Show simple item record

dc.contributor.author Rotaru, Larisa
dc.contributor.author Groppa, Liliana
dc.contributor.author Chişlari, Lia
dc.contributor.author Russu, Eugen
dc.contributor.author Pascari-Negrescu, Ala
dc.contributor.author Sârbu, Oxana
dc.date.accessioned 2019-06-11T14:18:40Z
dc.date.available 2019-06-11T14:18:40Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation ROTARU, Larisa, GROPPA, Liliana, CHIŞLARI, Lia, RUSSU, Eugen, PASCARI-NEGRESCU, Ala, SÂRBU, Oxana. Determinarea vitaminei D la pacienţii cu gută. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2017, nr. 3(73), pp. 188-189. ISSN 1729-8687. en_US
dc.identifier.issn 1729-8687
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/1486
dc.identifier.uri http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/04/cm3_73_2017cg-2.pdf
dc.description Departamentul Medicină Internă, IP USMF Nicolae Testemițanu, Laboratorul de Reumatologie, IMSP SCR en_US
dc.description.abstract Obiectiv Obiectivele studiului au fost determinarea nivelului de 25-hydroxyvitamină D [25(OH)D] la pacienţii cu gută și aprecierea gradului de invaliditate. Material și metode Au fost examinaţi 110 pacienţi cu gută (după criteriile ACR 1987). La 83 a fost diagnosticată guta cronică și la 27 – guta acută. Vârsta pacienţilor a fost între 21 și 78 de ani. Pacienţii au fost supravegheaţi în perioada 2007-2014. Termenul de gută la bolnavii aflaţi în studiu a variat de la 1 până la 37 de ani. Toţi pacienţii au fost examinaţi, folosind metode de cercetare de laborator și instrumentală. Rezultate obținute Nivelul de 25-hydroxyvitamină D (25(OH)D în ser la pacienţii cu gută a fost următorul: vârsta bolnavilor 30-39 de ani – 37-44 ng/mL, vârsta 40-49 de ani – 32-38 ng/mL, 50-59 de ani – 29-34 ng/mL, vârsta de 60-69 ani– 22-28 ng/mL, după 70 de ani – 20-25 ng/mL. Nivelul de acid uric în ser a fost de 417-1025 mumol/l. Afectarea articulaţiilor: articulaţie I MTF – 102 (92,7%) pacienţi; articulaţie tarsiană – 65 (59%); genunchi – 57 (51,8%); articulaţii IFD – 54 (49%); cotul – 38 (34,5%) pacienţi. Factori de risc în gută: administrarea diureticelor (79%), afectarea renală (71%), hipertensiunea arterială (69%), obezitatea (BMI > 30 kg/m2 ) (58%), alcoolism (43%) și anamneza agravată (prezenţa maladiei la alte generaţii) – 17% pacienţi. Concluzie Nivelul de 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D în ser la pacienţii cu gută este diferit și depinde de vârsta bolnavului, durata maladiei, factorii de risc și sexul bolnavului.
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Al III-lea Congres al medicilor interniști din Republica Moldova cu participare internațională 24–25 octombrie 2017 Chișinău, Republica Moldova
dc.subject.ddc CZU 616-002.78+577.161.2
dc.subject.mesh Gout en_US
dc.subject.mesh Vitamin D en_US
dc.subject.mesh Uric Acid en_US
dc.title Determinarea vitaminei D la pacienţii cu gută ro
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics