Abstract:
Obiectiv
Obiectivele studiului au fost determinarea nivelului de 25-hydroxyvitamină D [25(OH)D] la pacienţii
cu gută și aprecierea gradului de invaliditate.
Material și metode
Au fost examinaţi 110 pacienţi cu gută (după
criteriile ACR 1987). La 83 a fost diagnosticată guta
cronică și la 27 – guta acută. Vârsta pacienţilor a fost
între 21 și 78 de ani. Pacienţii au fost supravegheaţi
în perioada 2007-2014. Termenul de gută la bolnavii aflaţi în studiu a variat de la 1 până la 37 de ani.
Toţi pacienţii au fost examinaţi, folosind metode de
cercetare de laborator și instrumentală.
Rezultate obținute
Nivelul de 25-hydroxyvitamină D (25(OH)D
în ser la pacienţii cu gută a fost următorul: vârsta
bolnavilor 30-39 de ani – 37-44 ng/mL, vârsta 40-49
de ani – 32-38 ng/mL, 50-59 de ani – 29-34 ng/mL,
vârsta de 60-69 ani– 22-28 ng/mL, după 70 de ani –
20-25 ng/mL.
Nivelul de acid uric în ser a fost de 417-1025
mumol/l. Afectarea articulaţiilor: articulaţie I MTF –
102 (92,7%) pacienţi; articulaţie tarsiană – 65 (59%);
genunchi – 57 (51,8%); articulaţii IFD – 54 (49%);
cotul – 38 (34,5%) pacienţi.
Factori de risc în gută: administrarea diureticelor (79%), afectarea renală (71%), hipertensiunea
arterială (69%), obezitatea (BMI > 30 kg/m2
) (58%),
alcoolism (43%) și anamneza agravată (prezenţa
maladiei la alte generaţii) – 17% pacienţi. Concluzie
Nivelul de 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D în ser
la pacienţii cu gută este diferit și depinde de vârsta
bolnavului, durata maladiei, factorii de risc și sexul
bolnavului.
Description:
Departamentul Medicină Internă,
IP USMF Nicolae Testemițanu, Laboratorul de Reumatologie, IMSP SCR