dc.contributor.author |
Rotaru, Larisa |
|
dc.contributor.author |
Groppa, Liliana |
|
dc.contributor.author |
Chişlari, Lia |
|
dc.contributor.author |
Russu, Eugen |
|
dc.contributor.author |
Pascari-Negrescu, Ala |
|
dc.contributor.author |
Sârbu, Oxana |
|
dc.date.accessioned |
2019-06-11T14:18:40Z |
|
dc.date.available |
2019-06-11T14:18:40Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.identifier.citation |
ROTARU, Larisa, GROPPA, Liliana, CHIŞLARI, Lia, RUSSU, Eugen, PASCARI-NEGRESCU, Ala, SÂRBU, Oxana. Determinarea vitaminei D la pacienţii cu gută. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină. 2017, nr. 3(73), pp. 188-189. ISSN 1729-8687. |
en_US |
dc.identifier.issn |
1729-8687 |
|
dc.identifier.uri |
http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/1486 |
|
dc.identifier.uri |
http://revistaspemm.md/wp-content/uploads/2019/04/cm3_73_2017cg-2.pdf |
|
dc.description |
Departamentul Medicină Internă,
IP USMF Nicolae Testemițanu, Laboratorul de Reumatologie, IMSP SCR |
en_US |
dc.description.abstract |
Obiectiv
Obiectivele studiului au fost determinarea nivelului de 25-hydroxyvitamină D [25(OH)D] la pacienţii
cu gută și aprecierea gradului de invaliditate.
Material și metode
Au fost examinaţi 110 pacienţi cu gută (după
criteriile ACR 1987). La 83 a fost diagnosticată guta
cronică și la 27 – guta acută. Vârsta pacienţilor a fost
între 21 și 78 de ani. Pacienţii au fost supravegheaţi
în perioada 2007-2014. Termenul de gută la bolnavii aflaţi în studiu a variat de la 1 până la 37 de ani.
Toţi pacienţii au fost examinaţi, folosind metode de
cercetare de laborator și instrumentală.
Rezultate obținute
Nivelul de 25-hydroxyvitamină D (25(OH)D
în ser la pacienţii cu gută a fost următorul: vârsta
bolnavilor 30-39 de ani – 37-44 ng/mL, vârsta 40-49
de ani – 32-38 ng/mL, 50-59 de ani – 29-34 ng/mL,
vârsta de 60-69 ani– 22-28 ng/mL, după 70 de ani –
20-25 ng/mL.
Nivelul de acid uric în ser a fost de 417-1025
mumol/l. Afectarea articulaţiilor: articulaţie I MTF –
102 (92,7%) pacienţi; articulaţie tarsiană – 65 (59%);
genunchi – 57 (51,8%); articulaţii IFD – 54 (49%);
cotul – 38 (34,5%) pacienţi.
Factori de risc în gută: administrarea diureticelor (79%), afectarea renală (71%), hipertensiunea
arterială (69%), obezitatea (BMI > 30 kg/m2
) (58%),
alcoolism (43%) și anamneza agravată (prezenţa
maladiei la alte generaţii) – 17% pacienţi. Concluzie
Nivelul de 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D în ser
la pacienţii cu gută este diferit și depinde de vârsta
bolnavului, durata maladiei, factorii de risc și sexul
bolnavului. |
|
dc.language.iso |
ro |
en_US |
dc.publisher |
Asociația Obștească "Economie, Management și Psihologie în Medicină" din Republica Moldova |
en_US |
dc.relation.ispartof |
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină: Al III-lea Congres al medicilor interniști din Republica Moldova cu participare internațională 24–25 octombrie 2017 Chișinău, Republica Moldova |
|
dc.subject.ddc |
CZU 616-002.78+577.161.2 |
|
dc.subject.mesh |
Gout |
en_US |
dc.subject.mesh |
Vitamin D |
en_US |
dc.subject.mesh |
Uric Acid |
en_US |
dc.title |
Determinarea vitaminei D la pacienţii cu gută |
ro |
dc.type |
Other |
en_US |