USMF logo

Institutional Repository in Medical Sciences
of Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy
of the Republic of Moldova
(IRMS – Nicolae Testemitanu SUMPh)

Biblioteca Stiintifica Medicala
DSpace

University homepage  |  Library homepage

 
 
Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12710/9212
Title: Estimarea aportului zilnic de metilmercur și de acizi grași prin consumul de pește în rândul copiilor cu vârsta de 3-7 ani
Other Titles: Estimation of daily intake of methylmercury and fatty acids through fi sh consumption among children aged 3-7 years
Оценка суточного потребления метилртути и жирных кислот через потребление рыбы среди детей в возрасте 3-7 лет
Authors: Țurcanu, Gheorghii
Keywords: methylmercury;children;polyunsaturated fatty acids;exposure to methylmercury;intake of polyunsaturated fatty acids
Issue Date: 2020
Publisher: Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldova
Citation: ȚURCANU, Gheorghii. Estimarea aportului zilnic de metilmercur și de acizi grași prin consumul de pește în rândul copiilor cu vârsta de 3-7 ani. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2020, nr. 2(84), p. 58-65. ISSN 1729-8687.
Abstract: Rezumat Au fost analizate expunerea la metilmercur și aportul acizilor eicosapentaenoic și docosahexaenoic în baza unui consum de pește echivalent cu 45 g/zi și 27 g/zi pentru copiii din grădiniță cu vârsta de 3-7 ani. Pentru estimarea expunerii la metilmercur și a aportului de acizi grași polinesaturați s-a utilizat cantitatea zilnică necesară de pește (45 g/zi) și cantitatea zilnică consumată (27 g/zi), prevăzute prin Ordinul nr. 638 din 12.08.2016 al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Pentru estimarea concentrației metilmercurului în pește au fost colectate 189 de probe în perioada 01.10.2017 – 30.10.2017. Au fost calculate rata limită de consum și valoarea de screening. Consumul a 45 g/zi de pește duce la depășirea dozei de referință pentru: știucă/șalău – 0,281 μg/kg m.c./zi, lup de mare – 0,273 μg/kg m.c./zi, ton – 0,212 μg/kg m.c./zi. Consumul a 45 g/zi de somon va asigura un aport de acizi grași polinesaturați de 0,966 g/zi (0,58 g/zi pentru 27 g/zi), de hering-sardine – 0,906 g/zi (0,504g/zi pentru 27 g/zi), de macrou – 0,833 g/zi (0,499 g/zi pentru 27 g/zi). Consumul a 27 g/zi de pește va duce la depășirea nivelului de expunere pentru: știucă/șalău – 0,169 μg/kg m.c./zi, lupul de mare – 0,167 μg/kg m.c./zi, ton – 0,127 μg/kg m.c./zi, biban și rechin – 0,113 μg/kg m.c./zi, pește spadă – 0,109 μg/kg m.c./zi, anghilă – 0,105 μg/ kg m.c./zi. Consumul de pește oferă benefi cii sub forma unui aport crescut de omega-3. Creșterea consumului de pește duce și la creșterea nivelului de expunere la metilmercur.
The exposure to methylmercury and the intake of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids were analyzed based on fish consumption equivalent of 45 g/day and 27 g/day for nursery children aged 3-7 years. For estimating the exposure to methylmercury and the intake of polyunsaturated fatty acids, the required daily amount of fish (45 g/day) and the daily consumed amount of 27 g/day provided by Order no. 638 of 12.08.2016 of the Ministry of Labor, Health and Social Protection were used. To estimate the concentration of methylmercury in fish, 189 samples were collected during the period 01.10.2017 – 30.10.2017. The consumption limit rate and the screening value were calculated. Consumption of 45 g/day of fish leads to exceeding the reference dose for: pike/perch – 0,281 μg/kg b.w./day, sea bass – 0,273 μg/kg b.w./day, tuna – 0,212 μg/kg b.w./day. Consumption of 45 g/day of salmon will ensure an intake of polyunsaturated fatty acids of 0,966 g/day (0,58 g/day for 27 g/day), herring-sardines – 0,906 g/day (0,504 g/day for 27 g/day), mackerel – 0,833 g/day (0,499 g/ day for 27 g/day). Consumption of 27 g/day of fish will lead to exceeding the exposure level for: pike/perch – 0,169 μg/kg b.w./day, sea bass – 0,167 μg/kg b.w./day, tuna – 0,127 μg/kg b.w./day, 0,113 μg/kg b.w./day for redfish and shark, swordfi sh – 0,109 μg/kg b.w./day, eel – 0,105 μg/kg b.w./day. Fish consumption offers benefits in the form of increased omega-3 intake. Increasing fish consumption could lead to increased exposure to methylmercury.
Воздействие метилртути и потребление эйкозапен- таеновой и докозагексаеновой кислот были проанализированы на основе потребления рыбы, эквивалентного 45 г/день и 27 г/день для детей детского сада в возрасте 3-7 лет. Для оценки воздействия метилртути и потребления полиненасыщенных жирных кислот необходимо указать суточное количество рыбы (45 г/день) и суточное потребление (27 г/день), указанное в Приказе № 638 от 12.08.2016 г. Министерства труда, здравоохранения и социальной защиты. Для оценки концентрации метилртути в рыбе было собрано 189 проб в период с 01.10.2017 по 30.10.2017. Были рассчитаны предельная норма потребления и значение скрининга. Потребление 45 г/сутки рыбы приводит к превышению контрольной дозы для метилртути в: щуке/судаке – 0,281 мкг/кг м.ч./ день, морском волке – 0,273 мкг/кг/день, тунце – 0,212 мкг/кг/день. Потребление 45 г/день лосося обеспечит запас полиненасыщенных жирных кислот 0,966 г/день (0,58 г/день для 27 г/день), сельди-сардины – 0,906 г/день (0,504 г/день для 27 г/день), скумбрии – 0,833 г/день (0,499 г/день для 27 г/день). Потребление 27 г/день рыбы приведет к превышению уровня воздействия для: щуки/судака – 0,169 мкг/кг м.т./день, морского волка – 0,167 мкг/кг. м.т./день, тунца – 0,127 мкг/кг м.т./день, нагрудника и акулы – 0,113 мкг/кг м.т./день, рыбы меча – 0,109 мкг/кг м.т./день, угря – 0,105 мкг/кг. м.т./день. Потребление рыбы дает преимущество в виде увеличения потребления омега-3. Увеличение потребления рыбы также приводит к увеличению воздействия метилртути.
metadata.dc.relation.ispartof: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
URI: http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/9212
http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2020/04/CM284_2020-tp.pdf
ISSN: 1729-8687
1729-8687
Appears in Collections:Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină Nr. 2 (84) / 2020

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TURCANU_Gheorghii._ESTIMAREA_APORTULUI.pdf269.88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2013  Duraspace - Feedback