Institutional Repository in Medical Sciences
(IRMS – Nicolae Testemițanu SUMPh)

Uscarea prin sublimare. Produse farmaceutice uscate prin sublimare

Show simple item record

dc.contributor.author Ciobanu, Nicolae
dc.contributor.author Diug, Eugen
dc.contributor.author Vîlcu, Diana
dc.date.accessioned 2021-03-25T14:13:45Z
dc.date.available 2021-03-25T14:13:45Z
dc.date.issued 2014
dc.identifier.citation CIOBANU, Nicolae, DIUG, Eugen, VÎLCU, Diana. Uscarea prin sublimare. Produse farmaceutice uscate prin sublimare. In: Revista Farmaceutică a Moldovei. 2014, nr. 3-4, p. 36. ISSN 1812-5077. en_US
dc.identifier.issn 1812-5077
dc.identifier.uri http://repository.usmf.md/handle/20.500.12710/16331
dc.description Catedra Tehnologia medicamentelor. IP USMF ,,Nicolae Testemițanu”, Republica Moldova en_US
dc.description.abstract Obiectivul studiului: Elucidarea avantajelor și dezavantajelor metodei de uscare prin sublimare; studierea domeniilor de aplicare ale liofilizării cît și analiza sortimentului preparatelor medicamentoase și a unor produse alimentare care sunt obținute prin metoda de sublimare. Materiale și metode: Analiza Nomenclatorului de Stat al Republicii Moldova, surse bibliografic. Rezultate: Liofilizare a devenit o metodă eficientă folosită atât în laborator, cât şi în producţia comercială, pentru stabilizarea şi conservarea produselor sensibile la temperaturi ridicate. Sublimarea are o aplicabilitate destul de mare: 1) păstrarea unor substanţe active nestabile: produsele de origine biologică, microbiologică, umană, vegetală, animală. 2) păstrarea materiei vii: bacterii, virusuri în stare uscată, vaccinuri, fermenți lactici, microorganisme – utilizate frecvent pentru reacțiile de fermentare, 3) păstrarea de ţesuturi sau organe umane sau animale (banca de ţesuturi liofilizate: os, fragmente de piele, aponevroze, artere, cartilagii); 4) în industria alimentară (obţinerea extractului de cafea, ceai, pulbere de lapte, gălbenuş de ou). Pulberile obținute prin liofilizare devin higroscopice și ușor solubile. Substanțele auxiliare utilizate în producția de preparate liofilizate includ: solvenți, materiale de umplere, conservanți, agenți de solubilizare, stabilizatori. Pentru a exemplifica domeniile de utilizare a metodei de uscare prin sublimare aducem cîteva exemple de produse care se regăsesc pe piața farmaceutică a RM. Spre exemplu, criodesicarea se utilizează pentru antibiotice – Doxiciclin-Ferein; dintre produsele apicole- preparatul Apilac; din grupul vitaminelor în farmacii se regăsește Cocarnit; dintre preparatele din sînge în RM drept exemplu poate servi preparatul Streptokinaza; dintre preparatele enzimatice face parte Tripsina cristalizată; din grupul vaccinurilor – vaccinul BCG; din produse vegetale în farmacii se regăsește Melisa frunze. Metoda criodesicării are o serie de avantaje, cum ar fi: realizarea uscării la o temperatură joasă şi ferită de acţiunea oxidantă a aerului; sublimarea gheţii se produce progresiv în masa produsului şi lasă spaţii libere; produsul poros este uşor pulverizabil şi poate fi adus în stare lichidă în momentul utilizării; operaţia de liofilizare se poate efectua în condiţii de asepsie şi sterilitate. Nominalizăm și câteva dezavantaje: este un proces lent; utilizează echipament de fabricare foarte scump şi complicat; nu este o metodă vizuală de uscare, dar pentru anumite produse este obligatorie; porozitatea, solubilitatea rapidă şi completă conduc la un produs uscat foarte higroscopic; este dificil de adaptat metoda la soluții cu solvenți neapoși. Concluzii: Medicamentele obținute prin procesul de liofilizare își păstrează puterea enzimatică, de asemenea, se obțin medicamente care prin alte procese de obținere sau sterilizare se distrug sub acțiunea temperaturii ridicate. Procesul de sublimare capătă o importanță deosebită în tehnologia medicamentelor, și anume în producția de produse farmaceutice, enzime, drojdii, extracte din plante și alte obiecte care au nevoie pentru a asigura siguranța tuturor componentelor utile. Liofilizarea produselor alimentare oferă avantaje referitoare la calitatea lor și la durata de păstrare. În Republica Moldova, metoda sublimării nu este aplicată nici în industria farmaceutică, și nici în cea alimentară. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova en_US
dc.relation.ispartof Revista Farmaceutică a Moldovei: Conferința științifică consacrată jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova en_US
dc.title Uscarea prin sublimare. Produse farmaceutice uscate prin sublimare en_US
dc.title.alternative Drying by sublimation. Pharmaceutical drugs dried by sublimation en_US
dc.type Other en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

  • Revista Farmaceutică a Moldovei Nr. 3-4, 2014
    Materialele conferinței științifice consacrate jubileului de 50 de ani de la fondarea Facultății de Farmacie a IP USMF „Nicolae Testemițanu” și 80 de ani de la nașterea Patriarhului farmaciei moldave Vasile Procopișin, 31 octombrie 2014, Chișinău, Republica Moldova

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics