USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/31981
Title: INFLUENŢA METODEI DE TRATARE ASUPRA COMPOZIŢIEI CHIMICE A APEI POTABILE
Other Titles: THE INFLUENCE OF THE TREATMENT METHOD ON THE CHEMICAL COMPOSITION OF DRINKING WATER
Authors: Jora, Elena
Vidrascu, Ana
Popusoi, Ana
Keywords: drinking water;cartridge;reverse osmosis;calcium;magnesium
Issue Date: 2025
Publisher: 
Citation: Jora, Elena; Vidrascu, Ana; Popusoi, Ana. INFLUENŢA METODEI DE TRATARE ASUPRA COMPOZIŢIEI CHIMICE A APEI POTABILE = THE INFLUENCE OF THE TREATMENT METHOD ON THE CHEMICAL COMPOSITION OF DRINKING WATER. In: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences. 2025, vol. 12, Nr. 3/2025, anexa 2, p. 250. ISSN 2345-1467.
Abstract: Introducere. Apa este esenţială pentru viaţă, sănătate şi echilibru ecologic, calitatea fiind la fel de importantă ca prezenţa sa. Mineralele în exces, contaminanţii microbiologici sau chimice pot compromite sănătatea umană, pentru care purificarea apei sunt priorităţi majore în sănătate dar şi cercetare. Scop. Evaluarea impactului metodelor de filtrare asupra compoziţiei chimice a apei potabile, prin determinarea pH-ului, a conţinutului de calciu şi magneziu, precum şi a reziduului sec. Material şi metode. A fost analizată compoziţia chimică a cinci probe de apă provenite din reţeaua publică, filtrate prin diferite metode, precum şi a unei probe de apă fiartă. S-au determinat pH-ul (pH-metru I-160M), conţinutul de calciu şi magneziu prin titrare complexomet-rică, şi conductivitatea electrică (VioLab COND 50) pentru estimarea reziduului sec. Rezultate. Măsurătorile experimentale au evidenţiat variaţii ale pH-ului între 6,6 (cartuş nou) şi 8,4 (apă de la reţea), celelalte probe înregistrând valori de 8,3 (apă fiartă), 8,1 (osmoză inversă) şi 7,5 (cartuş uzat). Conţinutul de calciu a crescut de la 0,4 mmol/L (osmoză inversă) până la 3 mmol/L (apă de la reţea), cu valori intermediare de 1,2 mmol/L (cartuş nou), 2,0 mmol/L (cartuş uzat) şi 2,4 mmol/L (apă fiartă). Magneziul nu a fost detectat în proba tratată prin osmoză inversă, iar în celelalte probe a variat între 0,6 şi 1,0 mmol/L. Reziduul sec estimat a avut valori cuprinse între 36 mg/L (osmoză inversă) şi 324 mg/L (apă de la reţea). Concluzii. Metoda de tratare a apei potabile influenţează semnificativ asupra parametrilor chimici, determinând variaţii ale pH-ului şi reducând concentraţiile de ioni esenţiali precum calciu şi magneziu. Dintre metodele testate, osmoza inversă s-a dovedit cea mai eficientă în diminuarea mineralizării.
Introduction. Water is essential for life, health, and ecological balance. The quality of water is just as important as its availability. Excess minerals, as well as microbiological or chemical contaminants, can compromise human health, which is why water purification are major priorities in both healthcare and research. Objective. Evaluation of the impact of filtration methods on the chemical composition of drinking water by determining pH, calcium and magnesium content, and total dissolved solids (TDS). Material and methods. The chemical composition of five water samples from the public supply, filtered using different methods, as well as one sample of boiled water, was analyzed. pH (pH-meter I-160M), electrical conductivity (VioLab COND 50) for total dissolved solids estimation, and calcium and magnesium content by complexometric titration were determined. Results. Experimental measurements revealed pH values ranging from 6,6 (new cartridge) to 8,4 (tap water), with the other samples recording values of 8,3 (boiled water), 8,1 (reverse osmosis), and 7,5 (used cartridge). The calcium concentration increased from 0,4 mmol/L (reverse osmosis) to 3 mmol/L (tap water), with intermediate values of 1,2 mmol/L (new cartridge), 2,0 mmol/L (used cartridge), and 2,4 mmol/L (boiled water). Magnesium was not detected in the reverse osmosis sample, while in the others it ranged between 0,6 and 1,0 mmol/L. The estimated total dissolved solids (TDS) ranged from 36 mg/L (reverse osmosis) to 324 mg/L (tap water). Conclusion. The water treatment method significantly influences the chemical parameters, causing variations in pH and reducing the concentrations of essential ions such as calcium and magnesium. Among the tested methods, reverse osmosis proved to be the most effective in reducing mineralization.
metadata.dc.relation.ispartof: Revista de Științe ale Sănătății din Moldova = Moldovan Journal of Health Sciences
URI: https://cercetare.usmf.md/sites/default/files/2025-10/MJHS_12_2_2025_anexa2site.pdf
https://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/31981
ISSN: 2345-1467
Appears in Collections:Congresul consacrat aniversării a 80-a de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, 20-22 octombrie 2025: Abstract book

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
M_250.pdf739.67 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback