnitine supplementation lowered alanine aminotransferase (ALT) and Liver Fat Score. Resveratrol and coenzyme Q10 reduced malondialdehyde (MDA) and increased total antioxidant capacity (TAC). Intermittent fasting decreased transaminase levels and activated AMP-activated protein kinase (AMPK). Statistical analyses included Student's t-test and ANOVA. Conclusion. Mitochondrial dysfunction confirmed as a key factor in progression of MASLD to severe forms. Nutritional interventions, such as Mediterranean diet, supplementation with L-carnitine, and antioxidants, have improved liver parameters by reducing oxidative stress and enhancing metabolism.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences
URI: https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/2025-10/MJHS_12_2_2025_anexa2site.pdf
https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/31948
ISSN: 2345-1467
Appears in Collections:Congresul consacrat aniversării a 80-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 20-22 octombrie 2025: Abstract book

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
M_217.pdf716.61 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback